Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că din punctul de vedere al formaţiunii sale legea votului prin corespondenţă este o greşeală, la fel cum a fost legea votului uninominal.
„Legea votului uninominal a fost o greşeală. Părerea mea este că şi legea votului prin corespondenţă este o greşeală. Şi se va adeveri acest lucru. Şi la votul uninominal am avut dreptate. Şi cred că la votul prin corespondenţă vor fi probleme, pentru că conţine nişte posibilităţi de… nu spun de fraudare, ci de eludare a comportamentului civilizat electoral”, a afirmat deputatul UDMR.

Cseke Attila consideră că legea votului prin corespondenţă nu asigură caracterul secret, personal, egal, direct al votului.

„Eu trebuie să mă duc cu buletinul să votez, în timp ce altul îmi scanează mie buletinul şi îl trimite pe internet. Şi eu, stat român, unde am controlul că acel cetăţean, nesilit de nimeni, a pus ştampila sau x-ul acolo? (…) Comportament civilizat electoral înseamnă că fiecare cetăţean merge şi după capul lui votează. Nu după capul altora. Iar din străinătate se va putea vota şi organizat. Asta este părerea noastră din ce vedem în lege. Fiecare cetăţean român trebuie să voteze. Evident că a fost o greşeală organizarea de la alegerile prezidenţiale din 2014, s-a văzut şi efectul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facem o lege prin care, practic, nu avem niciun control. Şi nu e vorba de puţine voturi”, a declarat Cseke.

Parlamentarul UDMR a adăugat că acum vede „acelaşi val de populism pe care l-a văzut şi în cazul votului uninominal”, când entuziasmul a fost mare la început, dar în prezent, după două cicluri electorale, tot mai mulţi politicieni cer revenirea la alegerile pe listă de partid.

„Ştiţi bine că am fost singura formaţiune politică – şi la refendumul cu uninominalul şi când s-a introdus legea votului uninominal – am fost singurii care am spus că nu este bine. Drept pentru care am fost criticaţi. Inclusiv o parte a electoratului maghiar a spus că ar trebui să mergem pe vot uninominal. Deci noi ne-am opus şi atunci. Atât a fost puterea noastră. Au trecut două alegeri parlamentare şi s-a adeverit că nu e cam bine. Să nu spun că am avut dreptate. Trebuie să facem ceva ca Parlamentul să fie, calitativ, mai bun, dar chestiunea este foarte complexă”, a mai spus Cseke Attila.

AGERPRES  . .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail