Conducerea Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva solicită constituirea de urgență a unui grup de lucru pentru stabilirea prețurilor de vânzare a masei lemnoase pe nivelul minim de piață.

„Trebuie constituit urgent Grupul de lucru cu participarea tuturor factorilor implicați, respectiv Consiliul Concurenței, Ministerul Mediului, chiar și cu Ministerul de Finanțe, care nu a vizat această Hotărâre de Guvern (HG 924/2015 n.r.) privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase precum și cu Ministerul Justiției, pentru stabilirea prețurilor de vânzare pe nivelul minim de piață. Stabilirea nivelului de piață se face pe un calcul matematic pe care eu, ca director general, nu pot să îl schimb. Consiliul de Administrație al Romsilva mi-a transmis să solicităm Consiliului Concurenței noi lămuriri privind calculul pe nivelul minim de piață”, a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că, în conformitate cu acest regulament, nivelul de piață este calculat pe baza prețurilor obținute la licitație în 2015, iar prețul de pornire al licitațiilor nu trebuie să fie mai mic decât acest nivel de piață.

„Calculul nivelului de piață este corect. Hotărârea de Guvern face o precizare că prețul de pornire al licitațiilor nu trebuie să fie mai mic decât acest nivel de piață, dar nu are nimic în comun cu prețul de pornire al lemnului pe piață, însă acest preț de pornire obligă comitetele directoare ale direcțiilor silvice să nu scadă sub nivelul pieței, care repet este un preț mediu și este calculat matematic folosind studii de cercetare în timp, confirmate și autentificate. Nu cred că am dat dovadă de mult zel în calcularea acestui preț pentru că am respectat prevederile acestui regulament. Consiliul Concurenței a folosit noțiunea „în condiții de piață”, referindu-se la condițiile existente atunci când s-a lucrat la HG, astfel încât aceste prețuri de pornire să fie stabilite în acest fel. Ulterior, termenul a fost înlocuit prin HG cu „nivel de piață”, ceea ce înseamnă altceva. Vă informez că acolo unde licitațiile s-au desfășurat în mod normal, la 26 de direcții silvice, am reușit să vindem peste 1,3 milioane mc și rata de creștere a prețului este între 10 și 20% față de prețul de de pornire”, a explicat Crăciunescu.

Șeful Romsilva afirmă că toată lumea vrea să cumpere ieftin și să vândă scump, deși „lemnul în România are o valoare pe care trebuie să respectăm”.

„Cred că trebuie să apreciem mai mult această resursă națională strategică a României, trebuie să o protejăm cu toții. Eu nu pot să accept ca un management neperformant al unor agenți economici să se rezolve pe niște prețuri mai mici. Dacă piața ne dă semnalul că mâine nu se poate vinde este normal ca autoritatea, respectiv Ministerul Mediului, să ia măsuri de modificare a acestei reglementări. Ei vor să schimbăm nivelul de piață, dar eu nu pot să-l modific decât odată pe an înainte de organizarea licitațiilor principale”, a mai spus Crăciunescu.
. . Corpul de Control al primului-ministru a început o acțiune de control la Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, care vizează perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2014 și prezent, a anunțat un comunicat al Guvernului remis ieri AGERPRES.

Obiectivele controlului vizează verificarea respectării dispozițiilor legale cu privire la organizarea și funcționarea entității controlate, verificarea respectării dispozițiilor legale și a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuțiilor specifice, precum și alte aspecte relevante pentru acțiunea de control”.

Marți, peste 4.000 de reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier au protestat, timp de cinci ore, în fața sediului Guvernului din Piața Victoriei, solicitând autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva.

O delegație formată din cele mai reprezentantive asociații profesionale din domeniul forestier a depus un memoriu la Secretariatul General al Guvernului, fiind, totodată, primiți în audiență de către secretarul general al Executivului, Sergiu Chelmu, și de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Erika Stanciu.

Conform documentului, se solicită adoptarea în regim de urgență a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă. Un alt punct al listei de revendicări se referă la modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, respectiv eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare. De asemenea, se dorește reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu prețuri de pornire sau de referință la nivelul prețurilor de pornire practicate în 2015, precum și adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva.

În plus, forestierii solicită interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase și eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de RNP-Romsilva, precum și depolitizarea Regiei.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail