. . Ședința ordinară a Consiliului Județean de ieri, ce a avut  pe ordinea de zi  23 de proiecte de hotărâri, a debutat cu discuții aprinse pe temele „de actualitate” din ultimele două săptămâni, respectiv: suspiciunea legată de înlocuirea drapelului românesc de la Statuia Ostașului Român, cu steagul secuiesc,  în data de 30 noiembrie, și așa-zisele „suspiciuni rezonabile” în ceea ce privește tentativa de terorism a extremistului maghiar Beke Istvan, care în data de 1 decembrie ar fi plănuit să amplaseze o bombă, la manifestațiile organizate cu ocazia zilei naționale, la Tg. Secuiesc.

Consilierul PCM Kulcsar Jozsef a ironizat atât atitudinea autorităților și populației față de evenimentul de la Tg. Secuiesc, unde extremistul maghiar Beke Istvan ar fi plănuit să plaseze o bombă, și suspiciunile privind tentativa teroristă, cât și acuzația privind schimbul steagului românesc cu cel secuiesc. Acesta a spus că îi este teamă să se așeze pe scaunul din sala de ședință deoarece are suspiciuni că ar exista o bombă sub acesta, și a mai adăugat că urmează să serbeze ziua fiului său, context în care i-ar fi făcut acestuia o comandă pentru un tort cu artificii, de aceea s-ar putea să fie considerat terorist.

Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor a declarat că nu poate fi de acord cu „stigmatizarea”  comunității maghiare în numele unei singure persoane.  „Nu este normal ca județul ăsta, comunitatea maghiară, ținutul secuiesc, să fie de două săptămâni catalogat ca popor de teroriști, nu mi se pare normal. Majoritatea cetățenilor care citesc ziarele și  vorbesc pe stradă, pun semne de întrebare: oare chiar s-a întâmplat schimbul de steaguri? (…) L-am întrebat pe dl. Prefect dacă el, care a fost să pună steagul românesc, a văzut steagul secuiesc,  și a spus că nu l-a văzut, și că a fost informat. L-am întrebat, împreună cu primarul Antal Arpad, pe comandantul Poliției Județene – personal responsabil: <<Domnule Comandant, dumneavoastră aveți dovezi, fotografii cu steagul secuiesc? >> și nu a putut să ne confirme acest lucru. Nu se poate așa ceva! Ori au dovezi, ori nu au dovezi – dacă au să le facă publice,  pentru că sunt împotriva tuturor formelor de extremism de oriunde vin, sunt împotriva tuturor persoanelor care fac acțiuni defăimătoare împotriva Statului, împotriva steagului sau împotriva imnului – oricare stat, steag sau imn ar fi. (…) Vreau să se liniștească atât populația maghiară cât și cea românească. Dacă într-adevăr s-a întâmplat, să fie trași la răspundere, să mă înțelegeți corect, nu se poate juca cu niciun steag, imn sau Zi Națională a nimănui, indiferent cine a făcut acest lucru, să fie tras la răspundere dar să fie cineva palpabil, cu nume, cu număr de telefon și așa mai departe.” –  a declarat președintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Acesta a afirmat că este împotriva oricărei forme de extremism dar, totodată,  a atras atenția că situația poate scăpa de sub control. „Nu sunt de acord ca populația întregii țări să fie ținută în impas, deja de 2 săptămâni, și să ni se spună <<Avem dovezi dar nu le dăm>>. Să facă public dacă steagul românesc chiar a fost ridicat și schimbat. Ceea ce s-a întâmplat în Tg. Secuiesc, reafirm, eu personal și UDMR-ul din care fac parte, am fost și am militat întotdeauna în mod democratic și pașnic pentru doleanțele noastre. Sunt și suntem împotriva oricărei forme de extremism, oricărei persoane care se declară și organizează acțiuni extremiste, însă nu pot fi de acord cu stigmatizarea ținutului secuiesc și populației maghiare din Transilvania, cum că noi suntem din gene teroriste, pentru că această expresie s-a născut în televiziunile din țara asta. (…) Nu sunt de acord că se poate glumi de Ziua Națională cu așa ceva, nu sunt de acord cu acei oameni din Tg. Secuiesc, care din glumă sau în serios fac artificii chiar dacă sunt jucării sau adevărate, nu se poate glumi nici cu Ziua Națională și nici cu terorismul, nicăieri,  nu numai în țara asta. (…) Majoritatea mass-mediei din țara asta stigmatizează o populație; Vreau să vă atrag atenția, și prin intermediul presei, declar acest lucru, și subliniez că lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se vor întâmpla următoarele 3 lucruri: transparența în primul rând, din partea autorităților statului, în ceea ce înseamnă dovezi; oprirea valului de manipulare, pentru că există acest val de manipulare împotriva ținutului secuiesc și împotriva doleanțelor noastre pe care de 25 de ani în mod democratic le cerem și le spunem în cadrul constituțional și în mod democratic. Trebuie oprit acest val de intoleranță și manipulare din țara asta; și acuzarea colectivă – cum se permite acuzarea colectivă a unei comunități?” – a mai spus Tamas Sandor.

 Nimeni din judeţ nu a culpabilizat comunitatea maghiară pentru „atentatul” de la Târgu Secuiesc

Consilierul PSD, av.Calinic Sabin, a declarat că „nimeni din judeţ nu a culpabilizat” comunitatea maghiară pentru „atentatul” de la Târgu Secuiesc şi crede că cei care afirmă acest lucru „hiperbolizează” şi „fac procese de intenţie”.
„Este deosebit de important să aflăm dacă există acte de terorism sau antistatale, dar  eu nu am cunoștință că în acest județ, măcar o simplă persoană de pe stradă să fi făcut o culpabilizare a unei etnii,  în legătură cu chestiunea de la Tg. Secuiesc. (…) Cred că suntem pe punctul de a hiperboliza un aspect, organele de urmărire penală află și comunică. Ce se va întâmpla, Doamne ferește, să existe dovezi de neînlăturat, că există undeva un complot? Ce vor face oamenii care ies în stradă păcăliți,  că vin să solidarizeze cu  un infractor?”

Calinic Sabin  a menționat că  a discutat personal cu comandantul IPJ Covasna  privind suspiciunea de furt și înlocuire a steagului românesc, cu cel secuiesc, întrebându-l pe acesta dacă în posesia Poliției există dovezi concludente, fotografii, cu privire la schimbul de steaguri dinaintea Zilei Naționale. Potrivit acestuia, există o anchetă penală care se desfășoară in rem și care nu are caracter public, însă acesta ar fi promis că în momentul în care legea le va permite, vor face publice dovezile respective.

„Există o dublă măsură în țara asta, (…) este diferențiat cetățeanul de etnie maghiară de cel de etnie română”

La ședința ordinară a Consiliului Județean, de ieri, Tamas Sandor  a venit pregătit cu mai multe filmări și a amintit și de un meci de fotbal Dinamo-Iași, unde suporterii români ar fi strigat lozinci împotriva etnicilor maghiari. Președintele CJ a ținut să prezinte o înregistrare video în care niște tineri români s-au filmat în timp ce își făceau nevoile la mormântul lui Gabor Aron. Acesta a explicat că autoritățile nu au luat măsuri în cazul lor, deoarece nu prezentau un pericol social. Potrivit acestuia, Statul român îi protejează pe tinerii care strigă lozinci jignitoare la adresa maghiarilor și stigmatizează comunitatea maghiară.

„Există o dublă măsură în țara asta, asta este problema mea; este diferențiat cetățeanul de etnie maghiară de cel de etnie română. De două săptămâni, toți cetățenii de etnie maghiară sunt teroriști. Nu se poate așa ceva! Nu sunt de acord cu tâmpitul de Csibi Barna, și îmi asum acest adjectiv, cel care a dat foc unei păpuși din paie reprezentându-l pe Avram Iancu; sunt de acord cu autoritățile statului că trebuie pedepsit acest om. Însă în contrapartidă, la Chichiș la locul unde a căzut eroul național al secuilor, Gabor Aron, uitați acest videoclip, unde acești tineri își fac nevoile. Am identificat acele două persoane și plus persoana care a filmat și a încărcat filmarea pe internet, am dat CD-ul cu filmarea în mâna procurorilor, iar aceștia au dat o rezoluție cum că nu reprezintă pericol social” – a declarat Tamas Sandor.

Președintele CJ a fost nemulțumit, totodată, de faptul că în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) nu s-au discutat anumite aspecte cu privire la modul în care autoritățile tratează persoanele de etnie maghiară, în diferite momente. Acesta a oferit spre exemplu o acțiune a Jandarmeriei, ISU și OPC, care a avut loc acum câteva săptămâni – în contextul celor întâmplate la clubul Colectiv din București – la un club din oraș unde în momentul respectiv se desfășura concertul rock al unei formații din Ungaria. Aceștia ar fi intrat în club și, potrivit spuselor președintelui CJ (care consideră acțiunea acestor instituții ca fiind un atac direct la adresa persoanelor de etnie maghiară), ar fi oprit într-o manieră brutală evenimentul.

„Sunt de acord cu domnul consilier Kulcsár, care a ridicat o problemă serioasă; niciodată nu am văzut în ATOP că s-a discutat despre ce s-a întâmplat în Baroque Charm Club, la Sf. Gheorghe, când a fost un concert rock (n.red. Concertul trupei din Ungaria <<Ismeros Arcok>>) și unde au intervenit cu forța atât ISU cât și Jandarmeria, Poliția, Protecția Consumatorilor, și s-a creat o atmosferă foarte neprielnică înainte de 1 decembrie. Sincer vă spun că de acolo văd eu că pornesc problemele” – a adăugat Tamas Sandor.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail