Direcția Silvică Covasna a anunțat că anul acesta are posibilitatea de a recolta şi valorifica un număr de maxim 240 de pomi de Crăciun din specia brad.

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Silvică Covasna, datorită retrocedării de suprafeţe de pădure şi implicit reducerii suprafeţei ocupate cu răşinoase, pe care aceștia le mai administrează, numărul  pomilor de Crăciun care se vor recolta din regenerările naturale, de la an la an, va fi din ce în ce mai scăzut, aceştia urmănd a fi înlocuiţi treptat, cu pomii de Crăciun produşi în culturi specializate, inclusiv cei produşi şi valorificaţi în ghivece şi, nu în ultimul rând, cu cei artificali. Pomii de Crăciun vor fi recoltaţi din arboretele tinere care se parcurg cu lucrări de îngrijire, extrăgându-se exemplarele mai puţin valoroase sau care nu corespund ţelului de gospodărire şi exigenţelor ecologice.

Prețurile la care se vor vinde brazii anul acesta nu diferă față de cele din ultimii 4-5 ani, astfel că pentru exemplarele cu mărimi cuprinse între 0,7 metri – 1,30 metri vom plăti 24,80 lei; cei cuprinși între 1,31 metri și 2 metri vor costa 31 lei, iar pentru cei cu o înălțime cuprinsă între 2 metri și 3 metri vom scoate din buzunar 37,20 lei. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul de vânzare este de 20 lei + TVA/metru liniar.

Reprezentanții Direcției Silvice Covasna au declarat: „Numărul pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an va fi foarte mic doarece, la fel ca în anii trecuţi, vom acorda gratuit cu prioritate către organizaţii caritabile, instituţii non-profit, şcoli, cămine de bătrâni, biserici. Deasemenea, datorită numărului mic de pomi de Crăciun, disponibilul va fi valorificat numai către populaţie, fără a mai exista un excedent care să poată fi valorificat către agenţi economici.”

Conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții Direcției, pentru evitarea tăierilor ilegale şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Direcţia Silvică Covasna, împreună cu IPJ Covasna şi Jandarmeria, vor desfăşura acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice și în locurile destinate vânzării, ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea unor astfel de fapte. Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă, cât şi pe cei aduşi din import.

Pomii de Crăciun proveniți din confiscări vor fi valorificaţi către populaţie, conform prevederilor legale în vigoare, la preţurile (cu TVA) de 24,80 lei/bucată pentru specia brad şi 17,36 lei/bucată pentru specia Molid.

 

. . Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail