. . Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a făcut o analiză a proiectelor europene care s-au încheiat cu succes anul trecut, și a vorbit despre bugetul pe anul 2016 și programul Zilelor Sf. Gheorghe, în cadrul primei conferințe de presă de anul acesta, ce a avut loc ieri.

„Sunt foarte fericit că am reușit să finalizăm în proporție covârșitoare proiectele europene pe care ni le-am propus, și mai ales că am reușit să alocăm sumele necesare pentru aportul propriu la aceste proiecte. Mai mult decât atât, am alocat o sumă de 8.585.000 lei, am plătit în locul Uniunii Europene între 15 noiembrie și 31 decembrie 2015, și practic această sumă ne va fi returnată la începutul acestui an. Putem spune că anul trecut am economisit această sumă, și vom avea anul acesta această sumă pentru diferite proiecte de dezvoltare. Un alt aspect se referă la faptul că veniturile proprii ale municipalității au crescut de la an la an, față de anii precedenți, și mai important este faptul că motorul acestei creșteri îl reprezintă cota din impozit pe venit. Practic, cota din impozitele pe salarii, în 2014 – din totalul veniturilor proprii-, a fost de 52,9% , în 2015 a fost de 57%, iar noi sperăm că  anul acesta va ajunge la 60%. Acest lucru înseamnă că creșterea veniturilor proprii nu vine din impozite și taxe ci vine din impozitul pe salariu, asta însemnând ori o creștere a salariilor, ori creșterea salariaților la nivelul orașului, sau ambele lucruri.” – a spus primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, în 2014 municipalitatea a câștigat 33,9 milioane lei, iar anul trecut 38,2 milioane lei, cu aproximativ un milion în plus, bani proveniți de la cota din impozitul pe venit, care i-au revenit municipiului Sfântu Gheorghe.

Un alt punct de pe lista subiectelor discutate la conferința de presă a fost bugetul pentru anul curent, care, potrivit primarului, a fost deja afișat spre dezbatere și se preconizează ca la începutul lunii februarie a.c. să poată fi adoptat.

„Bugetul a fost afișat, așteptăm propunerile cetățenilor referitoare la propunerea de buget, și sper că la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie să putem adopta bugetul pe acest an. Am conceput acest buget ca și în anii precedenți, prudent și pesimist, prefer să am surprize plăcute în timpul anului.  Practic, în ultimii 7 ani, de fiecare dată bugetul la sfârșitul anului a fost mai mare decât bugetul aprobat; și anul acesta aprobăm un buget care cu siguranță va fi mai mare la sfârșit. Per ansamblu, bugetul va fi mai mic, pentru că în anul 2016 nu vom mai primi bani europeni (…) 2016 – 2017 vor fi ani fără bani de la Uniunea Europeană în administrația locală.” – a explicat primarul.

Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 133 milioane lei, însă  primarul speră că până la sfârșitul anului, suma se va apropia de 150 milioane lei.

A fi sau a nu fi primar (din nou)?….aceasta este întrebarea!

Întrebat, din nou, dacă s-a hotărât ce va face în privința mandatului său de primar și dacă a luat hotărârea de a-și mai depune încă o dată candidatura, Antal Arpad a răspuns:

„Dilema mea nu este dacă să rămân primar, sau dacă nu, să fiu deputat sau senator! Decizia mea este dacă să rămân sau nu în spațiul public. Dacă voi decide să rămân în spațiul public, voi candida, nu mă interesează altă funcție, (…) decizia mea se referă dacă ies din viața publică sau rămân. Dacă rămân, mie îmi place ce fac, nu vreau să fac altceva. Am foarte multe semne de întrebare dacă se mai poate face în țara asta administrație publică sau nu. Această decizie o voi lua, și când mă voi decide voi ține o conferință extraordinară și voi anunța.” – a explicat primarul.

A 25-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe- o ediție jubiliară

Antal Arpad a menționat  că au început consultările cu reprezentanții instituțiilor de cultură, în ceea ce privește programul pentru cea de a 25-a ediție a Zilelelor orașului.

„La fel ca și anul trecut, dorim ca programul să fie construit de către reprezentanții instituțiilor de cultură – mă refer acum la Săptămâna Culturală. Perioada Zilelor orașului este 16 – 24 aprilie a.c. În fiecare an vrem să fie deosebite, nu vrem să facem ceva extraordinar anul acesta, în fiecare an am încercat să învățăm din greșelile anilor precedenți și să corectăm aceste greșeli. Mereu au fost și oameni care au avut o părere bună despre Zilele Sfântu Gheorghe și au fost și care nu au avut o părere foarte bună. Societatea, fiind extrem de segmentată, este foarte greu să faci în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită. Dar,  având în vedere că organizăm 200 – 300 de programe, consider că fiecare cetățean poate să găsească câteva programe care să fie pe gustul lui. Întotdeauna am spus că nu vom coborî sub un anumit nivel, chiar dacă există așteptări din partea cetățenilor – de exemplu, manele nu vor fi, chiar dacă o anumită parte a societății ar dori să fie și manele în program.”- a mai spus Antal Arpad.

Potrivit primarului, bugetul pentru Zilele Sfântu Gheorghe nu a fost stabilit, încă, despre acest lucru urmând să se  discute doar  în momentul în care reprezentanții instituțiilor de cultură vor veni cu oferte culturale și oferte pentru programe, moment în care se vor ști și cifrele.

„Anul trecut am avut un buget mai mare, din cauza  faptului că am luat câteva decizii care cred eu că au fost corecte din punctul de vedere al programelor, în sensul în care nu am mai lăsat să vină în oraș comercianții de „kitsch-uri”. Acești comercianți, până acum au contribuit cu o sumă destul de mare la buget și, pentru că nu i-am mai lăsat, evident a trebuit să alocăm mai mulți bani. Același lucru vrem să facem și anul acesta, nu vrem să lăsăm „kitsch-urile” în oraș, eu cred că în proporție de 90% cetățenii au apreciat această decizie, anul trecut. Eu personal m-am simțit mult mai bine în oraș, și cred că acest lucru contează. (…) Cetățenii pot veni cu sugestii la Biroul de Imagine, în cazul în care propunerile sunt pe cât posibil realiste, zic realiste pentru că și eu tot zic că vreau să vină trupa AC/DC în Sfântu Gheorghe, dar nu am reușit până acum.” – a spus Antal Arpad.

Anul acesta este „Anul Imaginii”, ultimul din seria celor patru ani tematici ai programului inițiat în cadrul „Capitalei Culturale Europene 2021”, prilej prin care se va promova arta plastică și fotografică, se vor organiza evenimente stradale, expoziții de artă ale artiștilor din zonă și se vor demara proiecte pe tema filmului și a teatrului. Totodată, anul acesta se împlinesc 555 de ani de la atestarea documentară a orașului Sfântu Gheorghe, lucru care va fi marcat într-un mod festiv, potrivit primarului.

„Trebuie să uităm anul 2021, acela a fost un proces, toată gândirea a fost pe instituții, pe programe; în fiecare an se vor face anumite lucruri, iar în anul 2021 se va face ceva extraordinar. Semnalul meu a fost foarte clar și în decembrie și în inuarie, față de instituțiile de cultură. Dorim să suprafinanțăm instituțiile ca să simtă că acest proces merge înainte, chiar dacă nu am câștigat titlul de „Capitală Culturală Europeană” (…) Cu siguranță toate ideile, proiectele și energiile creative, pozitive care s-au născut prin participarea la această competiție sper să le folosim; în ce fel, vom vedea, poate vom stabili un an în care ne vom axa mai mult pe acele proiecte, dar în fiecare an vom face ceea ce ne-am propus. Până la urmă cred că 80% din ceea ce ne-am propus  poate fi realizat. Faptul că trebuie să facem din Teatrul de păpuși o instituție cu personalitate juridică și un sediu adecvat, oricum vrem să facem acest lucru, că vom fi sau nu Capitală Culturală, acest lucru trebuie făcut. Anul acesta este „Anul imaginii”, cu siguranță că vor fi foarte multe proiecte pe această latură. Partea de bani m-a interesat mai puțin vis- a-vis de acest proiect (…) pe mine m-a interesat partea culturală în sensul de dialog, de a ajunge prin cultură să demolăm acele prejudecăți, lucru care poate fi făcut, evident, la o intensitate mult mai mică…” – a mai spus primarul Antal Arpad.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail