Judeţul Covasna a câştigat pe deplin aprecierea celor opt persoane care, în cadrul proiectului internaţional OFF TO SPAS, 

 

au efectuat o vizită în judeţul Covasna, în perioada 23–26 noiembrie, în calitate de reprezentanţi ai unor agenţii de turism şi cluburi de seniori din ţările scandinave.

 

La acest program de cooperare care vizează dezvoltarea turismului de sănătate destinat în special persoanelor vârstnice, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna participă în parteneriat cu judeţele înfrăţite Zala şi Veszprém din Ungaria.

 

În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc miercuri, au fost prezentate rezultatele proiectului, iar Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a evidenţiat iniţiativele turistice din ultimii ani ale regiunii. „Acum câţiva ani, ne gândeam: care ar fi acea formă a turismului pe care am putea s-o dezvoltăm în regiune, întrucât este probabil că pârtiile de schi din Elveţia şi ţările scandinave sunt mai mari decât cele ale noastre şi probabil vacanţele în regiunile mediteraneene sunt mai frumoase decât cele petrecute aici, însă Ţinutul Secuiesc dispune de o adevărată comoară naturală, de negăsit pe altundeva. Turismul de sănătate practicat la noi este acea formă a turismului care poate fi unică în toată Europa, deoarece la Covasna şi în regiune există un centru şi un mediu benefic pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare care îi conferă oraşului renumele naţional şi internaţional şi care, împreună cu Băile Balvanyos, constituie acele elemente pe care se poate construi o industrie a turismului medical. Apele minerale cu efecte terapeutice şi numeroasele mofete fac ca Ţinutul Secuiesc să fie fără pereche în lume.” Preşedintele CJ a vorbit, printre altele, şi despre activităţile post vulcanice din regiune, datorită cărora apar emanaţii intense de gaze mofetice. Apele minerale şi mofetele au o importanţă terapeutică majoră, în prezent, în unele ţări find  prescrise ca tratament celor care doresc să se vindece, dar şi celor care doresc să-şi păstreze sănătatea. Tocmai din acest motiv, autorităţile judeţene au înfiinţat, în ultimii ani, centre de tratament cu mofete şi cu ape minerale, proiecte ce au fost finanţate din fonduri europene.

 

Albert Zoltán, coordonatorul Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Covasna, a prezentat proiectul şi a subliniat faptul că serviciile turistice din regiune au fost pe deplin apreciate de oaspeţi. Acestora au fost prezentate hoteluri, centre de tratament, obiective culturale şi turistice locale, precum şi specialităţi culinare care s-au bucurat de o apreciere deosebită din partea vizitatorilor. „Momentan există o mică suspiciune faţă de gazele mofetice şi în special faţă de conţinutul de radon a acestora, ceea ce arată că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a putea documenta valorile internaţionale ale turismului de sănătate. Foarte mulţi oameni din ţară vizitează regiunea, dar pentru ca regiunea să poată fi promovată pe piaţa occidentală şi pentru ca întreprinderile de asigurare să ramburseze costurile serviciilor locale de reabilitare şi prevenţie, este nevoie de date actualizate şi de publicaţii în reviste de specialitate internaţional recunoscute. Toate acestea au fost confirmate şi de grupul care a efectuat vizita.” Specialistul în turism consideră că programul a fost unul de succes şi deosebit de util. În opinia acestuia, este deosebit de importantă prezenţa pe piaţa internaţională, construirea unei imagini a Ţinutului Secuiesc, precum şi elaborarea şi promovarea unor pachete turistice.

 

Vesa Hautaniemi, reprezentantul unei agenţii de turism din Suedia, şi-a prezentat pe scurt experienţele acumulate în timpul vizitei efectuate în judeţ. Ei consideră că regiunea  este una interesantă şi unică, iar cele văzute şi experienţele acumulate le-au convins că regiunea are un potenţial turistic ce merită exploatat. Acesta a adăugat că odată întorşi acasă, vor promova bunul renume al judeţului Covasna şi îşi vor împărtăşi experienţele trăite în regiune  cu cei de acasă.

 

Biroul de presă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail