Clusterul regional „Transylvania Textile&Fashion a finalizat un proiect de dezvoltare și colaborare în industria textilă, cu cofinanțare europeană.

Proiectul, intitulat „DE-MA-CO”- „Developement – Management – Cooperation in Textile Industry”  a fost accesat prin Programul Operațional Sectorial de creștere a competitivității economice (POSCCE), fiind cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, urmărind, în principal, dezvoltarea clusterului și a firmelor membre – din industria textilă şi de confecţii, dar și întărirea relațiilor de  cooperare dintre acestea.

„Proiectul a fost implementat în județele Covasna și Harghita, având o durată de 18 luni. Au fost implicate zece firme producătoare, plus echipa de management. Printre țintele fixate în cadrul proiectului se numără participarea la activități de mai multe tipuri, care au avut ca scop animarea clusterului și dezvoltarea managementului acestuia. Dintre activitățile eligibile în cadrul proiectului, le-am ales pe cele pe care  noi le-am considerat necesare și care ajută la dezvoltarea clusterului, dar indirect, ajută și firmele, prin participarea la expoziții, la simpozioane, ateliere etc”, ne-a explicat managerul clusterului regional „Transylvania Textile&Fashion”,  Bogyó Mirela.

Finalizarea proiectului a fost marcată ieri, printr-o conferință ce a avut loc la Sfântu Gheorghe.

„Ne aflăm la festivitatea de închidere a proiectului, dar nu pot să spun că este o festivitate, deoarece îmi pare rău că acest proiect se termină. Am avut foarte multe activități frumoase, am învățat foarte multe lucruri, împreună. Acesta a fost un început pentru dezvoltarea clusterului. Vom continua să căutăm oportunități de finanțare, să ținem legătura cu membri, să realizăm alte proiecte”, a declarat managerul clusterului, Bogyó Mirela. Aceasta a spus că, în urma acestui proiect, clusterul s-a făcut cunoscut, atât pe plan național, cât și pe plan internațional:

„În cadrul acestui proiect, am avut trei realizări foarte importante: în primul rând, prin clusterul nostru, industria textilă a fost inclusă între domeniile de specializare inteligentă din Regiunea Centru; a doua realizare importantă se referă la construcția brandului clusterului – am reușit să creăm identitatea, brandul clusterului; și cea de-a treia realizare se referă la faptul că am depus documentația pentru obținerea medaliei de bronz pentru cluster”, a declarat managerul clusterului, Bogyó Mirela.

Roland  Bogyó, consultant manager în cadrul clusterului regional de textile „Transilvanya Textile & Fashion”, a amintit câteva dintre activitățile proiectului: ”(…) Am realizat material de prezentare, am conceput pachetul vizual, am cumpărat costume pentru membri, și ceea ce este foarte important este că am construit un brand, pe care îl pot folosi toți membri clusterului – și este o marcă înregistrată. Am realizat birouri – am achiziționat echipamente pentru membri; am realizat site-uri web pentru membri clusterului; am făcut abonamente la reviste de specialitate pentru membri, etc. Am atras noi membri în cluster, am făcut un plan de dezvoltare a clusterului și am aplicat pentru obținerea etichetei de bronz. Împreună cu parteneri din străinătate am depus un proiect COSME (…); am organizat seminarii pentru membrii clusterului – pe diverse teme. În ceea ce privește activitățile nationale la care am participat sau la care am fost organizatori (în cadrul proiectului) – menționez că au fost organizate sesiuni de team building pentru membrii clusterului (…), am organizat vizite pentru elevi (…) Am participat la un schimb de experiență în București, unde împreună cu membrii ai altor trei clustere din industria textilă, am semnat un protocol de constituire a rețelei naționale de clustere de textile – numită << NOATEX >> și împreună cu membrii rețelei << NOATEX >>, am contribuit la organizarea olimpiadei nationale de textile –pielărie- organizată la Liceul <<Kos Karoly>> (…). Am participat la numeroase conferințe în țară (…), am aderat la Asociația Clusterelor din România (…). Totodată, în cadrul proiectului nostru, am participat la un număr mare de evenimente (nr. – expoziții de profil, schimburi de experiență, întâlniri de afaceri, misiuni economice) în străinătate; am semnat protocoale de colaborare cu numeroase clustere și instituții. În cadrul acestora, membrii clusterului au avut oportunitatea să găsească parteneri, colaboratori”, a spus Roland Bogyó.

Președinta clusterului, Gászpor Éva, a declarat că în urma activităților din cadrul proiectului, relațiile dintre firmele din domeniul confecțiilor și textilelor – membre ale clusterului – s-au întărit, s-a întărit cooperarea dintre acestea.

„Cred că, într-un cluster, o provocare mare constă în dilema întreprinzătorilor de a alege între cooperare și competiție. În clusterul nostru, noi am depășit această fază și am ales cooperarea, bazându-ne pe încredere. De unde atâta încredere? Datorită faptului că în cadrul proiectului am avut multe seminarii, ateliere de lucru, am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine, ajungând la un punct de cooperare și chiar mai mult decât atât, s-au format și prietenii”, a declarat președinta clusterului, Gászpor Éva.

Pregătiri pentru o deplasare în Coreea

În cadrul unui alt proiect, membri ai clusterului regional de textile se vor deplasa, săptămâna viitoare, împreună cu membrii clusterului „Agrofood”, în Coreea.

„Am ajuns să participăm la acest proiect datorită rețelei Enterprise Europe Network (n.r. – organizație al cărei scop principal este să ofere servicii de consultanță gratuită pentru IMM- uri, în scopul creșterii competitivității economice și a gradului lor de inovare). Vor participa patru entități din România, dintre care două din România – respectiv clusterul de textile și clusterul Agrofood. Ne vom întâlni cu oameni de afaceri de acolo, vom căuta noi oportunități de dezvoltare”, a declarat managerul clusterului de textile, Bogyó Mirela. În ceea ce privește activitățile derulate ulterior, a declarat că: ”În continuare, vom căuta surse de finanțare pentru menținerea și dezvoltarea clusterului, vom organiza  cursuri, vom elabora oferte, și nu numai”.

***

Bazele clusterului „Transylvania Textile & Fashion” s-au pus în anul 2012, iar viziunea sa de dezvoltare constă în crearea unui mediu în domeniul industriei textile și de confecții din Regiunea Centru, care prin formarea unui sistem de relații și a lanțului de valoare, cu asigurarea unui management de calitate, să pună bazele dezvoltării durabile a Regiunii.  ”În România, clusterizarea a început la ideea domnului Vajda Lajos (n.r. – Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România), care ne-a informat, ne-a motivat și încurajat să ne organizăm în cluster, ne-a îndrumat și ne îndrumă și acum în ceea ce privește clusterul”, a amintit managerul clusterului, doamna Bogyó Mirela.

Prezent la conferință, Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, a declarat că viitorul industriei textile depinde și de tineri – care au șansa de a se dezvolta în cadrul centrului hub de la Sfântu Gheorghe, din cadrul Incubatorului de Afaceri.

În ceea ce privește clusterul regional de textile – „Transylvania Textile & Fashion”, Vajda Lajos a declarat: „S-a văzut cât de mult s-a realizat în cadrul acestui proiect, ce relații s-au stabilit. Se pune întrebarea cum continuăm mai departe…Dorim să atragem în acest cluster toate firmele din domeniu, din județul nostru, din județul Harghita, din județul Brașov…este posibil acest lucru! Un alt lucru important a fost crearea platformei de colaborare între clusterele regionale din România (…). În acest domeniu, după statistici, Regiunea Centru  stă cel mai bine (…). Dacă dorim să discutăm despre viitorul acestui sector la nivelul României, atunci, în această politică sectorială, aceste clustere vor avea un rol important (…) Activitatea managementului,  care va primi în curând recunoaștere de la Bruxelles (nr. Certificat de bronz), este un rezultat extraordinar! Din România, în jur de 18-20 de clustere au această recunoaștere (…)! În Europa suntem recunoscuți și acest cluster va fi recunoscut (…)! Clusterul a reprezentat deja Europa la evenimente. S-a deschis lumea și toate afacerile, pe viitor, se vor baza pe crearea acestor platforme, acestor relații!”

Ana Alina Costache . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail