La începutul lunii octombrie, Fundaţia Creştină . .  Diakonia și Consiliul Judeţean Covasna au încheiat un parteneriat pentru înfiinţarea a 10 centre educaţionale pentru copiii aflaţi în dificultate.  

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat în urmă cu două luni proiectul de hotărâre prin care Direcţia Generală de Asistenţă Comunitară şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Covasna va participa, ca partener, alături de  Fundaţia Diakonia la proiectul „Programul centrul educațional pentru copii din familii în dificultate”, care prevede înfiinţarea a 10 centre educaţionale pentru copiii proveniţi din familii aflate în situaţie critică.

Potrivit informațiilor furnizate la acea vreme, de către directorul Fundației Creștine Diakonia, Makkai Peter, planul programului prevedea ca 192 de copii din clasele 0-IV, proveniţi din familii defavorizate să poată beneficia de servicii, timp de 140 de zile, pe parcursul anului școlar 2015-2016. Valoarea proiectului pentru cele 10 centre educaționale atinge suma de 170.450 de lei/ an şcolar, din care jumătate este suportată de Fundaţia Diakonia prin partenerul Elveţian HEKS. Cheltuielile pentru asigurarea mesei, pentru  cei 192 de copii, se ridică, potrivit informațiilor oferite la acea vreme, la suma de 33.600 lei/ an/grup.

La ora actuală 5 dintre cele 10 centre sunt deja funcționale

„La Sf. Gheorghe sunt 2 grupuri, la Covasna există un grup și jumătate, adică un grup complet în școala cu predare în limba maghiară și un grup cu o profesoară, cu 12 copii, pentru școala cu predare în limba română, mai avem la Zagon, la Boroșneul Mare și la Reci. Ceea ce aveam noi deja sunt centrele de la Valea Crișului și Sf. Gheorghe, însă acestea nu sunt incluse în acest proiect, în sensul că nu sunt sponsorizate sau susținute de CJ. (…) De 5 zile deja sunt luate de Consiliile Locale 3 centre, în comunele Cernat, Dalnic, și Catalina.” – a explicat directorul Fundației Diakonia, Makkai Peter.

Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea condiţiilor de trai și incluziunea socială a comunităţilor  vulnerabile, urmărind o mai bună integrare a copiilor aparținând unor grupuri vulnerabile din punct de vedere social, inclusiv a romilor, în sistemul de educaţie și totodată prevenirea abandonului scolar.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail