În ultima vreme circulă pe paginile de socializare o postare prin care este ironizat modul autorităților și al cetățenilor români de a recunoaște sau nu cetățenii minoritari ai țării în funcție de acțiunile pe care le întreprind.

Cu toții am auzit despre celebrul ”terorist maghiar” Beke István, care, cu ocazia Zilei Naționale, ar fi încercat să plaseze o bombă la manifestațiile care aveau loc la Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie anul trecut, însă nu mulți au auzit de Levente Molnár. Acesta din urmă este actorul de naționalitate română care a jucat în filmul ”Son of Saul” și care a câștigat de curând ”Globul de Aur” pentru cel mai bun film străin. Puși în antiteză, putem spune că ne mândrim cu cel din urmă, recunoscându-l ca fiind unul de al nostru, însă pe ”terorist” pot să îl ”revendice” maghiarii, că doar nu e născut pe meleagurile noastre… Cu ocazia conferinței de presă care a avut loc săptămâna trecută la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpad a fost rugat să își exprime părerea cu privire la aceste două situații, prin care doi cetățeni de aceeași etnie, născuți și crescuți în aceeași țară, sunt „separați” la nivel de naționalitate, dacă se poate spune așa, prin acțiunile lor.

”Eu consider că orice Stat trebuie să aibă grijă de minorități și să fie mândră de faptul că există o diversitate culturală pe teritoriul unui Stat. Ar fi important ca atunci când un cetățen român de altă naționalitate decât cea română, generează valori, să fie menționat faptul că persoana respectivă face parte din etnia, cultura și comunitatea respectivă. Pentru că, din păcate, observăm în ultimii ani că doar în context negativ apar comunitățile conlocuitoare din România. Dacă se întâmplă ceva pozitiv, atunci cetățeanul român de naționalitate maghiară, germană, evreiască, devine român, iar dacă se întâmplă ceva negativ atunci rămâne minoritar și cred că nu este un lucru corect și nu cred că ajută buna conviețuire și buna înțelegere a majorității asupra faptului că aceste minorități crează valori pentru statul și cultura românească până la urmă. Dar este important ca acele persoane care citesc aceste știri să conștientizeze faptul că aceste lucruri pozitive și care până la urmă contribuie la prestigiul Statului Român, sunt create de concetățeni de ai lor de altă etnie, de altă cultură. Cred că ar fi important ca minoritarul să nu fie întotdeauna ceva negativ, să fie și ceva pozitiv care contribuie la prestigiul acestei țări.” – a spus primarul Antal Árpad

Postarea care a făcut înconjurul internetului suna cam așa: ”Beke István, terorist maghiar. Levente Molnár, actor român. Levente a jucat în filmul care a câștigat recent Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Son of Saul. Alte întrebări?” și era menită să ironizeze modul în care sunt ”tentați” să pună problema anumite persoane, în funcție de interesele pe care le au. 

Atenția este în ultima vreme îndreptată asupra etnicilor maghiari… ”este cea mai controversată etnie.”

”Eu cred că problemele vin din necunoaștere și din manipulare, foarte multe minciuni care s-au spus în perioada comunistă despre comunitatea maghiară, și care se spun și astăzi, pentru că, de foarte multe ori când mă întâlnesc cu persoane din afara Transilvaniei, mă întâlnesc cu o serie de prejudecăți față de comunitatea maghiară, prejudecăți care au fost acumulate de aceste persoane prin presă, prin părinți, și dacă ne întoarcem în timp, ajungem la politica oficială a Statului comunist care era una național-comunistă față de minorități. Dacă facem o analiză a discursurilor lui Ceaușescu pe la 1960 și până la 1989 vom vedea că în anii ’60, acesta vorbea despre români, maghiari, germani și alte naționalități, după 10 ani, vorbea despre români, maghiari și alte naționalități și la sfârșit spunea doar români și alte naționalități, deci se vede foarte clar că era o politică de la un deceniu la altul, sau de la un cincinal la altul, să dispară și să devină România un Stat național. Din păcate, după Revoluție, această idee s-a moștenit, preluat, dezvoltat și s-a continuat, pentru că astăzi, în discursurile publice, întâlnim mult mai des la politicienii români astfel de formulări de genul: ”ce este bine pentru românii din țara asta”, de parcă alte naționalități nu ar exista aici. Putem presupune că în momentul în care cineva spune ”români” se gândește la toți cetățenii României, însă cred că ar trebui să fim mult mai atenți și mult mai sensibili cu aceste minorități, pentru că până la urmă trebuie să înțelegem un lucru, democrația este un sistem performant și un sistem important, care spune că majoritatea decide. Vă întreb eu: dacă punem undeva 93 de lupi cu 7 iepurași, pot vota democratic lupii ce vor mânca seara? Trebuie să creăm niște pârghii pentru ca iepurașii să se poată apăra de decizia democratică a lupilor, în ceea ce privește cina lor, este aceeași situație, dacă transformăm cifrele, ajungem la aceeași situație, și până la urmă, dacă lupii vor mânca iepurii și ei vor muri de foame la un moment dat, asta trebuie să înțelegem din toată situația asta!” – a mai explicat primarul Antal Árpad.

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail