Liderii Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) Progressio, Alutus și Angustia s-au întrunit, vineri, la  sediul Consiliului Județean (CJ) Covasna, pentru a-și prezenta rezultatele obținute în urma acțiunilor întreprinse prin abordarea programului LEADER („Legăturile dintre economia rurală şi acţiunile de dezvoltare”). În ultima perioadă, Grupurile de Acţiune Locală din judeţul Covasna au accesat fonduri nerambursabile în valoare de aproape 9 milioane de euro, respectiv  peste 10 milioane de euro, împreună cu contribuţia financiară proprie.

GAL Progressio, un parteneriat autentic, creat prin abordarea LEADER

În cadrul acestei întâlniri, Szakál András, directorul GAL Progressio a declarat:  „Implementarea unor proiecte de success atât în sfera privată cât şi în cadrul sferei publice este un rezultat important al activităţii Asociaţiei GAL Progressio. Sunt deja obiective îndeplinite: achiziţia utilajelor de intervenţie în comunele Reci, Ilieni şi Boroşneu Mare sau a microbuzelor în Barcani, Sita Buzăului, Comandău respectiv dotarea căminelor culturale în comuna Zagon, demonstrând astfel că pe parcursul celor doi ani de activitate, echipa Asociaţiei GAL Progressio avut succese în dezvoltarea comunităților locale. Activităţile de promovare, informare, consultare organizate de Asociaţia GAL Progressio au avut o eficiență ridicată, deoarece pe parcursul acestor activități atât autoritățile locale cât și firmele private, ONG-le, au obținut informații necesare depunerii multor de proiecte pe diverse axe și pe diferite teme.”

Szakál András a menționat, totodată, că Asociația GAL Progressio reprezintă o metodă de dezvoltare locală care oferă actorilor locali posibilitatea de a dezvolta o zonă prin folosirea potenţialului ei endogen de dezvoltare. Abordarea LEADER pe care se bazează și Parteneriatul Progressio înseamnă Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (DLRC), care este o noțiune utilizată de Comisia Europeană pentru a descrie o abordare care inversează politica de dezvoltare tradițională „de sus în jos”. Această abordare permite persoanelor care se confruntă cu nevoi sau provocări să preia controlul. Strategiile sunt concepute și proiectele sunt selectate de entitățile locale. În comparație cu alte abordări locale clasice, cei care în trecut erau „beneficiarii” pasivi ai unei politici, devin parteneri activi și promotori ai dezvoltării acesteia. Implicarea cetățenilor în „coproducerea” politicii de dezvoltare a adus o serie de avantaje importante.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către grup, pe perioada sesiunilor deschise au fost finanțate un număr de peste 54 de proiecte în valoare totală de 2.548.371 euro la care se adaugă resursele proprii ale beneficiarilor. Suma tuturor fondurilor atrase depășește valoarea de 3 milioane de euro. „GAL Progressio continuă activitatea și în noua perioadă de programare 2014–2020, în care dorim să implementăm o Strategie de Dezvoltare Integrată pentru zonă, prin accesarea a cât mai multe programe din cele structurale. Orice inițiativă este binevenită, suntem o organizație deschisă și așteptăm, sugestiile, ideile și proiectele dumneavoastră.” – a spus  Dima Levente, președintele GAL Progressio

În luna iunie a anului 2013 Asociația GAL Progressio şi-a început activitatea cu scopul de a oferi diferite posibilități de finanțare nerambursabilă în cadrul programului LEADER pentru inițiativele venite de pe teritoriul celor 12 comune aparținătoare asociaţiei, şi anume: Barcani, Brateș, Boroșneu Mare, Chichiș, Comandău, Dalnic, Ilieni, Moacșa, Reci, Ozun, Sita Buzăului respectiv Zagon. Suprafaţa Progressio este una compactă, de 316,2 km2 şi 32.621 de locuitori.

Avantajul Programului LEADER constă în faptul că fondurile europene sunt absorbite în funcţie de inițiativele locale şi caracteristicile zonelor pentru dezvoltarea nivelului de trai. Bugetul Asociației GAL Progressio este de 2.848.371 euro din care 300.000 euro sunt pentru cheltuielile necesare funcționării biroului administrativ și a activităților de animare, respectiv 2.548.371 euro pentru sprijinirea proiectelor inițiate de către ONG-uri, microîntreprinderi, întreprinderile mici și mijlocii, comune, fermieri și entități cu inițiative în domeniul turismului.

Asociația GAL Progressio a lansat mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, înregistrând astfel peste 100 de proiecte

În cadrul măsurii „Formare profesională, informare și difuzare de cunoștințe” Fundația LAM din Ilieni a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 8.000 de euro. Au fost lansate sesiuni pentru „Instalarea tinerilor fermieri”, în urma cărora au fost semnate 5 contracte de finanţare nerambursabilă în valoare totală de 160.000 euro. În cadrul măsurii „Modernizarea exploataţiilor agricole” au fost finanţate 4 proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 181.319 euro iar în cadrul măsurii „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” asociația GAL Progressio a avut un singur beneficiar cu un proiect în valoare de 140.000 de euro din care valoarea nerambursabilă a fost de 70.000 de euro, în domeniul prelucrării laptelui, din comuna Barcani. Pentru finanţarea activităţii IMM-urilor cu sediu în mediu rural au fost finanţate trei proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 66.241 euro. Cea mai accesată măsură a fost „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, astfel fiind semnate 40 de contracte de finanțare nerambursabilă cu o valoare totală de 1.881.363 de euro.

Printre proiectele de succes pe care Asociația GAL Progressio le-a avut se numără și cele două depuse în 2014 de Primăria comunei Zagon, care au devenit eligibile și finanțabile. Primul proiect a fost pentru dotarea și echiparea căminelor culturale din satele Zagon și Păpăuți. Întrucât viața culturală din această comună este în dezvoltare, dar condițiile referitoare la dotări și echipamente limitează activitățiile la un nivel foarte scăzut, în cursul acestui an, comuna a reușit să doteze și să echipeze sălile de spectacol aferente căminelor culturale din satele Zagon și Păpăuți, investiția ajungând la suma totală de 47.526 Euro. Datorită acestui proiect cele două săli de spectacole ale căminelor culturale din Zagon și Păpăuți sunt dotate în prezent cu echipamente precum: sisteme de sonorizare (boxe, stative, microfoane), sisteme de lumini (monitor de scenă, proiectoare, efecte de lumini și apă, scaune tapițate, cortine, draperii). Cel de-al doilea proiect a fost pentru achiziționarea unui utilaj de intervenție pentru reabilitarea drumurilor publice în caz de calamitate în comuna Zagon. Astfel,  în cursul lunii octombrie a acestui an, comuna a reușit să achiziționeze un autogreder (utilaj de construcții folosit la lucrările de pământ pentru eliminarea stratului vegetal), investiția ajungând la suma totală de 231.241 Euro. Acest utilaj intră în dotarea departamentului pentru situații de urgență al Primăriei din Zagon.

De proiectul „Renovarea și dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale” s-a bucurat Comuna Sita Buzăului, unde din anul 2008, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL), a fost înființat și funcționează „Serviciului public de transport comunal”, serviciu care este indispensabil pentru comunitate și vine în sprijinul rezolvării unei importante nevoi sociale, aceea de mobilitate a populației, întrucât o astfel de investiție nu a fost și nu s-a dovedit nici până în prezent a fi atractivă pentru companiile private de transport persoane. Serviciul a fost dotat atunci cu un microbuz având o capacitate de transport de 8 călători, fiind mult subdimensionat raportat la numărul de locuitori ai comunei. În prezent acest microbuz este imobilizat și se află într-o stare avansată de degradare necesitând o reparație capitală nerentabilă din punct de vedere economic. În prezent, pe raza comunei Sita Buzăului, serviciului public de transport comunal este de singurul furnizor al serviciilor de transport pentru populație. Primăria din comuna Sita Buzăului a depus un proiect la Asociația GAL Progressio, care a devenit eligibil și finanțabil pentru achiziția unui microbuz de transport persoane cu o capacitate de 20 locuri. Acest microbuz va deservi exclusiv „Serviciului public de transport comunal” prin efectuarea de curse regulate între localitățile din raza administrativă a comunei, respectiv Sita Buzăului, Crasna, Zăbrătău și Merișor. Proiectul s-a bucurat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 44.228 Euro iar valoarea totală a proiectului a fost de 54.843 Euro

„În perioada sesiunilor deschise am oferit finanțare pentru un număr de peste 54 de proiecte în valoare totală de 2.548.371 euro la care se adaugă resursele proprii ale beneficiarilor. Suma tuturor fondurilor atrase depășește valoarea de 3 milioane de euro. Prin programul derulat, am căpătat experiență și am acumulat foarte multe cunoștințe instituționale și de profil. Prin finanțarea unor proiecte private, cum sunt achiziționarea de utilaje agricole pentru fermieri, dotarea unor așezăminte culturale pentru ONG-uri și culte locale, cumpărare de utilaje și mijloace de transport pentru firme mici, am răspuns la inițiativele locale și am contribuit la crearea de rețele între inițiative de dezvoltare locală.” – a spus Dénes István, reprezentant legal al Asociației GAL Progressio.

Acțiuni de dezvoltare în vederea elaborării strategiilor integrate și pe teritoriul GAL Alutus și GAL Angustia

 

 

 „Avem 3 asociații GAL, asta înseamnă practic că în ceea ce privește mediul rural tot județul este cuprins în aceste asociații. Acum se termină primul ciclu și sper din toată inima că în ciclul 2 vom aveam și mai multe rezultate, pentru că aceste 3 asociații au adus foarte mulți bani pentru județ, în total aproape 9 milioane de euro, doar partea de nerambursabil, plus contribuția proprie, ceea ce este un lucru foarte important. Suntem printre primii în țară ca și județ unde toate localitățile din mediul rural sunt asociate (…)  În ultimii 4-5 ani de zile s-au axat mai mult pe infrastructură, pe utilaje cumpărate de către unitățile Administrativ Teritoriale, pe proiecte depuse de asociațiile de culte și de tineret, eu aș propune ca în viitor accentul să fie pus pe IMM-uri cu precădere din mediul rural și agricol.” – a spus Tamás Sándor,  președinte CJ Covasna.

 Teritoriul Alutus LEADER se extinde pe partea de nord-vest a județului Covasna și include comunele și satele aparținătoare Depresiunii Baraolt și Văii Oltului, într-un număr total de 35 de localități printre care Aita Mare, Arcuș, Bățani, Belin, Bixad, Bodoc, Ghidfalău, Brăduț, Malnaș, Micfalău, Valea Crișului, Vârghiș, respectiv orașul Baraolt.

Asociația s-a format din alianța consiliilor locale, consiliului județean și a celor mai active ONG-uri, IMM-uri și organizații ale cultelor din zona acoperită de aceasta, cu scopul de a diversifica și dezvolta economia în folosul comunităților din mediul rural. Din cele 2,8 milioane de euro alocate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea implementării Planului de Dezvoltare Locală, asociația a reușit să sprijine proiectele comunelor și a beneficiarilor tineri fără experiență dar și ale asociațiilor care, datorită dimensiunii investiției, nu ar fi avut nicio șansă într-o competiție națională, dar care sunt cele mai importante în păstrarea culturii și tradițiilor.

„Consiliul județean, până acum anual, a contribuit la fiecare GAL cu câte 20.000 de lei, pentru că suntem membri în fiecare asociație, iar de anul viitor vom mări această cotizație cu 50%, deci 30.000 lei va fi contribuția Consiliului Județean.” – a mai adăugat președintele CJ Covasna.

În perioada 2013 – 2014, prin programul LEADER, Asociația Angustia a venit în ajutorul locuitorilor în instruirea unui parteneriat local activ, reușind să atragă aproape 2,3 milioane de euro în teritoriul rural ce le aparține, fapt ce a însemnat atât înființarea unor noi locuri de muncă, dar și dezvoltarea investițiilor și a consiliilor locale.

„Zona noastră cuprinde cele 12 comune din jurul orașului Tg. Secuiesc, în perioada precedentă din 2,3 milioane de euro am reușit să atragem 2,2 milioane euro. (…) Practic am reușit să atragem fondurile în proporție de 95% , am creat 13 noi locuri de muncă, 10 PFA-uri și întreprinderi individuale, am avut 2 formări profesionale, în total avem 37 de proiecte. Vrem să mulțumim Consiliului Județean Covasna  și celor 12 comune pentru sprijinul acordat și ne pregătim pentru perioada următoare.” – a declarat Salamon Balázs, director executiv GAL Angustia.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Covasna, Könczei Csaba, consideră foarte important ca cele trei Grupuri de Acţiune Locală din judeţul Covasna să elaboreze o strategie eficientă, funcţională, având în vedere că în acest ciclu de programare ar trebui luate măsuri menite să acopere cererea la nivel local şi nu trebuie preluate, la scară mai mică, măsurile planului naţional de dezvoltare rurală. „După părerea mea, România ar trebui să elaboreze mai degrabă planuri regionale de dezvoltare rurală şi nu unul naţional, iar aceste strategii locale fructuoase ar putea constitui bazele unui plan regional de dezvoltare rurală de succes” – a spus Könczei Csaba.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail