. . Organizaţia Caritas Alba Iulia susţine că, prin reducerea progresivă, de la an la an, a bugetului destinat subvenţiilor pentru servicii sociale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice că periclitează funcţionarea unor organizaţiii civice şi bisericeşti, furnizori de servicii sociale.

Într-un comunicat remis marţi AGERPRES, Organizaţia Caritas Alba Iulia îşi exprimă îngrijorarea faţă de „perpetuarea tendinţei de reducere a subvenţiilor de stat destinate susţinerii serviciilor sociale”, în condiţiile în care oferta de servicii a organizaţiei a fost extinsă continuu, „prin imperativul nevoilor constatate pe teren”.

Potrivit sursei citate, Caritas se confruntă, la început de an, cu un deficit bugetar de aproximativ 1,9 milioane de lei faţă de necesarul prevăzut în 2016, ceea ce pune sub semnul întrebării furnizarea serviciilor de îngrijire pentru mai bine de 2.800 de persoane.

„În timp ce în 2013 ministerul a subvenţionat îngrijirea a 3.650 de persoane în cadrul organizaţiei, anul acesta doar 809 de persoane beneficiază de acest sprijin”, se arată în comunicatul semnat de directorul Caritas, dr. Márton András.

În document se precizează că diminuarea alocărilor bugetare afectează tot mai multe programe ale organizaţiei, cum ar fi Serviciul de Îngrijire la Domiciliu, care începe anul cu un deficit bugetar semnificativ, nefiind aprobată finanţarea pentru mai multe centre din judeţele Harghita, Covasna, Mureş sau Alba.

„Din cele zece centre de îngrijire pentru care s-a solicitat subvenţie, au fost aprobate subvenţii doar pentru jumătate şi doar parţial. Subvenţiile pentru centrele din regiunea Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Cristuru Secuiesc, precum şi pentru cele din judeţele Alba şi Covasna au fost refuzate în totalitate. De asemenea, au fost excluse de la subvenţionare Căminul de Vârstnici „Casa Providenţei” din Valea Izvoarelor, judeţul Mureş, Casa de Copii de Tip Familial „Sf. Ghelasie” din Stremţ, judeţul Alba, centrele de zi pentru copii şi tineri defavorizaţi din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna şi Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş, Centrul de Zi pentru Tineri cu Dizabilităţi „Sf. Augustin” de la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita”, se menţionează în comunicat.

Totodată, sursa citată arată că, în efortul de continuare a activităţii, Caritas începe să se sprijine din ce în ce mai mult doar pe administraţiile locale.

„În cei 25 de ani de la schimbarea regimului politic, împreună cu alte organizaţii civice şi bisericeşti, am fost pionieri şi promotori ai dezvoltării sistemului instituţional de ajutorare de la om la om şi a înlesnirii accesului cetăţenilor la servicii sociale. Se pare că în efortul nostru de a continua activitatea începută ne putem sprijini, din ce în ce mai mult, doar pe comunităţile şi administraţiile publice locale. În dialog cu acestea va trebui să convenim asupra strategiei pe care urmează s-o adoptăm în anii care vin privind serviciile pe care ni le putem asuma, din multitudinea celor care ar fi necesare’, punctează, în comunicatul menţionat, directorul Caritas Alba Iulia, dr. Márton András.

Acesta susţine că România se situează cu mult în urma celorlalte state ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte bugetele alocate pentru servicii sociale, precum şi în ce priveşte asigurarea dreptului şi accesului cetăţenilor la servicii sociale.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail