. . Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat miercuri că va depune din nou, în această sesiune parlamentară, o iniţiativă legislativă privind colectarea selectivă a deşeurilor, deoarece România se află pe ultimul loc din Uniuea Europeană în acest domeniu.

„Iniţiativa mea se referă la tarifarea deşeurilor colectate în funcţie de volum, de cantitate, conform acelui principiu european „Plăteşti cât arunci”. Azi, gazul, curentul, apa, cam toate serviciile publice sunt facturate pe cantitatea consumată, doar deşeul este pe persoană. Este foarte simplu: se cumpără un anumit număr de saci prefabricaţi, câţi ai cumpărat atâţia saci plini poţi să arunci. De exemplu, s-ar cumpăra cu 50 de bani sacul galben, pentru deşeuri reciclabile, iar cu un leu, sacul negru, pentru celelalte. Prin asta stimulezi economic cetăţeanul să colecteze selectiv. Este un sistem care se aplică în occident foarte bine”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Cseke.

Conform deputatului UDMR, sacii inscripţionaţi, ar urma să se vândă la orice magazin.

„Trebuie să începem şi noi. Dar trebuie impus de sus, în acest caz, chiar dacă marea parte a populaţiei nu doreşte. Rostul parlamentului este să facă o lege şi să spună: uite cum au făcut Austria, Germania sau Belgia, putem să facem şi noi. Este un sistem important pentru România, pentru că, altfel, rezultate mari în colectarea selectivă a deşeurilor nu vom avea la nivel de ţară. Şi ne-a spus şi comisarul european pe mediu acest lucru, nu înţeleg de ce nu se face. La colectarea selectivă a deşeurilor suntem exact pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Se spune 5% acum, dar sunt reticent faţă de această cifră. Belgia, Germania, Austria au cu mult peste 60%,” a precizat Cseke.

Deputatul UDMR a precizat că va relua în acest fel o iniţiativă legislativă similară, care nu a fost susţinută anterior de către Guvern.

Pe acelaşi principiu „cât ai consumat, atât plăteşti”, deputatul a anunţat că va relua o altă propunere respinsă şi anume cea privind extinderea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, care să includă şi reconfigurarea instalaţiei de distribuţie a încălzirii şi a apei calde.

„Marele avantaj va fi că se va contoriza distinct, exact cât ai consumat, pe căldură, apă caldă, pe apartament şi nu vor mai fi discuţii în cadrul asociaţiei. Guvernul nu a susţinut această iniţiativă, din lipsă de fonduri, explicaţie oficială. Am s-o reiau pentru că vine în ajutorul cetăţenilor”, a mai spus Cseke.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail