. . Într-o conferință de presă care a avut loc ieri, la sediul Prefecturii județului Covasna, prefectul Sebastian Cucu a discutat despre strategiile de incluziune a cetățenilor romi, planuri în care instituția pe care acesta o conduce se implică activ.

Potrivit prefectului Sebastian Cucu, în cursul zilei de ieri a avut loc o întâlnire a grupului mixt pentru cetățeni de etnie romă, care activează la nivelul Instituției Prefectului, cu participarea reprezentanților autorităților locale și ai comunităților cetățenilor români de etnie romă. Principalul scop al întâlnirii ar fi fost acela de a analiza și de a dezbate, urmând a fi aprobat, planul de implementare al strategiei de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome, strategie care a fost aprobată anul trecut, pentru perioada 2015 – 2020.

„În cadru acestei întâlniri, obiectivul a fost de a analiza planul, este adevărat că am întârziat un pic cu el, pentru că am așteptat ca grupurile locale de acțiune de la nivelul autorităților locale să ne comunice planurile de acțiune pe baza cărora să putem întocmi un plan cât mai obiectiv. Din nefericire au fost foarte puține localități care au transmis aceste planuri (6 mai exact). De altfel avem o problemă și cu constituirea grupurilor de lucru la nivel local, fiind constituite  numai la nivelul a 5 localități. Unul dintre obiectivele planului de implementare are în vedere, ca prim aspect,  rezolvarea problemelor organizatorice, și anume constituirea cât mai repede a acestor grupuri de lucru și aprobarea planurilor de acțiuni la nivel local. Sigur că pot fi privite și ca instrumente birocratice, dar noi nu le vedem așa, sunt absolut necesare pentru a putea acționa și pentru a putea implementa cât mai concret și obiectiv strategia.” – a spus prefectul Sebastian Cucu.

„În medie doar 1-2 elevi pe școală acced la un învățământ de tip liceal sau școală profesională”

Strategia la care acesta face referire este una națională, adoptată prin Hotărâre de Guvern, și care se implementează la nivelul fiecărui județ. Potrivit prefectului, planul de implementare ar trebui finalizat și aprobat la nivel județean, până la sfârșitul lunii februarie.

„Vrem ca strategia să atingă obiective realiste și să nu fie una formală. Planul nostru este structurat pe domeniile principale: educație, cultură, sănătate, ocupare, administrație și dezvoltare comunitară; tocmai aceasta le-am cerut și celor prezenți, să vină cât mai repede cu propuneri pentru că este perfectibil acest plan. Din discuții a rezultat de departe faptul că partea educațională trebuie să aibă un rol cât mai important și, după cum se știe, la sfârșitul anului trecut a fost aprobată legea 248/2015 privind stimularea participării în grădinițe. Unul dintre obiectivele imediate este acela de a identifica, în cadrul comunităților, cât mai mulți copii  care pot beneficia de acest program, și de a se înscrie. O altă prioritate ar fi, pe de-o parte, aceea a scăderii abandonului școlar în rândul acestor elevi și pe de altă parte creșterea performanțelor școlare. Dintr-o analiză pe care ne-a prezentat-o reprezentantul inspectoratului școlar rezultă că, în medie, doar 1-2 elevi pe școală acced la un învățământ de tip liceal sau școală profesională, ceea ce este puțin. Aici va trebui lucrat pentru creșterea performanțelor pentru că nu e suficient să meargă copiii la școală, este foarte important ca și nivelul de pregătire al acestora să crească astfel încât să poată să acceadă la un nivel superior de școlarizare.” – a mai explicat prefectul.

Acesta susține că în cadrul întrevederii care a avut loc ieri, le-a cerut autorităților locale să constituie, în prima fază, acele grupuri locale, să își adopte planurile și să vină cu propuneri concrete pentru îmbunătățirea proiectului de plan de măsuri. El a mai explicat faptul că este nevoie de planuri de acțiuni locale ale comunităților, tocmai pentru că există diferențe între zonele în care trăiesc aceste minorități de etnie romă, iar elevii trebuie stimulați prin orice metode ca în primul rând să nu abandoneze școala, iar mai apoi să urmeze și alte forme de învățământ, întrucât și de acest aspect se leagă găsirea unui loc de muncă mai târziu.

„Sunt programe și la această oră iar directorul AJOFM urmează să vină la ședința următoare să prezinte care ar fi oportunitățile de calificare pentru ei. Există programe pe care le pot accesa și cetățenii români de etnie romă (…) însă există un deficit de comunicare, informația nu ajunge către beneficiari așa cum ar trebui și ar fi nevoie  o implicare mai bună atât a reprezentanților comunității cât și a autorităților locale, astfel încât să fie bine cunoscute toate aspectele.” – a mai precizat Sebastian Cucu.

Rolul mediatorilor este unul foarte important în rândul comunităților de romi

Potrivit prefectului, una dintre probleme ridicate, și care ar avea nevoie de o mai mare atenție, o reprezintă segmentul de sănătate. Acesta a punctat faptul că în localitățile cu o populație semnificativă din rândul comunității rome, la nivelul întregului județ, există angajați 9 mediatori sanitari, însă doar 6 dintre ei sunt activi, alți 3 având raporturile de muncă suspendate din diverse motive. Conform explicațiilor date de prefect, rolul acestor mediatori este unul forte important în rândul comunității, pentru a le face cât mai bine cunoscute problemele legate de diferite boli sau programe în care se pot integra, pentru a avea un acces mai bun la îngrijirea medicală.

„Am ținut să vă aduc la cunoștiință că avem în vedere implementarea acestei strategii și luarea unor măsuri cât mai concrete și realizabile pentru cetățenii aparținând etniei rome și pentru implementarea cu succes a multora dintre prevederile strategiei. (…) Avem un responsabil pe probleme ale romilor  care,  în lipsa acestor grupuri locale de acțiune de la nivelul autorităților locale, a fost singurul liant între instituție și comunități, prin relații directe cu reprezentanții lor, astfel încât am putut avea o reprezentare a stării acestora. Sunt multe probleme și legate de spațiile locative ale acestor cetățeni, și-aici colegul nostru s-a implicat foarte mult însă, de unul singur, evident că nu va putea face nimic, de aceea trebuie să acționăm unitar cu toții.” – a explicat Sebastian Cucu.

Cifrele oficiale arată una, însă realitatea este alta

Acesta mai spune că nu există un motiv concret pentru care nu s-au constituit aceste grupuri locale, cauzele putând fi legate atât de faptul că uneori există situații în care nu pot fi identificați sau denumiți anumiți lideri sau reprezentanți, fie de faptul că în unele cazuri este vorba de delăsare, sau că autoritățile văd această parte ca fiind una birocratică. Totodată, potrivit prefectului, o altă problemă care ridică piedici în implementarea anumitor proiecte o reprezintă lipsa unor date concrete în ceea ce privește numărul real al cetățenilor de etnie romă.

„Cifrele de la recensământ nu reflectă realitatea. Astfel, nedeclarându-se ca aparținând etniei rome, multe proiecte nu se pot implementa pe această componentă, iar aici există un blocaj. Singura rezolvare  ar fi ca ei  să fie  conștientizați,  însă nu poți obliga pe nimeni să se declare într-un fel sau altul, fiecare se declară după propria conștiință. Nu avem la această dată o cifră reală, dar avem o acțiune prin care se înceară identificarea tuturor comunităților informale, ca număr, grupare, localizare, astfel încât să avem o imagine cât mai reală și cât mai corectă.” – a conchis prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail