Datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că în anul 2015, peste 1.000 de persoane din județ au participat la cursuri de calificare și au absolvit programe de formare profesională. Anul acesta,  Agenția și-a propus să organizeze cursuri pentru aproximativ 900 de șomeri.

Conducerea AJOFM Covasna, a arătat recent, în cadrul unei conferințe de presă, că formarea profesională a persoanelor aflate în evidenţă a reprezentat și în anul 2015 una dintre activităţile – măsurile active – importante desfăşurate de Agenţie. Potrivit directorului executiv al  AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, anul trecut au fost organizate 67 de cursuri pentru 1.135 de persoane.

”Unul dintre domeniile importante în care am fost implicați în 2015, a fost, după cum știți, formarea profesională a șomerilor. Ne-am propus foarte multe cursuri  și am ajuns să organizăm  67 de cursuri, pentru 1.135 de șomeri, din care s-au angajat 366 și din acest punct de vedere, ponderea acestei măsuri, din totalul măsurilor pe care le-am  oferit a ajuns la 20,43%, un rezultat însemnat, ținând cont de faptul că  aceste cursuri – organizate în 23 de ocupații  – au reprezentat pentru noi un grup țintă destul de vast”, a declarat directorul executiv Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, la programele de formare organizate în 2015 au participat 223 de persoane de etnie romă; o persoană cu dizabilități; 91 de șomeri de lungă durată, peste 25 de ani, 30 de șomeri de lungă durată, sub 25 de ani; 331 persoane, peste 45 de ani, 231 de tineri sub 25 de ani. Potrivit acestuia, diverse cursuri au avut loc în mediul rural. La acestea au participat 719 șomeri.

Majoritatea cursurilor au avut loc la Centrul propriu de formare al AJOFM Covasna.

” În Centrul propriu de formare din strada Daliei din Sfântu Gheorghe, respectiv prin implicarea colegilor noștri, s-au derulat – din totalul celor 67 de programe, 53 de programe de formare, pentru 873 de persoane, deci diferența de persoane au fost participat la cursuri prin Centrul Regional de formare sau prin furnizorii pe care noi  i-am angajat să se implice în acestea”, a menționat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta a menționat că rata de plasare la programele de formare începute în anul 2014, continuate sau finalizate în 2015, a fost de 54.9%.

”Rata de plasare pentru cursurile organizate în 2014, care au continuat până în 2015 sau s-au finalizat în 2015, deci la o monitorizare de un an de zile,  rata de  plasare a ajuns la 54,9%, ceea ce înseamnă că într-un interval de un an, jumătate dintre cursanții noștri își găsesc un loc de muncă. În 2015, rata de plasare este doar de 18%, aceasta mai ales din cauza faptului că majoritatea cursurilor au fost organizate cu finanțare din fonduri europene, în cadrul proiectelor, iar aceste persoane sunt considerate grupuri vulnerabile pe piața muncii. Oricum, față de ce am planificat în 2015, am  ajuns să depășim  această  planificare și datorită banilor europeni și am ajuns la 120% ca pondere a planului nostru”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Potrivit acestuia, printre cursurile de formare care au avut mare succes au fost cele de bucătar (la care au participat 106 persoane șomere), lucrător în creșterea animalelor (la care au participat 84 de șomeri), comunicare în limba engleză (la care au participat 82 de persoane șomere); lucrător în comerț (la care au participat 70 de șomeri), ospătar-chelner – vânzător (64 de persoane șomere). Directorul executiv al AJOFM a amintit faptul că au fost organizate și cursuri de formare pentru persoane angajate – în ocupația de mediator social (la care au participat 72 de persoane angajate) sau  de  consilier orientare în carieră (la care au participat 17 persoane).

. . Șase cursuri programate în luna feburarie a acestui an

În anul 2016, la AJOFM Covasna sunt programate a fi organizate 60 cursuri pentru 922 persoane, şomeri aflaţi în evidenţă.

Directorul executiv Kelemen Tibor al Agenției Județene a declarat că în luna ianuarie a acestui an nu sunt programate să înceapă programe de formare profesională, însă în luna februarie sunt planificate șase cursuri.

”În ianuarie 2016 nu am pornit niciun curs, în lipsa bugetului, respectiv a defalcării acestuia, în schimb ne-am propus ca în luna februrarie să organizăm șase cursuri, de exemplu, două cursuri de lucrător în comerț – Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului, câte un curs de contabil, manichiurist, respectiv inspector- referent resurse umane în Sfântu Gheorghe și un curs de lucrător în construcții, în zona Baraolt – pentru  un număr total de 84 de șomeri”, a declarat directorul Kelemen Tibor.

Șomeri angajați în urma burselor locurilor de muncă, în anul 2015

Referindu-se la activitatea Agenției Județene, din anul 2015, directorul Kelemen Tibor a amintit și bursele locurilor de muncă.

”O altă măsură pe care am  urmărit-o au fost acele burse ale locurilor de muncă. În anul 2015 s-au organizat 12 burse. Este adevărat, din acestea, 10 au fost organizate pentru proiectele în care noi am fost implicați. Aceste burse au fost la Cernat, la Comandău, la Reci, la Dobârlău, în Zagon, la Târgu Secuiesc, dar s-au organizat și bursele generale, în Sfântu Gheorghe, s-a organizat bursa absolvenților, în Sfântu Gheorghe, bursa tinerilor post – instituționalizați și a celor cu studii superioare”, a declarat directorul Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în total, la bursele locurilor de muncă derulate de Agenție, în anul 2015, au fost oferite 1.517 locuri de muncă. Au participat 1.200 de persoane și au fost selectate în vedererea participării la interviuri sau probe de lucru 379 de persoane, reușind să se angajeze 56 de șomeri.

Aproximativ 11.000 de persoane intrate în șomaj în anul 2015

Datele AJOFM Covasna, arată că în anul 2015, au intrat în șomaj 11.045 persoane, 4.791 fiind persoane nou intrate.

”Într-o mică sinteză a activității din anul 2015, pot preciza că în ceea ce privește intrările în șomaj, în perioada ianuarie – decembrie 2015 am avut număr de 11.045 de persoane. Deci, au intrat în tot anul acesta, 11.045 persoane, din care 4.736 au fost femei. Din totalul persoanelor intrate, 4.791 sunt nou înregistrate și reprezintă aproximativ 49% din totalul intrărilor”, a spus directorul executiv Kelemen Tibor.

Acesta a menționat că 71,4% din totalul șomerilor înregistrați în anul 2015 provin din mediul rural.

Potrivit directorului Kelemen Tibor, șansele persoanelor din mediul rural de a-și găsi un loc de muncă ar putea fi influențate de situația rețelei de transport local: ”Spunem noi că mediul rural are dificultăți în a accede la  un loc de muncă.  A găsi un loc de muncă este influențat negativ, în primul rând de situația rețelei de transport local, care este insuficient dezvoltată și care nu permite efectuarea navetei în zonele unde există locuri de muncă diversificate sau mai multe locuri de muncă”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Acesta a precizat și că 60% din totalul șomerilor aflați în evidența Agenției în anul 2015, sunt persoane cu nivel de școlarizare sub nivelul școlii generale, iar 53,5% din totalul persoanelor avute în evidență, în 2015, sunt persoane de etnie romă.

Potrivit directorului Agenției Județene, numărul ofertelor de locuri de muncă a scăzut, anul trecut,  față de anii anteriori, chiar și pentru cei calificați.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail