Festivalul „Povestea din Ajun”, derulat de Asociația de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul a aproximativ 100 de tineri voluntari, debutează în curând. Evenimentul, aflat la cea de-a zecea ediție, propune o „călătorie” în trecut, o întoarcere la experiența adusă de prima ediție a Festivalului.

Anul acesta, „Povestea din Ajun”  va fi coordonată doar de către voluntari liceeni, iar programul va cuprinde activități cunoscute deja.

„Este a zecea ediție a Festivalului, dar este una puțin <<întoarsă>>, la experiența din prima ediție, pentru că toate evenimentele din acest an sunt coordonate, în exclusivitate, de liceeni. Noi îi ajutăm la promovare, și în principal, la finanțarea activităților cu Asociația de Tineret <<Ecou>>, dar cei aproape 100 de voluntari sunt coordonați de doi tineri – Rareș Septimiu Șoltuz și Iulia Bianca Gheorghe. Ediția de anul acesta este o întoarcere în timp pentru că, de fapt, <<Povestea din Ajun>> așa a început…a început în curtea Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>, unde coruri de la  Colegiul << Székely Mikó>>”, Liceul ” Mikes Kelemen” și de la Liceul de Artă << Plugor Sándor>> au venit acum zece ani, să cânte, în principal, în fața elevilor, a profesorilor și a părinților, iar pe parcursul anilor, experiențele au fost din ce în ce mai mari, culminând cu marile concerte susținute de Ștefan Hrușcă, Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Corul <<Madrigal>>, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Alexandra Ușurelu, Mike Godoroja, Dancs Annamari; au fost evenimente importante pentru comunitate, care au legat foarte bine anumite grupuri de tineri, care colaborează, încă, și acum”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Mădălin Guruianu, coordonator de proiecte în cadrul Asociației de Tineret „Ecou”.

Acesta a precizat că deschiderea ediției actuale a Festivalului va fi marcată printr-un flashmob (n.r. – o adunare de foarte scurtă durată, într-un loc public, în care participanții realizează o acțiune pe baza unei teme, pentru spectatori „accidentali”) derulat în centrul orașului Sfântu Gheorghe, la acest sfârșit de săptămână.

Campania „Donezi o jucărie, împlinești un vis” continuă

Una dintre activitățile de suflet derulate în cadrul Festivalului „Povestea din Ajun” este  campania de donare de jucării, o campanie demarată în anii anteriori și care continuă.

Anul acesta continuă Campania <<Donezi o jucărie, împlinești un vis>>, campanie care a pornit, cu acțiunea cu titlul <<Adu căldură copiilor>>, când s-au adunat, și apoi au fost donate, mănuși, fulare și ciorăpei. De doi ani de zile, am mers foarte mult pe ideea de jucării, pentru că a fost, credem noi, necesitatea cea mai mare, și care umple de bucurie orice copil, de oriunde ar fi el”, a declarat Mădălin Guruianu. Acesta a precizat că de-a lungul timpului, în cadrul campaniei, au fost donate mii de jucării, care au ajuns apoi la copiii din județ care aveau nevoie de ele.

În cadrul festivalului „Povestea din Ajun” de anul acesta, campania de donare de jucării se va derula începând de astăzi, 4 decembrie. Cei care doresc să doneze jucării pot face acest lucru mergând la unul dintre cele șapte centre de colectare (din Școlile Gimnaziale „Nicolae Colan”, „Ady Endre”, „Varadi Joszef”, ”Godri Ferenc”,  de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, de la Liceul de Artă „Plugor Sandor” sau de la Colegiul „Székely Mikó”), până în data de 18 decembrie, inclusiv, între orele 8.00 – 12.00, sau printr-un sms (la numărul de telefon 0746.101.957) în care trebuie precizată adresa la care voluntarii  „Poveștii din Ajun” pot veni să ridice jucăriile.

„Între 4-18 decembrie (a.c.), adunăm jucării din nou, în mai multe centre de colectare din școli, dar avem și varianta foarte des uzitată în anii trecuți, în care ni se trimite un sms către un număr de telefon – evident, cu tarif normal – și noi mergem, ne deplasăm acolo, luăm, cu voluntarii, jucăriile care nu mai sunt folosite și care ar putea să aducă o bucurie altor copii”, a spus coordonatorul de proiecte în cadrul Asociației de Tineret „Ecou”, Mădălin Guruianu.

Colinde în autobuze, în școli

Și, fiindcă ediția de anul acesta a festivalului își propune să amintească de începuturile „Poveștii din Ajun”, din program nu vor lipsi colindele în autobuz și în școli. Între 14 și 18 decembrie (a.c.), toți cei care vor circula cu autobuzele din Sfântu Gheorghe, pe linia 2, între orele 17.00 – 19.00, vor fi colindați de grupuri de tineri din municipiu, iar între 14 și 17 decembrie este programat un turneu de colinde în șapte școli din municipiu, susținut de elevele Colegiului Național „Mihai Viteazul” – Hilda Tătar și Maria Andraș (în 14 decembrie – la Colegiul Național „Mihai Viteazul” – între orele 9.00 -10.00 și la Colegiul „Székely Mikó”, între orele 11.00 – 12.00; în 15 decembrie, la Școala Gimnazială  „Ady Endre” – între orele 9.00 – 10.00 și la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” – între orele 11.00 -12.00; în 16 decembrie, la Școala „Harom Rozsa”, între orele 11.00 – 12.00; iar în 17 decembrie, la Liceul „Mikes Kelemen” – între orele 09.00 – 10.00 – și la Școala Gimnazială „Varadi Jozsef”, între orele 11.00 – 12.00).

Lucrul care mă bucură în mod deosebit este că anul acesta continuă colindele în autobuze. Pentru cinci zile, în ultima săptămână de școală, pe linia doi, după-amiază, va fi muzică în limba maghiară, limba română, limba franceză, limba engleză – va fi un amalgam de colinde și sperăm ca toți călătorii să se simtă bine (…). În al doilea rând, sunt bucuros de faptul că a căpătat amploare turneul de colinde în școli. Avem două tinere din Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> –  Hilda Tătar și Maria Andraș, care vor cânta în limba română și în limba maghiară, în șapte dintre școlile din Sfântu Gheorghe (…)”, a declarat Mădălin Guruianu.

Concerte în biserici

Cele două concerte mari ale „Poveștii din Ajun” din acest an vor fi susținute de coruri din municipiu, în biserici. Unul dintre acestea va avea loc în data de 13 decembrie, la ora 18.00, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, iar celălalt se va desfășura în data de 20 decembrie, în Biserica Reformată din municipiu (BisericaBelvárosi”- din str. 1 Decembrie), de la ora 12.00, a precizat Mădălin Guruianu.

Potrivit acestuia, intrările la evenimente sunt gratuite, însă este posibil ca în cadrul concertelor să fie organizată și o campanie caritabilă.

Festivalul Povestea din Ajun” este organizat de Asociația de Tineret  ”Ecou” din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din municipiu  și cu Consiliul Elevilor din CNMV și cu sprijinul mai multor sponsori, printre care: Ariadne Impex, Dunapack, Tricomserv, Covalact, Sepsi Bus, Choco Pack, Julius Meinl, Demmers Teehaus.

Mădălin Guruianu, coordonator de proiecte în cadrul Asociației de Tineret „Ecou”, a mulțumit  celor aproximativ 100 de voluntari și tuturor celor implicați în derularea ediției actuale a festivalului „Povestea din Ajun”.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail