Reprezentanții Romsilva, dar și actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizațiilor care au protestat marți în stradă, au participat la elaborarea regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 924/2015, iar modificările ulterioare apărute după aprobarea în Executiv au făcut ca documentul să fie confuz, interpretabil și greu aplicabil, a precizat, marți, într-un comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

 

„În procesul de elaborare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, reprezentanții Romsilva au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanți ai altor actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizațiilor care astăzi protestează în stradă. După aprobarea Regulamentului de către Guvern, am constatat, cu vădită surprindere, că textul acestuia este diferit de cel discutat și convenit în cadrul grupului de lucru, precum și cu ocazia consultării publice. Exact aceste modificări survenite fac documentul confuz, interpretabil și greu aplicabil”, notează sursa citată.

RNP — Romsilva precizează că, în aceste condiții, conducerea Regiei, prin demersuri scrise, a adus la cunoștința premierului, a președintelui Consiliului Legislativ și a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor această stare de fapt, solicitând lămurirea unora dintre aceste aspecte, inclusiv problema nivelului de piață a masei lemnoase.

„Același demers s-a făcut și către noua conducere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, imediat după instalarea acesteia. Întrucât demersurile repetate ale regiei au rămas fără răspuns, în data de 10.12.2015 conducerea Romsilva a formulat plângere prealabilă împotriva H.G.nr.924/2015, în temeiul reglementărilor legale privind contenciosul administrativ. La discuțiile care au avut loc la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în data de 29.12.2015, s-a concluzionat că pentru deblocarea situației este necesară modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, stabilindu-se și măsuri imediate de aplicat. Romsilva a implementat de îndată măsurile aflate în responsabilitatea sa”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit Regiei, în urma licitațiilor principale și a licitațiilor intermediare, din oferta totală de 4.314.969 metri cubi a Romsilva, până în data de 26 ianuarie 2016 a fost adjudecată masă lemnoasă în volum de 1.376.258 metri cubi, respectiv circa 32%.

„În acest context nu înțelegem încercarea unora dintre instituțiile statului, a organizațiilor profesionale, sindicale sau non-guvernamentale de a acuza Romsilva de blocarea pieței lemnului și de punerea în pericol a sectorului industriei lemnului și a mobilei, în condițiile în care, în aplicarea prevederilor H.G.nr.942/2015, Romsilva nu a făcut decât să le respecte cu strictețe. Rămâne totuși o întrebare, de o gravitate deosebită: nu cumva lipsa totală de reacție a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive și a Consiliului de Administrație ale RNP-Romsilva, de a căror înlăturare, cu orice preț, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor, în sectorul forestier?”, atrage atenția Romsilva.

Punctul de vedere al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva vine la câteva ore după ce peste 4.000 de reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier au protestat, timp de cinci ore, în Piața Victoriei . . .

Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni — Nostra Silva, Asociația Forestieră ‘Bucovina’, Asociația Forestieră ‘Valea Someșului’, Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă ‘Mureșul’ și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului, alături de firmele care activează în domeniu au solicitat autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva.

În acest sens, forestierii au depus un Memoriu la Secretariatul General al Guvernului și au fost primiți în audiență.

„O delegație formată din cinci persoane, reprezentanți ai celor mai importante asociații profesionale din domeniul forestier, au intrat la discuții la Guvern. La discuțiile care au durat în jur de o oră au participat, din partea autorităților, secretarul general al Guvernului, Sergiu Chelmu, și Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, pe domeniul Pădurilor. Ni s-a promis că, în cursul zilei de mâine (miercuri, 27 ianuarie 2016, n.r.), problema licitațiilor va fi rezolvată într-un fel sau altul, în sensul că fie Romsilva va aproba în Consiliul de Administrație reprogramarea licitațiilor la prețuri de pornire normale, fie Guvernul va propune în ședința săptămânală modificarea HG-ului nr. 924/2015”, a declarat, pentru AGERPRES, Cătălin Tobescu, vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, și președintele Comunității Forestierilor — Fordaq.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, a afirmat, recent, că instituția pe care o conduce nu este vinovată pentru prețurile practicate la masa lemnoasă și că Romsilva are responsabilitatea să stabilească prețurile pentru licitații.

Forestierii au menționat că, în perioada următoare, au în vedere organizarea de noi proteste, „până în momentul la care semnalul de alarmă tras va provoca schimbările așteptate de industria de profil”.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail