Până la sfârşitul lunii octombrie, în şcoliile din judeţul Covasna se desfăşoară campania de vaccinare împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei. În jur de 2.400 de copii de clasa I-a vor fi imunizaţi împotriva celor trei boli infecţioase acute virale, care se manifestă clinic prin afectarea pancreasului, a sistemului nervos, gonadelor şi glandelor salivare.
Potrivit medicului epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Santa Francisc, dozele de vaccin au sosit săptămâna aceasta, iar până acum au fost distribuite, în totalitate, în Târgu Secuiesc şi parţial la unităţile şcolare din Sfântu Gheorghe. Reprezentantul DSP a menţionat că vaccinurile au un rol important în evoluţia sănătăţii copilului, deoarece îl protejează de o serie de boli infecţioase care îi pot afecta sănătatea odată cu trecerea timpului.
Santa Francisc a spus că, totuşi, vaccinul poate provoca unele reacţii adverse printre care cel mai des întâlnită este inflamarea, timp de 24 de ore, a locului inoculării, care nu necesită tratament. În unele cazuri, într-un interval de o săptămână de la administrare pot apărea efecte secundare puţin mai serioase care ar trebui să îi determine pe părinţi să se adreseze medicului. Dintre acestea amintim convulsiile febrile, durerile articulare, vărsăturile şi diareea. De asemenea, unii copii pot dezvolta o reacţie alergică imediat după imunizare, sub forma unei erupţii sau urticarii ce se poate întinde pe tot corpul sau doar pe o parte a acestuia.
Potrivit medicului epidemiolog de la DSP, în cursul acestei săptămâni vaccinurile vor fi distribuite la Întorsura Buzăului şi la Baraolt. Campania de vaccinare se va desfăşura până la sfârşitul lunii octombrie, vaccinul administrindu-se gratuit, în cadrul Programului Naţional de Imunizări.
„Este vorba despre administrarea celei de-a doua doze a vaccinului împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei, prima doză fiind facută copiilor la vârsta de 12-16 luni, de către medicul de familie”, a precizat doctorul Santa Francisc.
Anna-Maria Chiţu