. . Peste o sută de câini arctici, din toată țară, au participat, în acest weekend, în comuna harghiteană Ciumani, la primul concurs de atelaje canine din acest sezon, competiția fiind una extrem de gustată de zecile de spectatori.

Încă de dimineață, câinii din rasele Malamut de Alaska, Husky Siberian sau Samoyed s-au arătat a fi extrem de nerăbdători să pornească în cursă, iar bucuria era și mai mare atunci când își vedeau stăpânii sau pe musheri că le pregătesc hamurile și atelajele.

Traseul, amenajat la marginea comunei Ciumani, a fost unul destul de ușor, iar cele 28 de echipaje au parcurs distanțe diferite, în funcție de numărul de câini. Chiar dacă cel mai lung traseu nu a depășit zece kilometri, unii dintre musheri au fost puși în dificultate de faptul că au existat porțiuni acoperite de gheață.
Bencze Tibor, din Miercurea Ciuc, un veteran al concursurilor de acest gen din România, a avut câteva mici „accidente” pe traseu, în urma cărora i s-a rupt și una dintre frânele atelajului, dar recunoaște că, în ciuda acestor inconveniente, cei opt câini cu care a intrat în concurs, majoritatea rasa Husky Siberian, au fost foarte fericiți pentru că au participat la primul concurs din an.

„Traseul a fost foarte greu, nu din cauza lungimii sau a reliefului, ci din cauză că este zăpadă puțină și sunt porțiuni cu apă și gheață. Suntem obișnuiți cu căzăturile, dar atunci când e zăpadă mare căzăturile sunt accesibile, dar pe gheață e mult mai greu. Câinii s-au simțit bine pentru că în sfârșit am venit la concurs, iarna asta e a doua oară când sunt în atelaj pentru că nu a fost zăpadă nici măcar pentru antrenamente, deci ei sunt fericiți”, a spus Bencze Tibor.

Acesta susține că participă la concursuri doar din plăcere, fără a avea ambiții pentru a fi pe podium, și nu și-ar vedea viața fără câinii pe care îi iubește ca pe membrii familiei.

Un alt musher renumit este Parajdi Zoltan, din Miercurea Ciuc, care a participat la competiție tot cu un atelaj de opt câini, rasa Husky Siberian, reușind să termine traseul fără probleme. El a precizat că lipsa zăpezii a anulat primul concurs din an, de la Băile Tușnad, și i-a determinat pe unii dintre musheri să meargă în munți cu câinii, pentru antrenamente.  „De antrenat ne antrenăm din decembrie, la altitudini mari, la 1.400 — 1.800 metri, unde este zăpadă destulă. Acum e mai greu decât în  urmă cu 10 — 15 ani, pentru că iarna nu mai este previzibilă. Ninge jumătate de metru — un metru și într-o săptămână se topește din cauza căldurii. Nu mai e ca înainte, când de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lui martie aveam zăpadă. Acum ba ninge, ba se topește, nu putem să ne facem un plan de antrenament pe termen lung”, a spus Parajdi Zoltan. În acest an, în premieră națională, la concursul de la Ciumani au fost prezentați publicului larg și doi câini de Groenlanda, aflați în coproprietatea arhitectului Răzvan Bârsan din București, pasionat de concursurile de atelaje canine, și a lui Rică Grosu și Marianei Vrabie, din Bălan, cunoscuți crescători de câini Malamuți și unii dintre musherii cu cele mai bune rezultate din România.
Răzvan Bârsan a declarat pentru AGERPRES că a schimbat trei avioane și trei trenuri pentru a ajunge la Cercul Polar, de unde l-a adus în România pe Sky, un câine de Groenlanda de câteva luni, care i s-a alăturat Sierei, o femelă din aceeași rasă adusă de Rică Grosu din Germania.

„Am schimbat trei avioane și trei trenuri ca să îl aduc pe Sky de la Cercul Polar, iar fetița — Siera a fost adusă din Germania. Sunt primii groenlandezi din România, suntem coproprietari. Sunt speciali pentru că nu mai sunt alții în România, sunt puțini mai inteligenți și foarte buni la sanie, sunt agili și noi am observat la concursurile internaționale că fac treabă foarte bună”, a arătat Răzvan Bârsan.

Mariana Vrabie, care crește de ani de zile Malamuți, a dezvăluit că este vorba de un vis împlinit, acela de a avea câini de Groenlanda, pe care i-a văzut în anii trecuți la concursurile internaționale la care a participat.
„Este un vis pe care îl avem de mult timp, de când umblăm la campionate internaționale, am văzut câini de Groenlanda, care concurează la aceeași categorie cu Malamuții de Alaska și Samoyezii și pe podium întotdeauna au fost Samoyezii și câinii de Groenlanda. Pentru mine, groenlandezii sunt un subiect de studiu, o curiozitate. Acum fiind micuți, 4-5 luni, mi se par mult mai receptivi decât puii de Malamut și mult mai agili. Avem așteptări mari de la ei, este un vis să avem din ce în ce mai mulți și așteptăm să fie sănătoși, să-i facem mari, să-i ducem în expoziții, să fie arbitrați și apoi să vină și puiuții noștri mult așteptați”, a dezvăluit Mariana Vrabie.

Chiar dacă nu au luat startul în concurs, cei doi câini de Groenlanda au reprezentat o atracție pentru spectatori, mai ales că sunt foarte jucăuși și neastâmpărați.

Concursul de la Ciumani a fost primul din calendarul competițional al anului și va fi urmat de competiții similare care se vor desfășura la Borsec, Lacu Roșu, dar și în județele Cluj sau Suceava.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail