. . Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) reuniţi, sâmbătă, la Miercurea Ciuc cu prilejul împlinirii a zece ani de la înfiinţarea acestei organizaţii şi-au exprimat dorinţa ca guvernanţii să se raporteze altfel la românii din cele trei judeţe, să le garanteze drepturile constituţionale, să nu mai fie discriminaţi şi să fie respectaţi.

Preşedintele de onoare al FCRCHM, prof. dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Forumului, organizaţie reprezentativă pentru românii din cele trei judeţe, că românii din Harghita, Covasna şi Mureş doresc să nu mai fie discriminaţi, să se simtă acasă în această zonă, iar noul guvern să includă pe lista priorităţilor şi doleanţele lor.

„Dorim ca ţara să se raporteze altfel la noi. Dorim ca această schimbare aşteptată de societatea românească de la noul Guvern să includă şi doleanţele noastre îndreptăţite. Nu cerem privilegii, dorim să se elimine discriminările, dorim să ne simţim acasă, aici, la izvoarele Mureşului şi Oltului, aici, în curbura Carpaţilor. Dorim ca tinerii noştri, copiii noştri, nepoţii noştri, să aibă perspective, să se realizeze aici şi nu în altă parte”, a declarat prof. dr. Ioan Lăcătuşu.

Acesta a punctat că românii din cele trei judeţe doresc să fie respectaţi, pentru că „merită acest lucru”, iar toate doleanţele pe care le au le transmit cu „echilibru, modestie, hotărâre şi demnitate”, cerând „drepturi care sunt constituţionale, în context cu prevederile europene”.

Preşedintele de onoare al FCRCHM a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă a transmis un semnal de înnoire a conducerii şi doreşte „un alt mod de abordare a relaţiilor cu administraţia centrală şi locală, un alt mod pragmatic de a urmări dorinţele şi solicitările îndreptăţite”, subliniind că nu doreşte să rămână la stadiul de a trimite mesaje către guvernanţi.

În cadrul Adunării Generale a FCRHCM s-au prezentat concluziile întâlnirilor organizate cu reprezentanţii românilor din Harghita, Covasna şi Mureş din care a reieşit că în cele trei judeţe majoritatea românească, devenită „minoritate numerică locală dominate”, este condamnată la deznaţionalizare, discriminare sau emigrare, în vreme ce „minoritatea dominantă ungară” este protejată de măsuri de discriminare pozitivă.

Concluziile au mai arătat faptul că în perioada postdecembristă „a lipsit o viziune înţeleaptă a guvernanţilor din Bucureşti, pentru rezolvarea unor probleme în favoarea românilor minoritari, politicienii nefăcând altceva decât să-i dezbine pe românii din aceste judeţe”. De asemenea, la întâlnirile avute în cele trei judeţe „s-a cerut instituţiilor statului să îşi facă datoria în zonă, iar administraţiei publice centrale de la Bucureşti să finanţeze asociaţiile româneşti, aşa cum se întâmplă ce cele maghiare, care primesc bani şi din partea statului ungar”.

FCRCHM a solicitat, sâmbătă, partidelor politice să fie consultat Consiliul Director al Forumului cu privire la desemnarea candidaţilor pe listele electorale, atât pentru alegerile locale cât şi pentru cele parlamentare, având în vedere că trebuie promovate personalităţi care „să militeze pentru interesele comune ale tuturor românilor, respectând principiile şi valorile morale ale poporului roman”.

Participanţii la Adunarea Generală a Forumului au chemat, din nou, concetăţenii de alte etnii şi credinţe religioase din zonă la conlucrare şi dialog, „singura soluţie rezonabilă de convieţuire paşnică, bazată pe respectul reciproc, în spiritul valorilor creştine şi europene, de a acţiona potrivit unor năzuinţe commune”.

În cadrul Adunării Generale a FCRCHM, de la Miercurea Ciuc, s-a apreciat faptul că Forumul reprezintă entitatea românilor din zonă şi a acţionat în favoarea acestora, iar de multe ori ‘a înlocuit statul român’.

„Forumul, în calitate de organizaţie neguvernamentală reprezentativă a românilor din cele trei judeţe, a constituit un factor de echilibru în zonă, astfel încât tensiunile create de politicieni să nu aibă efecte în convieţuirea dintre români şi maghiari”, a punctat preşedintele de onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

La adunarea generală a FCRCHM, care a avut loc la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, au fost prezenţi reprezentanţii tuturor celor 39 de organizaţii care fac parte din forum, prefecţii din Harghita şi Covasna, dar şi personalităţi ale vieţii publice a românilor din cele trei judeţe.

În judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, mai bine de o treime dintre locuitori sunt naţionalitate română.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail