La Centrul Cultural din Covasna  se va ridica din nou cortina Festivalul de Teatru „Juventus”, joi, 26 noiembrie (a. c.), începând cu ora 11.00. 13 echipe de teatru, compuse din elevi de gimnaziu și de liceu au anunțat participarea.

 Ajuns la cea de-a V-a ediție, Festivalul, desfășurat în regim de concurs, este organizat de Liceul „Kőrósi Csoma Sándor”, în parteneriat cu Consiliul Local Covasna, Consiliul Județean Covasna, Asociația „Pro Csoma Sándor”, cu susținerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna.

Festivalul își propune să readucă în atenţie importanţa educaţiei formale şi non-formale şi totodată să promoveze teatrul şcolar ca activitate extraşcolară şi mai ales ca instrument de dezvoltare personală a elevilor. Totodată, se urmărește promovarea multiculturalității, dezvoltarea personalităţii creative, a expresivităţii afective, cultivarea sentimentului de prietenie, înţelegerea condiţiei umane, realizarea unor schimburi de idei sau alte forme de exprimare artistică în rândul elevilor.

. .

„Festivalul de teatru, <<Juventus>> (…) reprezintă o încercare de a repune în drepturi educația fomală și nonformală de a aduce în atenția comunității, în general, importanța educației, a activităților extrașcolare, de a contribui la redescoperirea teatrului școlar, ca o plăcere, ca un hobby, dar și ca o utilitate, un izvor de cunoaștere și colaborare. Având în vedere că trăim într-o lume bulversată de nelinişti personale şi generale, de incertitudini şi nonvalori care încearcă să acapareze conştiinţele, singura cale spre adevăr spre stabilitate rămâne promovarea talentelor, ca mod de viaţă şi afirmare. Oportunitatea acestui Festival Județean de Teatru este aşadar lesne de înţeles, dacă dorim să promovăm noi mentalităţi faţă de noi înşine şi faţă de cei de lângă noi. Pentru o cunoaştere cu propriile simţuri, cu propria-i minte, adolescentul de astăzi este nevoit să răzbată prin noianul de ispite facile, pe care adesea nu ştie să le selecteze, să le prelucreze, să le înţeleagă. Acest rol, de <<dirijor din umbra>> şi-l asumă Festivalul Județean de Teatru, <<JUVENTUS>>, se transmite pe site-ul festivalului. Evenimentul oferă oportunitatea tuturor școlilor din județ de a se întâlni și confrunta, prin intermediul artei, oferă oportunitatea întăririi coeziunii elev – societate, arată aceeași sursă.

„Colaborarea dintre elevii diferitelor şcoli nu este un proces spontan, ci este o activitate organizată, susţinută, conştientă, direcţionată spre problemele educative ale tinerei generaţii. Acest Festival de Teatru întregeşte activitatea educativă a şcolii, aducând un surplus informaţional elevilor şi completând cunoştinţele concrete ale acestora. Astfel experienţa de învăţare non-formală şi informală întregeşte, completează şi lărgeşte experienţa de învăţare formală. Cu alte cuvinte, prin acest proiect se doreşte atragerea efectivă a elevilor în organizarea unor activităţi cu caracter extraşcolar, care conduce la cultivarea unor principii de bază, în spiritul toleranţei şi respectului reciproc faţă de valorile fiecăruia”, se arată pe site-ul evenimentului.

Potrivit organizatorilor, 13 echipe de teatru formate exclusiv din elevi (din clasele V- XII), din județ, dar și din Brașov, au anunțat participarea. Mai exact, vor urca pe scenă echipe de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, de la Liceul „Aprily Lajos” din Brașov, de la Școala „Avram Iancu” din Covasna, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și de la Şcoala Gimnazială  „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Concursul se va desfăşura diferenţiat – pe secțiunea „gimnaziu” şi pe secțiunea „liceu”.

 Ediția actuală va avea o formă puțin diferită, față de edițiile anterioare. Mai exact, dacă până acum piesele prezentate în cadrul festivalului – concurs erau doar în limba română, anul acesta, organizatorii au decis ca acestea să fie prezentate atât în limba română și în limba maghiară, cât și în engleză, franceză și germană.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail