Consiliul Local Întorsura Buzăului a aprobat, vineri, bugetul Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) pentru anul 2016.

Conform informațiilor puse la dispoziție de Lavinia Boian, șefa Biroului de Strategii, Proiecte și Programe Europene din cadrul Primăriei Întorsura Buzăului, bugetul aprobat pentru anul în curs, de cca 14 milioane lei,  este cel mai mic din ultimii 8 ani.  Acest lucru se datorează  scăderii aproape la jumătate, față de anul trecut, a sumei aprobate de Guvern, păstrării taxelor și impozitelor locale la nivelul anului 2015, dar mai ales  creșterii cu 2 milioane lei a obligațiilor financiare pe fondul de salarii din învățământ. În aceste condiții, pentru  fondul de dezvoltare al UAT Întorsura Buzăului a fost aprobată suma de  800.000 lei.

Printre planurile pe care Primăria Întorsura Buzăului  le are pentru acest an se numără continuarea și inițierea  unui număr total de 29 de investiții. Potrivit datelor oferite de reprezentanta Primăriei, în funcție de sursele de finanțare care se doresc a fi atrase pentru realizarea acestora, obiectivele de investiții asumate au fost clasificate în:  investiții cu finanțare din fonduri nerambursabile, europene, în total 7 la număr; 9 investiții cu finanțare guvernamentală și cofinanțare locală; 13 investiții finanțate de la bugetul local.

„Programele de finanțare nerambursabilă dorite și accesate de orașul nostru au fost: Programul Operațional Sectorial Mediu (POS), program în care UAT Oraș Întorsura Buzăului este beneficiar și participă prin cofinanțare alături de celelalte orașe din județ, în ceea ce privește investiția <<Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Covasna, oraș Întorsura Buzăului>>; Programul Operațional Sectorial (POS) prin care ne dorim obținerea de fonduri pentru finanțare, pliându-ne pe axele prioritare ale acestuia, pe domeniile referitoare la reabilitarea și eficientizarea termică a blocurilor de locuințe din oraș; reabilitarea și modernizarea bazei materiale a unităților de învățământ; crearea și dotarea unei baze sportive și de agrement; reabilitarea și modernizarea Casei de cultură orășenești și construirea unui Centru social pentru îngrjirea persoanelor vârstnice și cu dizabilități. Investițiile pentru care s-a optat pentru finanțare guvernamentală și cofinanțare locală sunt investiții care se pretează Programelor de Finanțare ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în cadrul acestei categorii de programe, UAT Întorsura Buzăului având un portofoliu de investiții care se află deja în faza de implementare, urmând a se finaliza la sfârșitul acestui an.” – a precizat șefa Biroului de strategii, proiecte și programe europene, Boian Lavinia.

Potrivit acesteia, printre investițiile aflate deja în faza de implementare și în curs de finalizare, până la sfîrșitul acestui an, se numără reabilitarea sistemului centralizat de încălzire cu combustibil biomasă – proiect desfășurat în două etape, pe parcursul anilor 2015-2017,  prin care se dorește rezolvarea problemelor generate de actualul sistem de producere și distribuție a agentului termic din sistemul centralizat.

„Într-o primă fază, deja realizată, s-a construit și dotat cu utilaje  un centru de procesare și stocare a biomasei, asigurându-se astfel independența față de furnizori, iar în faza a doua se dorește achiziționarea unei centrale termice noi, de o capacitate mai mică și cu performanțe tehnologice superioare.” – a explicat reprezentanta Primăriei, Boian Lavinia.

Un alt obiectiv major de investiții pe care Primăria orașului Întorsura Buzăului și l-a propus pentru anul în curs îl reprezintă reabilitarea, asfaltarea și modernizarea străzilor de interes local, proiect care, de asemenea, se desfășoară în două etape, prima fiind deja în curs de execuție.

„Avem semnale clare că vom finaliza prima etapă în primăvara acestui an, urmând ca în faza a doua să fie cuprinse și restul străzilor, demersurile pentru obținerea finanțării acestora fiind deja inițiate.” – a mai spus șefa biroului de strategii, proiecte și programe europene.

Conform datelor furnizate de aceasta, infrastructura educațională se regăsește și pe această componentă, Primăria orașului Întorsura Buzăului propunându-și realizarea mai multor obiective de investiții. Printre acestea s-ar număra: extinderea cu 6 săli de grupă a grădiniței orașului; reabilitarea și modernizarea structurii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Zaharia” din satul Brădet și reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Sălii de Sport a Școlii gimnaziale cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu”.

„Asumate cu finanțare 100% din bugetul local pentru anul 2016, portofoliul cuprinde investiții din întreaga arie de dezvoltare urbană a orașului. Sunt tratate cu maximă prioritate atât obiectivele de investiții din domeniul cultural- și aici trebuie menționat obiectivul de investiții „Reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea Căminului Cultural din satul Floroaia”, cât și ridicarea nivelului de trai al populației defavorizate din orașul nostru, prin obiectivele de investiții din domeniul infrastructurii de alimentare cu apă, respectiv introducerea conductei de apă potabilă pe strada Aviatorului, o atenție deosebită acordându-se și infrastructurii educaționale prin amenajarea unui grup sanitar și introducerea unui sistem centralizat de încălzire în Școala Primară din Floroaia Mică, precum și realizarea unei Sere Didactice pentru elevii Liceului Tehnologic <<Nicolae Bălcescu>, proiect care în prezent se bucură de finanțare parțială și din partea fundației PACT. Deoareace orașul nostru este un oraș mic, de provincie, cu resurse destul de limitate, pentru realizarea portofoliului de investiții propus și asumat la nivel de UAT, ne dorim atragerea în proporție cât mai mare a fondurilor nerambursabile și guvernamentale.” – a mai spus reprezentanta Primăriei Întorsura Buzăului, Boian Lavinia.

. . Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail