. . O expoziție interactivă care cuprinde obiecte folosite la prelucrarea lânii – va fi organizată sub genericul „Dor”,  la Sfântu Gheorghe, în luna februarie, de Asociația Culturală „Museion” din Brașov.

Expoziția, adresată în principal, preșcolarilor și elevilor cu vârsta între 4 și 14 ani – își propune să readucă în actualitate meșteșuguri vechi și va putea fi vizitată în perioada 15-21 februarie (a.c.), la Muzeul Spiritualității – situat la subsolul Catedralei Ortodoxe (din str. Libertății, nr. 7) din Sfântu Gheorghe, între orele 09.00 – 18.00.

„În cadrul acestei expoziții, copiii vor avea ocazia să parcurgă procedeul tradițional de prelucrare a lânii, de la lâna tunsă de pe oaie, la țesătură. Vor fi expuse obiecte precum: fuior și fus, vârtelnița, sucala, răschitor, gherghef, război de țesut vertical și război de țesut orizontal. Acestea vor putea fi accesate de către copii sub îndrumarea personalului nostru, după ce li se face un tur al expoziției și li se arată cum funcționează fiecare. Împreună cu coordonatorii noștri, copiii vor scărmăna lână, vor toarce, vor depăna lană, vor țese, vor coase. Ei vor descoperi cum a evoluat tehnologia din antichitate până astăzi și cum a influențat aceasta viața oamenilor, vor învăța ce îndeletniciri și responsabilități aveau copiii pe vremuri”, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, reprezentanta Asociației Culturale ”Museion” din Brașov, Ioana Balaban, care a menționat că expoziția „DOR” se adresează și adulților și își propune, totodată, să domolească dorul de meșteșuguri străvechi, de obiecte realizate manual.

„ <<Dor>> este un cuvânt simplu și frumos care exprimă foarte multe. Exprimă, dragoste, drag, sentimente care se împleteau odinioară cu activitățile pe care noi le desfășurăm în interiorul expoziției. Cusăturile frumoase pe care cândva bunicile noastre le făceau pe hainele lor, de exemplu, purtau dragostea lor pentru frumos. Sunt persoane adulte care au vizitat expoziția și care ne spuneau că le era dor să facă un ghem, să țeasă sau doar să vadă un război de țesut. Expoziția s-a născut din dorința de a oferi copiilor și nu numai posibilitatea de a petrece timp liber de calitate, învățând și distrându-se în același timp. Am abordat această temă din dorința de a aduce în prezent vechi mesteșuguri ce se practicau cândva, astăzi foarte puțin practicate pe teritoriul României și nu numai. Expoziția noastră este în același timp și o lecție de istorie, dar și una de știință. În cadrul său, discutăm cu copiii despre cum a evoluat tehnologia în timp, despre cum a influențat aceasta viața oamenilor, ce schimbări a adus”, a explicat reprezentanta Asociației, Ioana Balaban.

Aceasta a menționat că accesul la expoziție se va face numai pe bază de programare la numărul 0721028967 și că se va lucra cu grupuri cuprinse între 25 și 30 de copii. Prețul biletului este 5 lei.

Ioana Balaban a amintit că expoziția „DOR” a fost prezentată și la Întorsura Buzăului, unde a fost foarte bine primită de copii.

***

Asociația Culturală „Museion” s-a înființat în luna iulie a anului 2008, la Brașov, „la inițiativa a cinci prieteni, oameni puternic implicați în fenomenul cultural – artistic din Brașov și din țară (un actor, o pianistă, o ziaristă și doi istorici). Beneficiind de experiența acumulată de membrii asociației în cadrul diverselor ocupații și funcții pe care le-au avut până în prezent, Asociația Culturală <<MUSEION>> Brașov are ca misiune organizațională diversificarea ofertei cultural-artistice în localități cu potențial turistic ridicat, prin crearea de evenimente care să devină tradiționale și reprezentative pentru comunitățile dispuse să finanteze acte culturale de nivel înalt, aducătoare de beneficii spirituale și materiale considerabile pe termen mediu și lung”, se arată pe site-ul Asociației, www.museion.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail