Mâineseară, dragi copii, o să aveţi parte de o mare bucurie: vizita unui personaj simpatic şi darnic. Cum cine? Moş Nicolae!  Dacă aţi fost   cuminţi, naţi  ieşit din cuvântul părinţilor şi bunicilor, iar ghetuţele leaţi lustruit temeinic, precis o să găsiţi în ele tot felul de jucării şi dulciuri.  De  va fi înăuntru doar  o …„nuieluşă” în loc de cadouri, este clar că aţi fost cam năzdrăvani  şi  de acum înainte trebuie să aveţi purtări frumoase şi să deveniţi  ascultători.

 

Exemplu  de bunătate şi smerenie

Să spunem câteva lucruri despre Sf. Ierarh Nicolae, care va fi sărbătorit pe 6 decembrie, la dată fixă în fiecare an.  A venit pe lume în a doua jumătate a secolului al III- lea şi a trăit în Asia Mică, mai precis  zona Turciei de azi, ajugând  un important personaj biblic. Încă de  mic a deprins credinţa în Iisus, urmând poveţele şi învăţăturile acestuia.  Când  a crescut, nu a pus  niciodată  preţ  pe avere şi măreţie, fiind un exemplu pentru ceilalţi de bunătate, smerenie şi dragoste faţă de semeni.

La bătrâneţe  s-a stabilit la Mănăstirea Sionului, pe care a fondat-o şi unde a fost înmormântat.  Se crede că a încetat din viaţă în anul 345 sau 352, existând două variante legată de dată.  Este însă un fapt cert  că în anul 1087 moaştele  i-au fost strămutate în Italia.   Mâna sa dreaptă  este păstrată încă din secolul al XIX-lea într-o raclă în Biserica Sf. Gheorge din Bucureşti, mii de credincioşi venid să se roage aici, fiind convinşi că are efecte tămăduitoare.

Este un Sfânt ce ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace  să se  mărite, fiind considerat în mitologia populară  Stăpânul apelor.

 

Nume foarte răspândit

Nicolae este unul dintre  numele  cele mai îndrăgite şi răspândite în lume, la noi fiind cunoscut de cei mici drept Moş Nicolae.  Apelativul este format din cuvintele greceşti: „Nike”, care înseamnă  „Victorie”, iar  „Laos”  . . „Popor”, având înţelesul de „Persoană ce face parte dintr-un popor victorios”. În unele comunităţi româneşti, inclusiv  în judeţul Covasna , Sărbătoarea de Sf. Nicolae se numeşte  şi  Sân-Nicoară, ce poate fi o posibilă derivaţie de la „Sanctus Nicolaus”, cred unii lingvişti.

În unele basme româneşti Moş Nicolae  apare ca un personaj blând, călare pe un cal alb (aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii), ce păzeşte Soarele tot mai firav,  lăsând  lumea fără  binefăcătoarea  caldură.

Peste 800.000 de români  au  onomastica  pe 6  decembrie,  majoritatea  formând-o  bărbaţii  (cca. 538.500), purtând prenumele Nicolae, Nicu, Niculae,  Nicoară, Niculai, Nicuşor, Nicula. Există  şi variante feminine, ca Nicoleta, Niculina, Nicola, Neculiţa, Nicolina.

Le urăm toate cele bune numeroşilor sărbătoriţi!

 Explicaţia unui obicei

Cât priveşte  dojana cu… nuieluşa năzdrăvană („virgács”, cum i se spune în comunitatea maghiară),  povestea îşi are originea  prin secolul XIV-lea în Franţa. Oraşul Metz era asediat de un rege-cuceritor,  bătălia provocând multe neajunsuri populaţiei. De aceea suveranul a fost asimilat  în memoria colectivă cu un despot, care a venit cu biciul sau varga să-i lovească peste mâini la începutul iernii.

Odată cu trecerea anilor povestirea  s-a modificat şi extins la scara întregii  Europe, căpătând alte semnificaţii şi tâlcuri de natură simbolică, vizând  în principal atenţionarea şi pedepsirea copiilor neascultători, obrzanici, răzgâiaţi.

În prezent, când comerţul şi moda au ajuns la… mare preţ (la propriu şi la figurat), obiceiul străvechi  s-a modificat  radical, datina  pierzându-şi semnificaţia, primordial devenind obiceiul de a oferi daruri tot mai costisitoare celor mici.

 

Pildă de umanism

Se zice că  Sfântul Ierah Nicolae  s-a îngrijit întreaga-i viaţă de oamenii sărmani, de  cei necăjiți, oferindu-le ajutor material, dar făcând şi anumite minuni. În special, marinarii îl venerează şi acum, socotindu-l protectorul lor, fiindcă a izbutit să readucă la viaţă un corăbier ce se înecase. De asemenea, a protejat  mereu călătorii şi soldaţii pe câmpul de luptă.

S-au păstrat multe povestiri datând din acele timpuri legate de faptele sale  de ispravă. Cea mai popular  istorisire se referă la modul original în care a ajutat trei fete harnice, dar sărace, să se căsătorească, puându-le câte o  punguţă cu aur în ghete. De atunci dăinuie obiceiul ca în seara de 5 decembrie  Moş Nicolae să lase  daruri în ghetuţele…lustruite.

 

SânNicoară, cel iubit

     În afară de Sf. Nicolae, în ţara noastră se foloseşte şi numele Sân-Nicoară, fiind considerat unul dintre  cei mai iubiţi sfinţi.  Oamenii satului socotesc că abia de acum înainte  putem considera că a venit sezonul rece, deşi până la Solstiţiul de Iarnă ( 22 decembrie) ar  mai fi  ceva vreme.

Personajul  Sân-Nicoară este zugrăvit în basme ca un bătrân care aduce frigul şi omătul, scuturându-şi barba albă, plină de  nea. Stă de veghe la porţile dinspre Apus ale Cerului, ceea ce simbolizează victoria Luminii asupra întunericului. În nopţile Sărbătorilor de Iarnă, când  se crede că pentru o clipă se  deschide Văzduhul, credincioşii îl pot vedea stând la Masa Împărătească.

 

„Leruiler, florile dalbe, flori de măr”

Ziua de Sf. Nicolae încheie ciclul de  practici magice, dedicate  lupilor, pricolicilor şi strigoilor,  la care ne-am referit în mai multe articole din cadrul prezentei rubrici, superstiţii  începute încă din luna februarie.

În colindele românesti se aude  refrenul greu de explicat, care se referă la  „Lerui-ler, florile dalbe, flori de măr”, deşi afară este, adesea, zăpadă. Aceasta întrucât odinioară nuieluşa  Sfântului Nicolae era una de măr. Iar dacă este  pusă în apă şi  înfloreşte  la Crăciun, însemnă că gazdei i-au fost iertate păcatele şi va avea  parte de un an mai spornic.

 

Grija faţă de cei apropiaţi

 

Potrivit  tradiţiei, în ajun de 6 decembrie, de Sfântu Nicolae, dărnicia, bunătatea, grija faţă de cei apropiaţi trebuie să fie primordiale. Sărbătoarea de Moş Nicolae  prefigurează şi victoria binelui asupra răului, de aceea trebuie să ne bucurăm împreună cu cei peste 800.000 de români ce poartă acest prenume sfânt.

Le dorim încă o dată tot binele din lume, sănătate şi tradiţionalul  „La Mulţi Ani!”

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail