Secretul crucii „o capodoperă literară a unui scriitor ajuns la maturitatea artei sale” 

. .

Cărturarul Doru Munteanu este unul dintre scriitorii cei mai cunoscuţi şi respectaţi din lumea culturală braşoveană. Între 2001 şi 2013 a fost preşedintele Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Scriitorul, jurnalistul, editorul, profesorul, managerul Doru Munteanu este unul dintre cei mai longevivi, experimentaţi şi avizaţi colaboratori ai instituţiilor şi asociaţiilor culturale din Braşov şi, mai ales, un renumit amfitrion în materie de lansări de carte şi prezentări de evenimente. În buna tradiţie a intelectualilor patrioţi ardeleni, Doru Munteanu este un bun cunoscător al realităţilor din sud-estul Transilvaniei, un distins colaborator şi susţinător al vieţii literare şi culturale din judeţele Covasna şi Harghita, invitat de onoare la evenimentele culturale organizate la Sf. Gheorghe, Araci, Miercurea-Ciuc, Topliţa.

După cele cinci romane purtând semnătura lui Doru Munteanu: Duminica mare, Vinerea neagră, Miercurea regală, Scrisoare din America şi Viața de la fereastră, în primăvara anului 2015, la editura Libris din Braşov, a apărut romanul Secretul crucii. Noua apariție, de mult aşteptată, a stârnit un real interes, fiind unul dintre evenimentele marcante ale celei de a XII-a ediții a Târgului Internațional de Carte și Muzică „Libris” Brașov (19-23 martie 2015). Cartea Secretul crucii se bucură de un însemnat succes de piaţă, fiind o lectură apreciată de tot mai mulţi cititori, dar mai ales de critica de specialitate. Romanul, scris de un experimentat autor de proză, este apreciat ca o „capodoperă literară a unui scriitor ajuns la maturitatea artei sale literare”, oferind o lectură interesantă şi captivantă.

Subiectul romanului este inspirat din Marea Răscoală a moților din 1784-1785, condusă de Horea, Cloşca și Crișan, doar că abordarea nu este cea pe care o știm din manualele de istorie. Evenimentele istorice cunoscute sunt prezentate într-o nouă perspectivă, integrate în contextual geopolitic european al vremii şi corelate cu unele aspecte mai puţin elucidate, precum rolul masoneriei. Roman citadin, istoric şi poliţist, deopotrivă, în paginile cărţii, autorul îmbină evenimentele istorice reale, cu legenda, cu informaţiile transmise de-a lungul anilor, prin scris şi viu grai, şi înrădăcinate, adânc, în mentalul colectiv.

„Toate divagațiile istorice ale cărţii – subliniază Laurențiu-Ciprian Tudor – sunt foarte interesante, dovedind imaginație, pasiune și multă documentare. E evident o încercare de a scoate istoria românilor de sub praf, de sub indiferență și de a o face atrăgătoare. În mai multe rânduri se vorbește, în carte, despre raporturile tinerilor cu trecutul, despre felul superficial în care ne punem problema identității. De aceea poate cu accentul pus mai mult pe acțiune, personajele nu sunt foarte consistente, sunt mai degrabă schițate, contează teza, șuvoiul, dar atunci când ritmul se domolește avem descrieri poetice și paranteze pline de emoție și nostalgie”.

Dovedind o cunoaştere profundă a realităţilor din Transilvania, în istorie şi contemporaneitate, printr-o lucrare de o certă valoare literară, Doru Munteanu reuşeşte să prezinte subiecte istorice importante, într-o modalitate accesibilă unui grup ţintă de cititori, cât mai cuprinzător şi diversificat, înscriindu-se astfel, în curentul care urmăreşte transmiterea discursului istoric academic, nu doar specialiştilor, ci şi unui public cât mai larg. Cartea oferă un bun prilej de reflecţie şi comparaţie, cu unele aspecte ale evoluţiei societăţii româneşti contemporane, respectiv ale raportului dintre factorii interni şi cei externi, care stau la baza unor evenimente hotărâtoare pentru dăinuirea neamului românesc, în spaţiul său de etnogeneză.

 

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail