Într-un interviu pentru „Mesagerul de Covasna”, primarul comunei Bățani, Simon Andras a vorbit despre proiectele derulate de-a lungul acestui an, despre necesități ale comunității în fruntea căreia se află, dar și despre gândurile sale pentru anul viitor.
Ce a însemnat anul 2015 pentru Primăria Bățani?
– Cu bucurie, aduc la cunoștința celor interesați de soarta și de bunul mers al lucrurilor, al activităților din comuna Bățani, că deși se vestea că va fi bugetul cam mic pentru anul 2015, până la final, pot să zic că a fost un an bun și s-au putut rezolva multe, multe probleme. De exemplu, către Herculian- Biborțeni s-a turnat asfalt pe o porțiune de trei kilometri; s-au finalizat lucrări începute în anul 2014 – la podețe și la scurgerile de apă de lângă tronsonul făcut cu un an înainte; s-a făcut lucrarea și s-a finalizat – pe Programul de modernizare a drumurilor forestiere – pe o porțiune de 21 de kilometri care se compunea din cinci tronsoane, lucrările s-au finalizat și s-au efectuat și plățile. De altfel, pentru toate lucrările amintite, plățile sunt efectuate. S-a finalizat o lucrare către Ozunca Băi – DC 47, unde s-a turnat asfalt pe 1.200 m, lucrare finalizată, recepționată și plătită. S-au realizat încă niște lucrări – de asfaltare a unor străzi în localitatea Bățanii Mari. Totodată, o porțiune de drum a fost refăcută – pe tronsonul de drum – DC 44, către Aita Seacă – tronson care a necesitat săparea fundației drumului pe o porțiune de un km, unde și în prezent se lucrează. S-au mai făcut în Aita Seacă niște reparații în curtea Căminului Cultural; s-a făcut o construcție (…) pentru centrala școlii de la Aita Seacă (…). S-a terminat și o lucrare, în parc – lucrare începută în anul 2014 care anul acesta s-a finalizat. Deci, în mare, acestea sunt lucrările pe probleme mai mari…pe lângă alte reparații de poduri, de drumuri, de câmp și alte străzi.
A fost un an foarte bogat în activități, eu sunt mulțumit, îi mulțumesc și Lui Dumnezeu și pot să zic că și Guvernului precedent! Mulțumesc și Consiliului Județean Covasna, dar și Ministerului Dezvoltării. Eu sunt mulțumit, foarte mulțumit și doresc tuturor colegilor din țară să aibă așa an fericit, așa an bogat în activități, deoarece așa merg treburile, sunt foarte, foarte mulțumit!
– Care sunt proiectele, lucrările pe care doriți să le finalizați până la sfârșitul acestui an?
– Până la sfârșitul acestui an, cam atât am avut. Acum facem plățile, statistici peste statistici, birocrație…dar facem față…avem solicitări zilnice, avem activitate, zile dificile, dar asta este. După un an de activitate, cu așa activitate bogată, este dificil cu un personal foarte mic,cu un personal cu salariu mic, asta este situația, dar ne străduim ca până la sfârșitul anului să finalizăm și să nu avem probleme din niciun punct de vedere.
– În ceea ce privește canalizarea, care este situația la nivelul comunei?
– Este o problemă foarte veche și pe cei din Bățani asta îi doare cel mai mult: situația alimentării cu apă. În ultimii ani, am avut și crize de apă. Bățanii Mari are un efectiv de bovine mare – cred că are cel mai mare efectiv din țară și cred că și din Europa, deci avem probleme cu apa, nu ne ajunge apa, iar canalizarea nu este făcută deloc. Avem, ne pregătim acum la POS Mediu – Axa prioritară 2- dacă se va înscrie, suntem pregătiți cu proiecte, cu toate cele și suntem trecuți pe lista județului la prioritate. Deci, așteptăm. Probabil, dacă lucrurile merg bine, promisiuni sunt că până în primăvară se va putea înainta proiectul. Deci asta este prioritatea numărul 1, asta e cel mai important: să rezolvăm problema apei și canalizării în Bățani, Bățanii Mici, aceasta este prioritatea numărul 1; de ani de zile, oamenii asta solicită, asta așteaptă și de la mine; eu am făcut tot posibilul, am cumpărat terenurile cerute prin proiect – Uniunea Europeană cerea să avem terenurile în proprietatea comunei; am cumpărat (n.r – teren) pentru stația de epurare; am cumpărat pentru bazinele de apă, dar am întâmpinat o dificultate foarte mare, zic eu, birocratică – deoarece cu o lege neschimbată din timpul lui Franz Joseph, o lege care nu a fost abrogată, stă în picioare: potrivit căreia composesoratele nu pot să înstrăineze nici măcar în formă de schimb (n.r – terenuri forestiere).
– Aţi mulţumit Guvernului anterior. Spuneţi-ne, vă rog, ce așteptări aveți de noul Guvern?
– Eu mulţumesc tuturor Guvernelor, am lucrat cu toate. Eu zic că dacă un lucru e întemeiat bine şi motivat, memoriul justificativ este corect, legal şi real, atunci eu am putut lucra cu toate Guvernele. Eu cândva am intrat ca independent în Primăria Băţani, am putut lucra cu toţi şi consider că dacă e bunăvoinţă se poate lucra cu oricine. Eu am reuşit, slavă Domnului şi reuşesc să discut normal cu toată lumea. Puţină bunăvoinţă, bunătate omenească, e deasupra tuturor neajunsurilor. În ceea ce priveşte Guvernul de tehnocraţi, nu știu ce să spun (…). Am observat că domnul prim – ministru Dacian Cioloş, la problemele sesizate, cu ciobanii şi altele, încearcă să aducă lucrurile pe făgaşul normal. Eu, personal, când am fost la Bruxelles, în Parlamentul European (n.r. – în perioada când actualul premier a ocupat funcția de comisar european pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene – între 2010–2014), dânsul nu era în ziua aceea acolo, dar am făcut un memoriu, la secretară, privind situaţia urşilor şi dânsul are cunoştinţă de treaba aceasta. Eu cred că până la urmă şi în acest caz se va face dreptate (…).
– Aţi avut probleme cu urşii şi anul acesta, în comună? . .
– Cum să nu? Problema e că iniţiază nişte legi şi nu se uită unde dau şi unde crapă… Îmi amintesc ceva ce s-a spus la Bruxelles, în sala mică – n.r – a Parlamentului European – la domnul Cioloş – secretara era acolo, am fost vreo 42 de primari atunci şi am zis că nu e nicio problemă, noi creştem urşi…renunţăm la ocupaţia veche din strămoşi, de crescători de bovine, ovine, renunţăm şi facem crescătorie de urşi – pentru occidentali, pentru ca pensionarii de acolo să vină, să vâneze, dar să fim plătiţi, să fim despăgubiţi pentru daunele făcute de urşi şi de lupi, și facem asta: creştem urşi, renunţăm la vaci, că azi-mâine nu se poate altfel.
Am ajuns acolo – cum nu s-a mai auzit niciodată – că toamna, în sat umblă ursul. În nicio grădină nu e în siguranţă un pom pe care l-ai crescut de zece ani şi când e mai frumos şi face primul fruct, vine ursul şi distruge pomul. Acum doi ani încă se mai plăteau despăgubiri. Anul trecut nu am primit nicio decizie, am primit doar vestea că nu se va plăti. (…). Deci nu s-a plătit, nu s-a făcut nicio plată şi apoi vin cu legea că nu ai voie să ţii decât trei câini şi altele. Într-adevăr, în zonă la noi fiind multe animale, cum a zis şi la televizor un crescător de ovine, câinii ciobăneşti nu omoară căprioara, nu omoară iepuraşii, pentru că nici nu le ajung din urmă (…).
Noi, crescătorii de oi, de bovine, cu câmpul, cu livada, întâmpinăm greutăţi din cauza urşilor şi a lupilor… noi producem hrana pe masa oamenilor din România. Am ajuns că în procent, 30-40% avem producţie proprie, autohtonă. Restul se aduce din Occident (…).
Despre proiectele privind dezvoltarea turismului, la nivelul comunei, ce ne puteți spune?
– De exemplu, am planuri pentru Ozunca Băi…trebuie să redobândesc proprietăţile pe care nu am reuşit să le aducem pe inventarul comunei Băţani şi acolo vreau să fac o investiţie, să facem ca vechea tabără de pionieri să fie, cumva, cumva reabilitată. Totodată, la intrare în Băţani, doresc să fac un ştrand pentru că avem un izvor de apă minerală şi acolo, cândva au fost băi foarte, foarte apreciate. Am auzit şi am şi apucat să prind acele timpuri, fiind din Băţani, că persoanele vârstnice, iarna mergeau cu săniile şi cărau cu damigene acasă şi făceau baie în acea apă, iarna, acasă şi apoi spuneau cât de bine le-a făcut acea apă. Deci, acolo am nişte gânduri încă, dacă reuşesc, să fac un ştrand, o zonă de agrement, un mic spaţiu cu un bazin pentru tratament şi altul cu apă dulce, pentru recreere. Dacă mă ajută Dumnezeu şi va fi totul bine, sper să fac şi acest lucru.
– În final, vă rog să ne spuneţi ce vă doriţi pentru comunitatea în fruntea căreia vă aflaţi şi ce mesaj le transmiteţi locuitorilor comunei Bățani, la finalul anului?
– La final de an, doresc fericire, bucurie, linişte în toate familiile comunei, la fel cum doresc toate acestea întregului judeţ, întregii ţări, tuturor creştinilor şi chiar şi celor care nu sunt creştini le doresc să aibă pace, linişte şi să încerce să se comporte în aşa fel încât ce nu e bine pentru ei să nu facă nici celorlalţi. Doresc împăcare, fericire, pentru că se poate trăi încă pe Pământ, numai nu trebuie să fim egoişti şi pentru asta trebuie puţină credinţă, pentru că prin credinţă poate putem ajunge să înţelegem că trebuie să îi respectăm şi pe semenii noştri. Încă o dată, doresc tuturor un An Nou cu multă, multă bucurie şi reuşite în anul 2016!
A consemnat Ana Alina Costache