. . Printr-un proiect implementat de Asociația „Green Energy”, cu confinanțare din fonduri norvegiene, în Estelnic ar putea fi pus în funcțiune în luna ianuarie, un sistem de încălzire bazat pe biomasă, care să asigure apa caldă şi încălzirea pentru Primărie, Căminul Cultural și un centru pentru tineret.

Proiectul, intitulat „Biomasa – o afacere verde”, este implementat în parteneriat de către Asociația „Green Energy” în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia,  se desfășoară până în aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Preşedintele Asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos, a declarat că obiectivul constă în dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

Localitatea Estelnic a fost selectată pentru a fi cea în care se va înființa un model pilot al acestui sistem. În acest sens, acolo a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, pentru obţinerea biomasei. Totodată, în cadrul proiectului au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase, iar în ianuarie 2016 se dorește a fi pusă în funcţiune o centrală termică pe bază de biomasă, prin care să se asigure apa caldă şi căldura pentru Primăria, Căminul Cultural și un centru de tineret din localitate: „Acum se construiește centrala, iar în ianuarie, cel târziu la începutul lunii ianuarie, sper să o putem inaugura”, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, managerul proiectului – preşedintele Asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos.

Conceperea unei strategii privind valorificarea biomasei, la nivelul Regiunii

Vajda Lajos a precizat că ideea proiectului va fi dusă mai departe, astfel încât acest tip de sistem de încălzire pe biomasă să fie preluat și de alte localități: „Proiectul de la Estelnic va fi  un model prin care vom arăta că poate fi furnizată energia termică din biomasă; că biomasa este o sursă regenerabilă cu un potențial extraordinar în această regiune și dorim în primul rând să promovăm în cadrul administrațiilor publice locale acest sistem prin care încălzirea clădirilor publice se poate rezolva prin acest sistem”, a spus preşedintele Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos. Acesta a menționat că un sistem similar de încălzire bazat pe biomasă a fost deja implementat în județul Harghita:

„Eu mă bucur că nu de mult a fost inaugurată o astfel de centrală în Locodeni, județul Harghita și modelul lor este asemănător cu cel al clusterului nostru, iar o altă inițiativă este la Bancu, tot în județul Harghita, unde tot un asemenea sistem – care constă în colectarea deșeului de lemn, curățarea pășunilor, pădurilor și obținerea biomasei, deci sistemul a fost gândit până la această fază. Acum discutăm cu cei de acolo, le-am oferit sprijinul ca să extindă acest proiect și să poată să folosească biomasa la obținerea energiei termice”, a declarat managerul proiectului Vajda Lajos.

Acesta a declarat că un pas important prin care s-ar putea crea idependența energetică a localităților ar consta în conceperea unei strategii la nivel de regiune privind valorificarea biomasei:

„Am început discuții și cu primarii din zona Gheorgheni și e mai ușor dacă la nivel de microregiune dacă am putea concepe o strategie privind producerea de biomasă, stocarea, depozitarea, utilajele necesare pentru transport și mai multe centrale care să asigure această energie termică la clădirile publice (…). Dacă în fiecare sat vom avea centre de producerea biomasei, atunci am putea organiza valorificarea comună a biomasei, astfel încât, o parte să meargă către încălzirea proprie, iar altă parte, centralizată, la centrale de dimensiuni mai mari, deci aceasta ar fi ideea, idee  pe care dorim să o continuăm nu numai prin proiectul norvegian. De asemenea, am început discuțiile și la Consiliul Județean Brașov și la Agenția de Dezvoltare Durabilă din Brașov, unde analizăm în ce zonă a județului Brașov se poate implementa un astfel de sistem. Proiectul din Estelnic este un model în acest sens! Putem arăta că există posibilitate de a colecta deșeuri de lemn, de a înființa o plantație de a obține biomasă, din care se poate obține energia pentru clădiri publice. Acest domeniu se poate dezvolta. Dacă extindem această inițiativă și valorificăm această resursă minunată a României, se pot crea firme noi, start –up-uri, ar avea impact în economia socială, ar avea un impact de mediu, se poate crea independența energetică a localităților!”, a declarat Vajda Lajos.

Acesta a amintit că în luna iunie a avut loc un schimb de experiență cu partenerii norvegieni ai proiectului: „Am avut un schimb de experiență în luna iunie, cu membrii, reprezentanții a mai multe entități, a mai multe clustere din Norvegia și chiar venim cu niște propuneri către Fondul Norvegian –  cum am putea pregăti alte proiecte cu parteneri din Norvegia. La ei, într-un cluster lucrează împreună 6.000 de oameni și de fapt, aceasta este esența unui cluster: o cooperare largă, o cooperare adevărată pentru a rezolva anumite probleme și pentru a dezvolta un domeniu. Acest aspect trebuie înțeles și aici, în țară…că dacă vrem să dezvoltăm un anumit domeniu, trebuie să conlucreze foarte, foarte mulți (…), iar rezultatele apar în timp! Pentru a dezvolta un anumit domeniu, trebuie, totodată să ținem cont de potențialul Regiunii!”, a declarat Vajda Lajos.

Acesta a menționat că un alt element în cadrul acestui proiect ar consta în identificarea temelor de cercetare și a ideilor de afaceri în acest domeniu (n.r. –domeniul energiei verzi). „Noi pregătim și planuri de afaceri și dacă apar finanțări se pot folosi și chiar acordăm și consultanță gratuită în acest sens”, a menționat preşedintele Asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos.

**

Asociaţia Green Energy  a fost înființată în anul 2009 și de atunci activează în domeniul protecției mediului și a promovării surselor de energii regenerabile. Printre membrii asociației se numără producători de biomasă (fermieri care cultivă plante energetice, firme din industria de prelucrare a lemnului și producători de mobilă), producători de cazane, firme responsabile de gestionarea deșeurilor, firme care asigură logistica, mari şi mici consumatori de energie verde. Asociația Green Energy asigură totodată, managementul pentru Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy – cluster înființat în anul 2011. În anul 2013 Clusterul a obtinut calificativul bronz pentru management. O recunoaștere acordată de ESCA (Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor) si Cluster Excellence prin initiativa Comisiei Europene.

Detalii despre acest proiect și informații în legătură cu Asociația „Green Energy” pot fi aflate accesând: site-urile: www.greenenergycluster.rowww.biomass4energy.ro sau prin email la adresa[email protected].

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail