Foto: Simona Bărcuțean

Un număr de  studenți, masterazi și doctoranzi care sunt înscriși la facultate în anul universitar 2015 – 2016, și care au ca teme de doctorat, licență sau dizertație teme aplicabile în Sfântu Gheorghe sau județul Covasna vor beneficia de burse acordate în cadrul programului „Bursele Sfântu Gheorghe”.

Programul de burse pentru studenți, inițiat de consilierul local Zsigmond Jozsef, premiază pentru al treilea an la rând ideile inovatoare ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor din anii terminali. Anul acesta 6 dintre bursele acordate de municipalitate vor pleca spre studenții care au prezentat cele mai bune teme de licență aplicabile orașului sau județului nostru, iar alte două burse vor fi acordate unui masterand și unui doctorand.

„Calitatea lucrărilor este mult mai bună față de anul trecut, iar cei cărora le vom acorda bursele au venit cu teme care se aplică foarte bine orașului Sfântu Gheorghe, fiecare dosar înscris conține o cercetare legată de orașul nostru.” – a explicat inițiatorul programului, Zsigmond Jozsef.

Potrivit consilierului local, anul acesta au fost înscrise 10 dosare, însă numai 8 dintre ele au îndeplinit condițiile necesare pentru a beneficia de burse. Printre lucrările înscrise, 3 dintre ele aparțin studenților Universității „Babeș-Bolyai”- Extensia  Sfântu Gheorghe, alte 3 din aparțin studenților Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, o lucrare aparține unei studente aflate în anul terminal la Universitatea „Transilvania” din Brașov și încă o lucrare aparține unei studente masterande, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Un singur nume românesc printre câștigătorii burselor de anul acesta…

În capul listei câștigătorilor burselor pentru studenți se regăsește numele Simonei Bărcuțean, o studentă din Sfântu Gheorghe, la Universitatea „Babes-Bolyai” din oraș, care s-a înscris în cursa pentru câștigarea burselor cu o lucrare legată de eficiența cursurilor de formare profesională pe care AJOFM Covasna le organizează.

„Licenta mea se bazează pe <<Eficiența Cursurilor de Formare Organizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna>>. În prima parte a lucrării am prezentat aspectele generale privind formarea profesională organizată prin intermediul AJOFM iar în al doilea capitol al lucrării am realizat un studiu de caz privind numărul cursurilor de formare profesională organizate în perioada 2005 – 2015 la nivelul AJOFM Covasna și angajarea beneficiarilor acestora.” – a explicat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, Simona Bărcuțean.

Dacă inițial era sceptică în privința participării și a șanselor ei de a „pune mâna” pe una dintre  bursele acordate de municipalitate, acum Simona spune că este onorată de faptul că cei din comisia de evaluare au considerat lucrarea ei ca fiind una bună și demnă de premiul în bani pe care aceștia l-au pus în joc.

„Mă simt onorată și nespus de încântată să aflu că voi beneficia de bursă! Nu m-am așteptat să câștig, am lucrat foarte mult la această lucrare de licență și mă bucur să observ că munca mea nu a fost în zadar și îmi sunt acum răsplătite eforturile.” – a mai spus Simona.

Printre temele care au câștigat se mai numără lucrarea de licență a studentei Demeter Laura,  de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, intitulată „Promisiunea Consiliului European legată de drepturile minorității maghiare în România”; cea a studentei Gáspár (Bálint) Anna-Mária, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”-Extensia Sfântu Gheorghe, denumită „Specificul managementului industriei muzicale și posibilele efecte asupra turismului cultural din Sfântu Gheorghe”;  dar și cea a studentei masterande Szonda Hanna, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, cu tema „Adaptabilitatea clădirilor aparținând tipologiei „casă de cultură” din România la nevoile societății actuale – Studiu de fezabilitate pentru Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe”.

La fel ca și anul trecut, studenții vor primi burse în valoare de 300 de lei, masteranzii în valoare de 500 de lei iar doctoranzii vor beneficia de burse în valoare de 1000 de lei.

Pentru a fi eligibili, studenţii trebuiau să aibă domiciliul stabil în Sfântu Gheorghe, să frecventeze cursurile universitare de licenţă, masterat sau doctorat, oriunde în lume, la unităţi de învăţământ superior acreditate şi să se afle în faza de pregătire a tezei. Dosarul de candidat la bursele oferite de Consiliul Local trebuiau să conţină, pe lângă un CV şi o copie a cărţii de identitate, o adeverinţă emisă de unitatea de învăţământ superior pe care aplicantul o frecventează, din care să reiasă statutul de student, o adeverinţă de la aceeaşi unitate de învăţământ, cu media generală a studentului din anul şcolar anterior, un formular de înscriere, planul de cercetare în format tipărit şi electronic, rezumatul planului de cercetare (maxim 4.000 de caractere), recomandarea profesorului coordonator care să certifice caracterul original al planului de cercetare şi utilitatea regională a acestuia, şi actele doveditoare ale participării la diferite conferinţe şi simpozioane de specialitate. Studenții au avut timp să își depună dosarele până pe data de 22 ianuarie a.c..

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail