Comisia de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor s-a întrunit, ieri, pentru lansarea campaniei demarate de Federaţia SANITAS, împotriva agresiunii cadrelor medicale.

Cadrele medicale din România vor fi protejate de legi stricte, datorită unui proiect demarat de Federația SANITAS, care prevede ca agresiunile la adresa personalului medical să fie pedepsite. Ieri, 25 ianuarie (a.c.) de la ora 10.00, la Comisia de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor a fost lansată în mod oficial campania demarată de Federaţia SANITAS, denumită  „NU agresaţi cadrele medicale!”. Obiectivul acestei campanii îl reprezintă adoptarea unui act normativ care să apere personalul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură, atât cea  verbală cât și cea fizică, asupra cadrelor medicale din spitalele de stat şi din mediul privat.

„Este o inițiativă mai veche a noastră; au fost la un moment dat niște modificări dar nu au fost sustenabile, legal vorbind, iar astăzi ne-am trezit că sunt probleme majore. Sunt foarte multe semnale din țară, sunt anumite secții unde fluxul este mult mai mare, situațiile sunt mult mai încordate, problemele sunt mai dificile, mă refer aici în primul rând la secțile UPU – primire urgențe,  apoi mai sunt salariații de pe ambulanțe care se duc în orice zonă și în orice comunitate unde sunt solicitați și au fost foarte multe violențe atât verbale cât și fizice asupra personalului.” – a declarat președintele Sindicatului SANITAS, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, Federația SANITAS ar fi solicitat încă de pe vremea ministrului Nicolae Bănicioiu, fiind nevoie de susținerea acestuia, un act normativ care să aducă reglementări clare și o protecție adecvată personalului din sistemul de sănătate.

„Noi nu avem voie să ne purtăm urât, mereu trebuie să vorbim frumos, să fim cu zâmbetul pe buze, să avem o atitudine și o ținută corectă,  și asta am și promovat noi în rândul personalului, dar sunt situații când și din partea pacientului ar trebui să fie aceeași atitudine chiar dacă este bolnav și sunt dificultăți, urgențe, situații care poate nu ne convin, dar lucrurile trebuie să se desfășoare într-un cadru civilizat. Din păcate sunt și multe asemenea situații în care personalul medical este agresat. Inițiativa a fost preluată, susținută ca  proiect,  și chiar astăzi sunt în Comisia de Sănătate (n.r. ieri, 25 ianuarie) la Camera deputaților, în discuții pentru forma finală a acelui act normativ.” – a spus președintele SANITAS.

„Vrem să fie sancționate aceste fapte exact ca și faptele penale, drastic!”

În trecut au mai existat articole de lege care prevedeau ca personalul din sitemul sanitar să fie protejat  de astfel de agresiuni, spre exemplu, Legea nr. 212/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 772, din 15 noiembrie 2012, modifica Legea privind reforma în domeniul sănătății prin introducerea unui nou capitol în actul normativ referitor la infracțiuni. Prevederile nou-introduse atunci, stabileau ca faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar să fie pedepsite cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor.

„Noi am avut cazuri minore, unele încă sunt în curs de cercetare fiind preluate de procurori, nu agresiuni majore, mai mult cazuri de ultraj. Au fost cazuri în niște localități din județ,  dar sunt în curs de anchetă, cazuri minore specifice, în funcție de zona în care se intervine, în zonele cu persoane de etnie romă. Mai sunt situații din acestea, prin care colegilor le sunt adresate injurii dar nu putem afirma că au fost cazuri grave. Au fost cazuri izolate, sub 1% să spunem, estimativ, până în 10 cazuri pe an.” – a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Marius Tolvaj.

Campania demarată de Federația SANITAS se vrea a fi o acțiune de impact, susținută de un act normativ bine formulat, prin care să fie descurajate tentativele de agresiune de orice fel asupra cadrelor din sistemul sanitar, care, în încercarea de a-și face datoria și de a ajuta persoanele care necesită asistență medicală sau de altă natură, de multe ori nu își pot duce la bun sfârșit intervențiile.

„De fapt, care e problema? Vrem să fie sancționate aceste fapte exact ca și faptele penale, drastic! La Unitatea Primiri Urgențe este de multe ori o situație încordată pentru că vin foarte mulți însoțitori, amenință, sunt multe situații care pun în pericol viața, sănătatea și integritatea asistentului medical, brancardierului, medicului care își desfășoară activitatea la un moment dat în acea secție. Ar fi culmea ca pe o mașină de ambulanță să mai ai și un bodyguard sau doi după tine,  care să asigure cât de cât o protecție. Din această inițitivă sper să iasă o lege bună care să fie preventivă, una în care  agresarea cadrelor medicale să fie asimilată agresării unui polițist în misiune și să fie sancționată mult mai corect. Nu vrem să o folosim neapărat, sperăm că lumea va înțelege, dar totuși, ca o măsură de protecție și de siguranța personalului, trebuie să existe un asemenea act normativ.” – a mai spus  Vasile Neagovici.

