La Liceul Tehnologic „Berde . . Áron” din Sf. Gheorghe a avut loc, ieri,  o acțiune de conștientizare a pericolelor accidentelor rutiere care zilnic răpesc peste 3000 de vieți pe drumurile din întreaga lume.

În curtea Liceului Tehnologic  „Berde Áron” au răsunat, timp de câteva minute bune, sirenele echipajelor SMURD, care se pregăteau să marcheze Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. La acțiunea organizată de Asociația Salvatore – o echipă de voluntari înființată anul trecut în luna decembrie sub coordonarea instructorului de prim ajutor Hunor Buna, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ( ISU) Covasna – au luat parte o ambulanță SMURD, 2 echipaje cu apă și spumă (folosite și la descarcerare) și un echipaj de descarcerare grea. De asemenea, firma S.C. Ariadne Impex S.R.L. a pus la dispoziție 2 mașini pentru simularea accidentului rutier, mașini care au sfârșit prin a fi „decapotate” de cei de la SMURD, în simularea scoaterii victimelor accidentului.

„Astăzi vom vedea o simulare de accident rutier, cu 2 mașini implicate, 3 victime, dintre care 2 încarcerate în mașină și o victimă aflată în stop cardio-respirator. Am organizat acest eveniment cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Salvatore și cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Generală Covasna. Mașinile implicate în exercițiu sunt asigurate de firma Ariadne Impex S.R.L. care este și partenerul nostru de astăzi. Așteptăm foarte mulți copii, am organizat exercițiul în această școală deoarece, nu de mult, aici a decedat un băiat de 18 ani într-un accident rutier (…) Este o campanie de conștientizare a pericolelor rutiere, este Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor Rutiere” – a declarat Buna Hunor, președintele Asociației Salvatore și instructor de prim ajutor.

La exercițiul de descarcerare au participat doi tineri, pe care o make-up artistă (specialisă în machiaje) i-a aranjat și i-a machiat astfel încât să arate ca și cum ar fi suferit mai multe traumatisme și plăgi tăiate, acest lucru având un impact și mai puternic asupra spectatorilor prezenți în curtea liceului.

„Sunt coleg cu Buna Hunor la Școala de Asistenți Medicali Generali, și m-a chemat să particip. În scenariul pregătit eu voi fi conducătorul auto, condițiile meteo sunt nefavorabile și s-a întâmplat accidentul. O să avem un manechin pe care vom face și niște proceduri de resuscitare.” – a explicat Márton Róbert, unul dintre tinerii implicați în exercițiu.

Înainte de începerea exercițiului, elevii liceului au ieșit din clase tot printr-un exercițiu, simulând astfel evacuarea în caz de incendiu. Doamna profesoară Constantinescu Liliana ne-a explicat că se ocupă, împreună cu elevii dumneaei, de partea de Prevenire și Stingere a Incendiilor (PSI) și că anual ori de câte ori are ocazia încearcă să își ducă elevii la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru a le oferi ocazia de a vedea cum decurg exercițiile în cadrul acestei instituții.

„Deja din 2009 mă ocup de partea de PSI. La început am fost puțin speriată pentru că nu știam ce înseamnă, dar acum deja m-am obișnuit și a început să îmi placă. Încerc să îi obișnuiesc și pe copii cu ideea de Prevenire și Stingere a Incendiilor. Eu merg și pe partea de Securitatea și Sănătatea în Muncă (SSM), încerc să le spun cât de important e să avem grijă de noi să avem grijă de bunurile de lângă noi. Din păcate aceste lucruri nu prea sunt luate în serios, dar facem evacuările care sunt obligatorii,  și când mai vin controale mai facem și așa inopinate. Pot să zic că ne descurcăm bine, pompierii ne-au lăudat tot timpul că i-am evacuat pe elevi în termenul în care trebuia. Luna trecută am făcut o simulare pentru cutremur. Acum, cu ocazia descarcerării, am făcut și o simulare de incendiu și am înțeles că și aici va fi un mic incendiu – legat de catastrofa de la clubul Colectiv – și eu zic că sunt foarte folositoare atât pentru copii cât și pentru noi, cadrele didactice. Părerea mea e că ar trebui puțin mai multe lecții de prim ajutor, pentru că acestea lipsesc. Avem obligativitatea să ținem noi la orele de dirigenție, facem normele de protecția muncii înainte de începerea practicii, dar nu avem personal specializat. Eu le spun elevilor ceea ce știu eu și cum știu eu dar totuși, poate eu nu știu bine. Din păcate nu ne face nimeni instructajul gratuit, și nu avem fonduri…cam acestea ar fi problemele.” – ne-a explicat Constantinescu Liliana, profesoară la Liceul Tehnologic „Berde Áron”.

Din păcate, și probabil datorită timpului nu tocmai favorabil, nu toți elevii au avut răbdare să asiste până la finalul evenimentului prezentat de cei de la SMURD împreună cu Asociația Salvatore, mulți dintre ei îndreptându-se spre clase înainte de finalizarea acțiunilor pe care aceștia le aveau pregătite.

„Din păcate este foarte frig;  este prima zi friguroasă din acest an școlar și probabil că elevii nu au fost pregătiți cu îmbrăcăminte corespunzătoare, dar avem un contract și o înțelegere cu Asociația Salvatore să mai organizeze asemenea simulări și va efectua și o pregătire de prim ajutor pentru două cadre didactice și cinci elevi.” – a explicat directoarea liceului, Gazdag Ildikó

În momentul de față, în școli nu există o materie oficială care să îi învețe pe elevi ce trebuie făcut în cazuri extreme precum incendiile, cutremurele sau oferirea primului ajutor, profesorii și diriginții fiind nevoiți să facă aceste instruiri la clasele lor, fără a avea nici aceștia din urmă o pregătire de specialitate în acest domeniu. Din păcate cursurile pentru acordarea primului ajutor nu sunt oferite gratuit iar școlile, în mare majoritate, nu dețin fondurile necesare pentru a pregăti cadrele didactice în proporție de 100%.

„La fiecare liceu tehnologic, în cadrul orelor de instruire practică, mai întâi se face instruirea pentru securitatea muncii și primul ajutor, deci cunoștințele de bază le au chiar și elevii, cei care au fost la instruire. Bineînțeles că nu toată lumea cunoaște tehnicile de prim ajutor, cum am văzut și acum, adică ce se poate face în caz de sufocare. E bine venită o asemene pregătire. Simulări am mai avut anul acesta însă doar pentru evacuare, astfel de simulări încă nu am mai avut” – a declarant în exclusivitate pentru ziarul nostru doamna directoare Gazdag Ildikó

Potrivit unui studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății, anual peste 1 milion de victime pier în urma accidentelor rutiere. Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere este marcată în fiecare an în cea de a treia duminică a lunii noiembrie.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail