. . Clusterul  din domeniul lemnului „Pro Wood”, cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, s-a implicat într-un proiect european –pilot- privind reutilizarea produselor, a materialelor folosite și a pieselor uzate de mobilier. Început în primăvara anului trecut,  acesta se apropie de final.

 

Intitulat „Furnitu-Re Re-Manufacturing”, proiectul al cărui beneficiar şi partener lider este un cluster din Bulgaria – „Bulgarian Furniture Cluster”, a avut ca parteneri organizații și clustere din Austria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, România și Serbia,  printre acești parteneri numărându-se și clusterul regional „Pro Wood” din Sfântu Gheorghe.

„În cadrul apelului <<Start>>,  în toată Europa s-au finanțat 25 de proiecte din 750, dintre acestea, două fiind proiecte ale clusterelor, printre care și  <<Furnitu-Re Re-Manufacturing>>”, au explicat reprezentanții clusterului „Pro Wood”.

Potrivit acestora, proiectul a tratat tema refolosirii mobilierului vechi din lanțurile hoteliere. Practic, s-a urmărit recondiționarea a tot ceea ce se poate, revânzarea către o categorie mai mică de clienți, dorindu-se ca tot ceea ce nu se poate refolosi, să fie utilizat în cele din urmă ca biomasă.

Managerul clusterului,  Kádár Rezső, a declarat că proiectul a adus provocări pentru cei din domeniu, implicând o schimbare a mentalității, astfel încât fiecare resursă să fie utilizată, cât mai eficient:

„Este vorba de o industrie nouă care implică o schimbare de mentalitate a producătorilor de mobilă. Totodată, este o posibilitate de conlucrare între industrie și specialiștii de design. Mai implică o <<gândire verde>> – este vorba de protejarea mediului înconjurător prin refolosirea materialelor, astfel că prin aceasta se vor tăia mai puțini copaci. Se are în vedere dezvoltarea unui ciclu al materialelor, ce se poate reutiliza, ce se poate refolosi la fabricarea altor produse prin tocarea acestora (de exemplu PAL Melaminat) și ce se poate utiliza ca biomasă”, a declarat managerul clusterului „Pro Wood”.

Proiectul a început în luna aprilie 2015 și se termină la sfârșitul lunii martie a.c. Până acum, partenerii proiectului au identificat potențialii actori interesați de acest proces – au menționat reprezentanții clusterului „Pro Wood”, care au arătat că pentru cluster, acest proiect a fost binevenit:

„Prin acest proiect clusterul nostru a avut acces la o viziune încă necunoscută la noi. Am participat la proiect într-un consorțiu cu niște specialiști renumiți în domeniul clusterelor. Am văzut exemple foarte bune în domeniul reutilizării materialelor și credem că și noi trebuie să luăm mai în serios protejarea mediului înconjurător”- a declarat managerul clusterului, Kádár Rezső.

În spatele acestui proiect au stat ore de muncă, și chiar dacă proiectul se apropie de final, activitatea celor implicați nu s-a încheiat: „În momentul în care am aflat, că într-adevăr acest proiect a fost câștigat, am început să analizăm mai profund, ce și cum anume vom face. În această primă fază, știam că acest proiect pilot constă în identificarea actorilor interesați de a fi implicați în acest proces denumit <<Re-Manufacturing>> -<<re-manufacturare>> și în elaborarea unui studiu, baza pentru un proiect mare. În acest sens, printre indicatorii proiectului apărea și organizarea unui eveniment de informare, la care am avut onoarea de a-l avea ca speaker (n.r.-vorbitor) chiar pe dl. John Murray, cluster expert, unul dintre inițiatorii procesului de <<re-manufacturing>>- <<re-manufacturare>>. În primă fază, am abordat firmele cu rugămintea de a completa un chestionar mai simplu, să vedem dacă într-adevăr există interes pentru acest proces. Partea complexă a urmat după, când s-a mers mai în amănunt, cerându-se informații de la  reprezentanții firmelor despre experiența lor în recondiționarea unor anumite piese de mobilă, sau întrebându-i  cum văd ei, cum s-ar putea implica în acest proces. Informațiile obținute pe baza celor două rânduri de chestionare vor fi analizate și pe baza acestora se va elabora un studiu, acesta din urmă fiind baza unui proiect de mai mare anvergură, deja în fază de evaluare”, a declarat Sulyok-Pál Andrea, care a precizat că: ” Acest proiect a avut și sperăm că va avea în continuare un impact pozitiv asupra clusterului <<PRO WOOD>>. Printre membrii clusterului sunt mulți producători interesați și doritori să se alăture acestui proces.”

Sulyok-Pál Andrea a adăugat că având în vedere faptul că proiectul este unul internațional, cu parteneri din 6 tări, clustere, universități, centre de cercetare, centre de design care se dedică dezvoltării și promovării conceptului de „re-manufacturare”,”cu siguranță că acest proiect va avea un impact pozitiv asupra județului, și nu numai.”

Ideea promovată de proiect, dusă mai departe…

O întâlnire finală a celor implicați în proiect, a avut loc săptămâna trecută, în perioada 21-22 ianuarie 2016, la Viena, Austria, însă, așa cum au amintit reprezentanții „Pro Wood”, ideea proiectului va fi continuată, dusă la un alt nivel.

„În cadrul întâlnirii s-au prezentat realizările ultimelor luni, posibilitățile identificate în țările partenere, acestea urmând a fi luate în considerare în următoarea etapă, un nou proiect, de mai mare anvergură fiind deja pregătit, depus, în fază de evaluare la INTERREG Europe. Printre propunerile partenerilor se numără necesitatea creării unei rețele care se va ocupa de toate aspectele legate de <<Re-Manufacturing>> (de la identificarea hotelurilor, până la vânzarea noilor produse), crearea unei noi industrii în acest sens, crearea unui brand <<Re-manufacturing>>, antreprenoriat social și multe altele. Partenerii proiectului lucrează în continuare pentru a răspândi cât mai mult acest concept de reutilizare a mobilierului hotelier, în rândul antreprenorilor și nu numai.  Proiectul <<Re-Manufacturing>>, depus în cadrul apelului INTERREG este în prima fază de evaluare, așteptându-se  la un răspuns în luna mai a acestui an”, au transmis reprezentanții clusterului ”Pro Wood”.

***

Clusterul regional al lemnului – „Pro Wood”- cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, s-a înființat în anul 2010, cu sprijinul Programului cadru 7 – componenta de Regiuni ale Cunoașterii.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail