Jocurile Olimpice de Vară de la Rio de anul acesta ar putea reprezenta modul perfect pentru a răspândi virusul Zika la nivel mondial.

Virusul Zika, responsabil de numărul mare de copii născuți cu microcefalie, ar putea fi răspândit la nivel mondial prin intermediul participanților la Olimpiada de Vară, ce se va desfășura peste șase luni la Rio de Janeiro. Medicul epidemiolog Santa Ferenc crede că modificările climatice din ultima vreme ar putea fi favorabile pentru ca țânțarii responsabili cu transmiterea virusului să reziste și în România.

„Este răspândit în America de Sud și în America Centrală, sunt câteva cazuri și în Europa, dar sezonul acesta de iarnă nu este favorabil pentru extinderea virusului. (…) Încă nu este o problemă la noi (n.red. răspândirea virusului Zika) dar vom vedea la vară. Mie personal îmi este frică mai ales de cei care se duc la Olimpiada de Vară de la Rio. Sfatul cel mai răspândit este să te ferești de înțepătura de țânțar, eu spre exemplu nu mă pot feri de țânțar, pe mine mă pișcă mereu.(…) Nu se poate să umbli ca un apicultor, costumat din cap până în picioare, nu o să meargă lumea așa la Olimpiadă. Ar putea să aducă boala,  iar țânțarul rezistă la noi, este un țânțar care, din câte am înțeles, este din aceeași specie cu cel care transmite virusul West Nile. Au fost mai multe cazuri în Sud-Estul României, tot din cauza încălzirii climei, dar înainte nu era la noi așa ceva, nu ajungeau țânțarii aceia aici pentru că nu rezistau la noi, dar au ajuns și șacali în România, deci cu schimbările acestea climatice nu poți fi sigur de nimic.” – a explicat dr. Epidemiolog Santa Ferenc.

„Căutăm vaccin pentru virusul Zika dar nu ne lăsăm copiii vaccinați pentru celelalte boli grave”

La nivel național, isteria s-a produs după ce, zilele trecute, în mass-media s-ar fi vehiculat că au fost depistate două cazuri suspecte, chiar în județul Brașov.

„Acum este panică așa cum a fost și cu altele. Nu știu cine i-a diagnosticat așa,  dar s-a dovedit a fi negativ. (…) În mass – media națională deja se dau sfaturi, pentru gravide este foarte grav pentru că pune în pericol sănătatea copiilor. Este foarte interesant cum unii spun că vaccinurile acestea nu merită administrate, însă vaccinul rubeolic, spre exemplu, o salvează pe o gravidă care ar face rubeolă, de la polimalformații complicate. Acum se plânge lumea că nu este vaccin pentru virusul Zika, dar ar trebui să se gândească puțin că și rubeola duce la malformații grave, multiple; căutăm vaccin pentru Zika dar nu ne lăsăm copiii vaccinați pentru celelalte boli grave. Acum s-a trecut la vaccinarea școlarilor de către medicii de familie;  nu mai vin asistentele la școală să îi vaccineze, ci părinții trebuie să participe, atunci când sunt anunțați că se fac vaccinări, în cabinetul medicului de familie. Sarcina părintelui nu este aceea de a discuta despre vaccin sau aceea de a da verdicte și păreri despre vaccin; vaccinarea s-a introdus deoarece este un lucru bun, se fac sacrificii în fiecare națiune ca să se asigure sănătatea populației și să prevină urmările unei epidemii și atunci, să ne ocupăm deocamdată să ne vaccinăm copiii împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului și diferiei, pentru că și difteria a început să apară în țările în care este război sau unde nu se vaccinează oamenii, de exemplu, lângă noi în Ucraina. Propun să lăsăm vaccinul Zika până se fabrică, pentru că toți vor vrea să se vaccineze , și să ne vaccinăm deocamdată copiii cu tot ceea ce avem acum la dispoziție, ca să le activăm sănătatea și să avem siguranța de a nu face epidemii, în județul nostru în primul rând dar și în județele celelalte.”  – a mai spus medicul epidemiolog.

„Trebuie să renunțe lumea la suspiciuni, pentru că au devenit suspicioși pentru toate” . .

Brazilia este considerată a fi țara cea mai afectată de virusul Zika, care ar fi responsabil cu miile de cazuri de microcefalie la copiii nou-născuți, iar Jocurile Olimpice de la Rio ar putea reprezenta „biletul de liberă – trecere” al virusului în întreaga lume. Medicul epidemiolog Santa Ferenc spune că populația ar trebui să se concentreze mai degrabă pe bolile serioase care pot afecta la momentul actual întrucât, în ultimii ani, oamenii au devenit suspicioși în privința vaccinurilor disponibile la noi în țară iar numărul părinților care acceptă să își imunizeze copiii a scăzut semnificativ.

„Aș dori să atrag atenția asupra faptului că, deși unii sunt îngrijorați că nu este vaccin pentru virusul Zika, nu au grijă să își ducă copiii la medicii de familie, care acum vaccinează și copiii școlari, la 5 ani, la 6 ani, la 7 ani și la 14 ani. (…) Este bine ca părinții să participe și să își lase copilul să primească acest drept, pe care de altfel îl are și îi este asigurat, condiția este să ajungă copilul la cabinetul medicului de familie. (…) Vaccinului antitetanos, spre exemplu, după 10 ani îi scade foarte mult valoarea, de aceea la 14 ani copiii se vaccinează din nou. Am și început și s-au făcut vaccinări și la 24 de ani (…) Tetanosul este o moarte sigură, nu îl omoară niciun medicament, rabia la fel, rujeola – dacă faci meningoencefalită cu virus, dacă ai făcut pneumonie bilaterală cu virusul rujeolic ești terminat! (…) Trebuie să renunțe lumea la suspiciuni, pentru că au devenit suspicioși pentru toate: la mâncare – că are chimicale și E-uri, laptele – că niciun animal nu bea laptele altui animal și atunci noi cum să bem lapte de vacă sau de capră. Trebuie să ne gândim ce este practic și logic, nu trebuie să ne dăm savanți.” – a mai explicat medicul.

Virusul Zika a infectat peste 1,5 milioane de brazilieni în cursul ultimelor luni și este asociat cu o puternică creștere a numărului cazurilor de microcefalie la bebelușii aduși pe lume de femei care au fost contaminate în timpul sarcinii.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail