„Noi vrem să știm că suntem în siguranță, este vorba despre siguranța locatarilor acestui bloc!”  

Locatarii unui bloc din P . . iața „Mihai Viteazul” nu mai au liniște de când o clădire din centrul municipiului Sf. Gheorghe, aflată în administrația Finanțelor Publice a început să se degradeze și spun ei, acest lucru le afectează locuințele.

Cei ce locuiesc în blocul 43, scara A, susțin că se tem pentru siguranța lor și a locuințelor lor după ce, de pe fațada  clădirii care este lipită de blocul respectiv, au început să cadă bucăți întregi de perete.

„Noi vrem să știm că suntem în siguranță, este vorba despre siguranța locatarilor acestui bloc! Credeți-ne că ne este frică să ieșim din bloc, parcarea nu mai este aici, asta e altă treabă, într-adevăr se protejează. Nouă ne e cam frică, sunt lipite cele două clădiri, sunt centralele acolo, ne e teamă. De exemplu, partea de sus, din lemn, poate să cadă și nu știm cât de rezistentă este clădirea, cât de periculos este. S-a întâmplat în decembrie, au venit și au asigurat zona, dar nu ne-au dat explicații, au venit și au pus un semn cu „pericol de prăbușire” – explică locatarii blocului respectiv.

Potrivit locatarilor, de-a lungul timpului s-au făcut mai multe sesizări atât la Asociația de proprietari  „Mihai Viteazul”, cât și la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Covasna, în administrarea căreia se pare că ar fi clădirea respectivă, însă, conform spuselor acestora, nu s-au luat alte măsuri în afară de îngrădirea spațiului respectiv cu plasă, astfel încât să nu se poată apropia nimeni și să nu fie periclitată siguranța și sănătatea cetățenilor – dat fiind faptul că în imediata vecinătate a clădirii, își desfășoară activitatea restaurantul „Pivnița Sfântu Gheorghe”.

„Eu stau la etajul 2 și cum vedeți chiar acolo e problema. Am făcut mai multe adrese- clădirea se pare că ar fi a Finanțelor, nici nu am știut- m-am dus la Asociație și le-am spus, uitați, acolo am centrala și se infiltra apa, chiar curgea… e centrala pusă acolo și e destul de periculos, începuse să se facă igrasie. Acum 3 ani m-am dus la fiecare, la cei care au sediu acolo – PSD-ul, trebuia să fac o adresă să vedem cum se rezolvă problema, de la Asociția de proprietari  ne-au spus că nu este clădirea lor. Proprietarii care erau atunci la etaj au spus că nu avem de ce să mergem la ei pentru că ei stau în chirie, numai noi știm cât am umblat. Am făcut o adresă către Finanțe și într-adevăr au venit și au reparat, dar asta a fost acum 3 ani,  dacă nu și mai mult. Și între timp… s-a întâmplat acest lucru în decembrie, înainte nu era așa (căzut peretele-n.red.). Pentru siguranța noastră a locatarior și a locuințelor ne facem griji, vă spun ce mi s-a întâmplat mie, în apartament, în bucătărie, și sunt îngrijorată. Să se ia măsuri pentru siguranța noastră! Acolo au scris că este interzisă parcarea (n.red. semnul „parcarea interzisă, pericol de prăbușire”) și înțeleg, dar noi aici ce facem nu știu, o dată ce a căzut deja din tencuială, deja e atât de crăpat acolo peretele, poate cădea oricând. Și nu numai asta dar, te sperie și estetic, fiind centrul orașului. Măcar să stăm liniștiți, măcar să anunțe la Asociație, să ne spună cât de sigură este clădirea.” – au mai spus locatarii.

„Nu poate să cadă pe nimeni, nimic”

Întrebat ce știe despre clădirea respectivă și ce măsuri au fost luate până în momentul de față cât și pașii care vor fi urmați pentru soluționarea acestui aspect, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Covasna, Ambrus Attila a explicat că personal nu a primit niciodată sesizări din partea Asociației de proprietari „Mihai Viteazul”, însă cunoaște problema și deja au fost luate măsuri pentru începerea reabilitării clădirii respective. Acesta a ținut să facă asigurări că zona respectivă nu prezintă pericol pentru cetățeni, iar în cazul în care sunt afectate apartamentele locuitorilor blocului respectiv, aceștia vor trebui să discute personal cu domnia sa, pentru a găsi soluțiile cele mai optime.

„La mine niciodată nu s-a făcut nicio sesizare! Știm despre ce clădire este vorba, acum se face studiul de renovare, se va repara. Locul respectiv este îngrădit, nu poate să cadă pe nimeni, nimic. Este vorba de clădirea de deasupra parcului, acolo e făcut un gard de protecție, ca nu cumva să pice pe cineva vreo țiglă sau orice altceva și suntem în faza în care se face studiul de rezistență. Este o clădire care se află în administrarea Finanțelor Publice, nu este a noastră, adică este o clădire a statului rămasă în administrarea noastră, în care, în momentul acesta la parter, funcționează sediul PSD-ului. Deja s-au luat măsuri, știți cum e, este o achiziție publică, din momentul în care se face expertiza începe achiziția publică, eu sper că într-o lună – două. În niciun caz nu este niciun pericol pentru nimeni, din momentul în care a căzut o bucățică mică de tencuială, am pus o plasă acolo ca să nu se poată apropia nimeni. Nimeni nu ne-a făcut nicio sesizare, putea să vină la noi că nu era nicio problemă! Să ne arate persoana respectivă măcar o adresă făcută către noi, sunt director de câțiva ani buni și nu am primit niciodată. Dacă sunt probleme, că îi afectează apartamentul, să vină la mine, e vorba de tencuiala acelei clădiri care a căzut din cauza unor infiltrații de apă și s-a întâmplat acum două luni. Mă gândesc că este vorba de aceeași persoană care a făcut o sesizare, dar nu la noi ci probabil la cei de la Inspectoratul în Construcții, în decembrie. Ei au zis că e pericol de cădere a tencuielii și din acel moment noi am îngrădit zona.” – a explicat directorul AJFP.

În maxim 3 luni problema ar trebui să fie rezolvată

„În două – trei luni cel târziu o să fie reparat, noi sperăm să începem lucrările cât mai repede, așteptăm să fie făcut studiul de renovare și nu poate dura mai mult decât o săptămână – două până termină domnii experți, iar apoi vom demara lucrările pentru că nu este mare scofală, vom demara achizițiile pentru lucrarea respectivă și vom începe. Nu avem personalitate juridică, suntem regionalizați, clădirea ca atare aparține de Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov și nu mai există Direcție în județul Covasna.” – a mai spus Ambrus Attila.

Potrivit acestuia, cetățenii nemulțumiți sau afectați de această problemă trebuie să facă sesizări la numărul personal al domniei lui, dat fiind faptul că este un număr cu caracter public iar astfel lucrurile pot fi soluționate mai rapid. Până atunci, clădirea se află sub expertiză, iar după finalizarea studiului de renovare, vor fi demarate și lucrările la clădirea respectivă.

„Singura instituție la care nu a făcut sesizări suntem noi, în rest peste tot au făcut sesizări, dar noi administrăm clădirea! A fost un proces, clădirea a fost naționalizată, s-a umblat prin tribunale, proprietarul nu a revendicat-o din timp și astfel a rămas a Consiliului Județean, care la vremea respectivă a dat-o în administrarea Statului, pentru Finanțe. Noi aveam birouri acolo acum 20 de ani, de atunci a rămas în administrarea noastră dar nu o folosim, e a Statului, există doar sediul PSD acolo. Cetățenii respectivi pot să mă contacteze, să discutăm, nu este nicio problemă, nu este nimic de ascuns acolo. Dacă mi-ar fi scris un rând, oficial, ne-am fi sesizat și am fi tratat problema mult mai devreme. Aceste lucruri trebuiesc rezolvate, nimeni nu are interes să pățească cineva ceva sau să inunde vecinii, să  facem rău cuiva, material sau în orice fel. Se poate vedea că în locul respectiv nu poate să cadă pe cineva nimic, pentru că este pusă plasă, tocmai pentru ca nu cumva să se întâmple să cadă ceva pe cetățenii care trec prin zonă.” – a mai explicat directorul AJFP Covasna.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail