Zeci de obiecte ornamentale realizate de beneficiarii Centrului de reabilitare pentru copii cu tulburări de spectrul autist / deficienţe senzoriale – situat în Sfântu Gheorghe – vor fi prezentate joi și vineri, în cadrul unei expoziții.  

Expoziția, organizată anual de Centrul de reabilitare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, își propune să contribuie la dezvoltarea copiilor cu tulburări de spectrul autist sau deficienţe senzoriale, precum și să promoveze activitatea acestor copii și să contribuie înțelegerea autismului:”Implicarea copiilor cu tulburări de spectrul autist / deficienţe senzoriale în activități de creație și în realizarea unor astfel de expoziții contribuie la dezvoltarea lor. Totodată, prin această expoziție, derulată anual, dorim să arătăm cât de valoroși sunt acești copii. Colegii pregăsc cu copiii, obiectele pentru această expoziție, de câteva săptămâni”, a declarat Székely Csaba Flórián – şeful centrului.

Potrivit acestuia, expoziția va putea fi vizitată joi, 10 decembrie și vineri, 11 decembrie (a.c.), la sediul Centrului – situat în Sfântu Gheorghe, pe strada Puskás Tivadar nr. 62, bloc 32, scara A, apartament 3, între orele 14.00 – 19.00.

Obiectele ar putea fi luate acasă de către vizitatori.

***

Potrivit informațiilor postate pe site-ul DGASPC Covasna, www.protectiasociala.cv.ro . . , Centrul de reabilitare a fost înfiinţat în cadrul unui proiect PHARE și a fost inaugurat în anul 2002. Centrul își propune să ofere un program complex de reabilitare pe timpul zilei pentru copii diagnosticaţi cu tulburări de spectrul autist, deficienţe de comunicare sau deficienţe senzoriale.

„Prin acest program complex de recuperare se urmăreşte realizarea următoarelor scopuri terapeutice: dezvoltarea abilităţilor sociale, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, compensarea aptitudinilor deficitare, utilizarea practică a aptitudinilor învăţate, asigurarea condiţiilor unei vieţi autonome, integrarea senzorială”, se arată pe site-ul menționat.

Potrivit aceleiași surse, programul se adresează unor copii diagnosticaţi cu deficienţe din spectrul autist, deficienţe de comunicare sau deficienţe senzoriale, care provin din sistemul de protecţie al D.G.A.S.P.C. Covasna. Selecţia lor se realizează pe baza unor evaluări psihologice şi medicale.

„Fiind vorba despre un program de recuperare timpurie, copiii care beneficiază de acest program sunt copii cu vârsta mai mică de 6-7 ani. În acelaşi timp, se are în vedere includerea în program şi a unor copii diagnosticaţi cu tulburări de spectrul autist, deficienţe de comunicare sau deficienţe senzoriale, care provin din familii naturale, având în vedere inexistenţa serviciilor pentru acest fel de tulburări în judeţul Covasna. Un alt grup-ţintă îl constituie familiile din comunitate care au copii cu nevoi speciale şi care beneficiază de programe de educaţie şi suport, respective profesioniştii care lucrează cu copiii cu nevoi speciale (coordonatori de programe, asistenţi sociali, psihologi, psihopedagogi, educatori de specialitate, etc.) aceştia beneficiind de programe de specializare si perfecţionare în domeniu, de consultanţă şi asistenţă tehnică”, se arată pe site-ul DGASPC Covasna (http://www.protectiasocialacv.ro/centru-de-reabilitare-pentru-copii-cu-tulburari-de-spectrul-autistdeficiente-senzoriale/).

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail