Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că solicitat Consiliului Local Sfântu Gheorghe revocarea Strategiei Culturale a municipiului pe perioada 2016-2022 pe considerentul că, în mod nejustificat, a fost adoptată în regim de urgenţă.

Prefectul a menţionat că un astfel de „document complex” ar fi trebuit să fie supus, înaintea adoptării, unei dezbateri publice de 30 de zile şi nu de 15 zile, aşa cum au procedat autorităţile locale. Potrivit acestuia, procedura de urgenţă este cu atât mai puţin justificată cu cât municipiul Sfântu Gheorghe dispune de o strategie de dezvoltare pe perioada 2008-2018.

„Nu se pune problema că am fi împotriva strategiei culturale a municipiului, nici vorbă de aşa ceva, dar nu se justifică procedura de urgenţă (…) Nu există nicio raţiune pentru care să fie trecută cu grabă prin Consiliul Local. Nu spunem că nu e nevoie de o strategie culturală, dimpotrivă, e foarte importantă şi dacă cineva vrea să sublinieze importanţa ei, asta e calea, să fie supusă dezbaterii. Am vrut să lămuresc acest lucru (…), nu avem nimic cu strategia, vrem doar să fie respectată legea”, a explicat prefectul Sebastian Cucu.

La cererea Prefecturii, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a revocat luni Strategia Culturală pe perioada 2016-2022, adoptată în toamna anului trecut în regim de urgenţă pe motiv ca municipiul să-şi poată depune candidatura pentru titlul „Capitala culturală europeană 2021”, dar primarul Antal Arpad i-a reproşat prefectului că a atacat documentul.

„Ce m-a surprins a fost faptul că ne-a scris o scrisoare în care a zis că, având în vedere că nu am câştigat titlul de capitală culturală europeană, nu mai are rost strategia. Dar eu cred că putem să avem o strategie culturală, indiferent dacă suntem sau nu în cursă, dacă am câştigat sau nu acest titlu (…) Vom aştepta 45 de zile, după care vom aprinde o lumânare în faţa Prefecturii pentru a sublinia importanţa acestei strategii”, a declarat primarul Antal Arpad.

Strategia culturală a municipiului pentru perioada 2016- 2022 prevedea, printre altele, dezvoltarea infrastructurii instituţiilor de cultură şi a resurselor umane din acest domeniu, precum şi susţinerea candidaturii municipiului la titlul „Capitala culturală europeană 2021”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail