20 de școli din județul Covasna vor primi echipament pentru practicarea jocului de rugby tag din partea Federației Române de Rugby (FRR). Aceasta este doar o etapă din cadrul acțiunilor prin care Federația urmărește dezvoltarea rugby-ului covăsnean.
Donația este parte a activităților cuprinse în cadrul unui proiect mai amplu pe care Federația Română de Rugby (FRR) îl derulează sub genericul „Get into rugby”, proiect ce are ca scop dezvoltarea acestui sport la nivelul județelor care nu au o tradiție în acest sens.
Despre această acțiune, dar și despre activitatea FRR în județul nostru, ne-au spus mai multe directorul național de dezvoltare din cadrul Federației, Ciprian Popa și directorul regional de dezvoltare Transilvania – Sud din cadrul FRR – regiune ce cuprinde opt județe, printre care și Covasna, Sorin Rus.
„Această activitate se desfășoară în cadrul unui proiect: <<Get into Rugby>> demarat de FRR în județele cu mai puțină tradiție rugbystică, să spun așa (…). În prima fază, 20 de școli din județul Covasna vor primi un kit pentru rugby tag – kit ce cuprinde echipament de rugby tag, două mingi, cd-uri și materiale promoționale. Școlile au fost nominalizate în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, prin inspectorul de specialitate și împreună cu doamna profesoară Vajda Augusta, de la o școală din Baraolt implicată în acest sport, la nivelul județului”, a spus directorul național de dezvoltare din cadrul FRR, Ciprian Popa
Acesta a menționat că proiectul „Get into Rugby” reprezintă doar o etapă din cadrul activității derulate de Federație, pentru dezvoltarea acestui sport, la nivelul județului Covasna.
Potrivit directorului național de dezvoltare din cadrul FRR, Ciprian Popa, județul Covasna este angrenat încă de acum un an și jumătate în proiecte precum derulate de Federație în scopul promovării rugby-ului și apropierii elevilor de acest sport. Unul dintre aceste proiecte a fost cel intitulat „Muguri de campion”- desfășurat de FRR în anul 2014, în cadrul căruia două școli covăsnene au participat la competiția de rugby tag organizată, și au ajuns în faza finală; iar alt proiect a fost „Drum olimpic”, din anul 2015, ambele proiecte fiind desfășurate prin Programul „Pierre de Coubertin” al Ministerului Tineretului și Sportului.
Referindu-se la proiectul actual – „Get into Rugby”- prin care vor fi oferite 20 echipamente pentru practicarea jocului de rugby tag unor școli din județul Covasna, directorul FRR pe regiunea Transilvania – Sud, Sorin Rus, a declarat:
„Proiectul acesta se face pentru o mai bună cunoaștere a intențiilor FRR în teritoriu (…). Acesta este de fapt al treilea proiect pe care îl derulăm cu județul Covasna. Primul proiect, intitulat <<Muguri de campion>> l-am pornit în octombrie, 2014 și practic, atunci am avut primul contact cu județul Covasna. Exista activitate de rugby tag la nivelul localității Baraolt, și de acolo am început dezvoltarea. Am colaborat foarte bine cu inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Covasna, domnul prof. Farkas Csaba. La început, în rugby-ul covăsnean erau implicați 9 profesori, dar pe parcurs numărul a crescut, astfel că am ajuns la 21-22 de profesori implicați. Aceste proiecte sunt etape ale unor intenții ale noastre de a dezvolta rugby-ul în această zonă. Cea mai mare problemă pe care o întâlnim în această zonă este faptul că nu sunt cluburi formate. Tot ce încercăm să dezvoltăm pe parcurs, va trebui ca la un moment dat să funcționeze în cadrul unui club (…). Al doilea proiect a fost <<Drum olimpic>> – în 2015 – prin care am încercat să descoperim copiii talentați (…). Ideea este să nu așteptăm atât timp, până când se vor forma niște cluburi pentru că durează și e foarte greu. Și atunci, am zis că în aceste județe vom aplica o altă tactică – vom derula proiecte prin care vom descoperi copiii talentați în acest sens, iar pe cei care vor dori să continue cu activitatea rugbystică îi vom îndruma spre centre de profil (…). Am văzut că primele două proiecte au început să prindă și ne-am gândit să angrenăm mult mai multe școli în cel de-al treilea proiect – derulat în parteneriat cu DHL (n.r. „Get into Rugby” ) și dorim să oferim celor care au lucrat până acum cu noi, dar și celor care vor dori să lucreze, în continuare, echipament pe care să îl poată folosi și să își dezvolte activitatea în cadrul școlilor”, a explicat directorul regional de dezvoltare Transilvania – Sud, Sorin Rus.
Prin acest proiect, Federația dorește, totodată, să descopere copii talentați care vor putea face performanță în rugby.
„În 2016, FRR, independent de ceea ce a făcut până acum, în cadrul proiectului <<Get into rugby>> încearcă, printre altele, să introducă rugby –tag-ul în 20 de școli din județul Covasna prin distribuirea acestor echipamente. Scopul FRR pentru județul Covasna, care nu are tradiție rugbystică, este să găsim câțiva copii care vor putea face performanță. Acesta este scopul acțiunilor noastre, și pe lângă faptul că vor face sport și vor avea o viață mai sănătoasă, fiindcă vor face mișcare copiii care practică acest sport, cei mai buni dintre ei vor avea șansa de a face performanță. Ne dorim ca elevii cei mai buni să ajungă în echipa națională. Totodată, suntem interesați să promovăm, pe lângă jocul în sine, deci pe lângă activitatea fizică propriu –zisă, valorile acestui sport. Acestea sunt: disciplină, respect, încredere, pasiune, solidaritate. Valorile acestea caracterizează rugby-ul, la nivel mondial”, a spus directorul național de dezvoltare din cadrul FRR, Ciprian Popa.
Care sunt cele 20 de școli care vor primi echipament? . .
Potrivit reprezentanților FRR, cele 20 de școli au fost selectate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Covasna.
Instituțiile propuse de ISJ Covasna pentru a primi aceste echipamente sunt: Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Szekely Miko”, Liceul Teoretic „„Mikes Kelemen”, Liceul de Arte „Plugor Sandor”, Școala Gimnazială „Ady Endre”, din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Kalnoky Ludmila”, din Valea Crișului, Școala Gimnazială „Antos Janos”, din Reci, Liceul „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, din Covasna, Școala Gimnazială „Vegh Antal”, din Cernat, Școala Gimnazială „Nagy Mozes”, din Estelnic; Școala Gimnazială „Bem Jozsef”, din Lemnia; Școala Gimnazială „Petofi Sandor”, din Târgu Secuiesc; Școala Gimnazială „Turoczi Mozes”, din Târgu Secuiesc; Școala Gimnazială „Kicsi Antal”, din Turia; Școala Gimnazială „Gaal Mozes”, din Baraolt; Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului; Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului; Școala Gimnazială „Borbath Karoly”, din Vârghiș și Școala Gimnazială „Benko Jozsef” din Brăduț, se arată pe site-ul www.isj.educv.ro.
„În proporție de 90 % aceste școli deja colaborau cu noi, dar sunt și școli noi care s-au înscris acum în proiect și vor primi echipament de rugby tag și copiii din aceste școli, practic, își vor putea derula activitatea în cadrul orelor de sport, cu profesorii și vor putea participa la competiții. După cum se știe, s-a schimbat puțin programa școlară în ceea ce privește Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS), care exista înainte pentru clasele V-VIII – și s-a transformat în Olimpiada Gimnaziilor, iar acești copii, prin școlile pe care le reprezintă vor dori să acceadă la fazele superioare ale acestei competiții și una dintre problemele principale era că ei nu se puteau pregăti, pentru că nu aveau echipament”, a spus directorul regional de dezvoltare Transilvania – Sud, Sorin Rus.
Despre rugby tag
Rugby –tag este o versiune a jocului de rugby, fără contactat direct cu adversarul, versiunea fiind adresată, în principal școlarilor.
„Rugby tag este un sport non – contact, deci nu se ia contact nici cu adversarul, nici cu suprafața de joc. Se poate juca pe toate suprafețele: bitum, asfalt, sală. Dimensiunile terenului variază, deci putem juca și pe un teren cu dimensiuni de teren de handbal, de exemplu. Numărul jucătorilor, în sală, deci pe teren redus, este cinci, iar afară jucăm cu șapte. Rugby tag este conceput în special pentru mediul școlar și este o disciplină mixtă, deci joacă atât fete, cât și băieți și nefiind contact între sportivi, nu există pericol de accidentări”, a spus directorul național de dezvoltare din cadrul FRR, Ciprian Popa.
„Rugby, un sport nobil, din ce în ce mai popular”
Rugat să ne prezinte în câteva cuvinte esența rugby-ului, directorul FRR al regiunii Transilvania – Sud, Sorin Rus, ne-a spus:
„Că rugby-ul devine tot mai popular și mai urmărit în ultima vreme nu mai surprinde de mult pe cei care îi cunosc valorile pe care le promovează (…). Acest sport sădește, în sufletele celor care îl practică, un sentiment de apartenență la un grup unit, loial și prietenos, numit: FAMILIA RUGBY-ULUI. Rugby-ul este considerat un sport care se poate juca prin adaptare la orice vârstă, pe orice teren de către oricine: bărbați, femei, băieți sau fete. Acest sport formează munca în echipă, înțelegerea, cooperarea și respectul. Bazele sale sunt aceleași care au fost întotdeauna: plăcerea de a juca, îndemânarea și curajul pe care le cere jocul, dragostea pentru jocul de echipă care îmbogățește viețile tuturor celor implicați și prieteniile care se leagă și durează o viață. Datorită caracteristicilor jocului de rugby, intens fizice și sportive, se formează un spirit de camaraderie foarte pronunțat între coechipieri, precum și un profund sentiment de respect față de adversari, numit de către cei care au inventat acest sport: FAIR-PLAY!”
„Covasna, un județ care promite în ceea ce privește rugby-ul”
În ceea ce privește direcția pe care o are în prezent rugby-ul la nivelul județului Covasna, directorul regional de dezvoltare Transilvania – Sud, Sorin Rus, ne-a spus:
„Județul Covasna a avut cea mai puternică ascensiune dintre toate județele pe care le coordonez eu. Atât de mult s-au implicat acești oameni în această activitate, încât, la ora actuală, în cadrul județului funcționează un campionat județean de rugby tag pe care îl derulează aproape singuri oamenii de aici (….). Este un județ care promite foarte mult! Îmi pare rău că nu se înființează un club, pentru că oamenii din județul Covasna sunt foarte pasionați și o competiție de rugby este tratată aici ca o adevărată sărbătoare!”
Acesta a transmis și un mesaj covăsnenilor, cititorilor „Mesagerul de Covasna”: „Aș vrea să adresez un îndemn de a le indruma pașii copiilor spre sport în general și spre rugby, în mod deosebit, pentru a putea vedea în cel mai scurt timp posibil, o schimbare de atitudine și de comportament civic, datorită acestor valori deosebite pe care le cultivă rugby-ul: altruism, respect și încredere de sine. Îi salut pe toți cititorii și le urez un an plin de împliniri și satisfacții”, a declarat Sorin Rus.
Informații despre activitatea Federației Române de Rugby pot fi aflate accesând site-ul acesteia, www.frr.ro.
Ana Alina Costache