Potrivit Agerpres, președintele SANITAS București, Leonard Bărăscu, a explicat în cadrul întrevederii pe care sindicaliștii au avut-o ieri la Camera Deputaților, că lipsa de protecție a corpului medical la locul de muncă și agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale și fizice. În acest sens, SANITAS va organiza o serie de dezbateri cu reprezentanții autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem, pentru identificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și a posibilelor soluții pentru prevenirea acestora, prima dezbatere de acest fel urmând să aibă loc la Alba Iulia, pe data de 2 februarie (a.c.) fiind urmată de dezbateri la Constanța, Iași și Cluj.

În cadrul întâlnirii de la Camera Deputaților, consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a opinat că este nevoie de o repoziționare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale, iar redobândirea respectului trebuie să reprezinte piatra de temelie a acestui demers.

„În zilele noastre asistăm la o degradare continuă a statutului cadrelor medicale. Avem nevoie de o repoziționare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale, iar redobândirea respectului trebuie să reprezinte piatra de temelie în acest demers. Redarea demnității profesiei medicale presupune, pe lângă condiții de muncă și salarizare adecvate, și oportunități de dezvoltare profesională și respect. (…) Respectul presupune reciprocitate, conduita medicului nu este suficientă, pacientul fiind în egală măsură obligat să respecte personalul medical”, a spus Păun.

Această campanie este  bine venită . .

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Nicoleta Marin, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că această campanie este  bine venită. „De fiecare dată când suntem sesizați cu privire la o infracțiune săvârșită, indiferent că este săvârșită asupra unui cadru medical sau a unei persoane, noi demarăm cercetări și luăm măsurile legale în funcție de ce se stabilește în cursul anchetei, de fiecare dată se fac cercetări cu privire la astfel de fapte. (…) Dacă este agresat un cadru medical pe ambulanță sau un medic, încadrarea juridică a faptei nu este de ultraj ci de lovire sau alte violențe, având în vedere că ei nu sunt funcționari publici. Se încadrează la infracțiune de ultraj doar în momentul în care o agresiune este săvârșită asupra unui funcționar public sau cadru militar, iar cadrele din sistemul medical, prin statut, nu sunt funcționari publici. Pentru loviri sau alte violențe pedeapsa este cu închisoarea de la  luni la 2 ani sau amendă penală, stabilită prin instanță, în cazul în care fapta nu are ca urmare vătămarea corporală. Dacă persoana agresată suferă leziuni traumatice în urma cărora necesită îngrijiri medicale pe o perioadă mai mare de 90 de zile, atunci pedeapsa este cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amendă.”

Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, astfel de cazuri de agresiune verbală există zilnic atât la secțiile de Primiri Urgențe cât și pe saloanele unde sunt internați pacienții, iar în majoritatea cazurilor, vinovate pentru aceste „scandaluri” sunt persoanele de etnie romă.

„(…) În ultimii 2 ani, cazuri de agresiune fizică nu au prea fost. Suntem în contract cu o firmă de securitate care în general monitorizează ce se întâmplă la Urgențe și, ori de câte ori există un astfel de caz sunt chemați ori Jandarmii ori Poliția, nu s-a ajuns deocamdată să fie bătăi sau agresiuni fizice. Oamenii mai urlă, mai ales persoanele de etnie romă fac scandal în aproape toate cazurile. Avem multe cazuri de agresiune verbală, aproape zilnic există, de la jigniri, la amenințări și chiar contestă nivelul de pregătire al specialistului, într-un mod neadecvat. Se mai întâmplă că vor să intre pe secții, sunt jignite asistentele, (…) în anumite situații este vorba mai mult despre lipsa de răbdare a oamenilor, aceștia sunt agitați, le e frică, și din aceste cauze mai apar astfel de manifestări. (…) Până acum am evitat astfel de cazuri, am avut situații când am chemat Jandarmeria pentru că au venit, spre exemplu, două persoane cu probleme medicale, însoțite de 30 de inși.” – a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”.

Ca urmare a campaniei „NU agresați cadrele medicale!”, personalul medical agresat va putea în viitor să apeleze la un Telverde cu ajutorul căruia să fie consiliat. Conform informaților furnizate de Agerpres, prim-vicepreședintele SANITAS, Marius Sepi, a precizat că „motorul” de pornire al campaniei l-a constituit incidentul petrecut în luna decembrie la Spitalul Elias din Capitală când, un pacient internat în secția de neurologie a agresat fizic două asistente.

La evenimentul de ieri, de la Camera Deputaților au participat manageri ai spitalelor, reprezentanţi ai autorităţilor statului şi ai organizaţiilor profesionale.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail