Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, raportor al Comitetului Regiunilor pe politici de tineret, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că România nu stă bine în privinţa politicilor destinate acestei categorii de vârstă, fiind nevoie de multe schimbări în domeniu.

. .

„La noi nu a fost implementat Programul European pentru Garanţia de Tineret, nu funcţionează organisme şi forumuri de consultare a tineretului, este totul formal, avem un minister al tineretului, dar activitatea de tineret nu se regăseşte. De asemenea, nu găsim în România activitate parlamentară sau guvernamentală de tineret, avem legi care nu sunt implementate şi eu cred că politica noastră de tineret este una care nu are viitor”, a declarat Borboly Csaba, pentru AGERPRES.

În opinia acestuia, principala problemă identificată atât în Harghita, cât şi în restul ţării, este că tinerii nu îşi mai văd viitorul în ţară şi ar trebui să se ia măsuri pentru ca acest fenomen să fie stopat. Borboly a arătat că tinerii ar trebui să se simtă folositori, iar ideile şi propunerile lor ar trebui luate în serios şi transformate în decizii politice şi administrative.

În context, acesta a spus că ar trebui să se implementeze Programul European pentru Garanţia de Tineret, prin care tinerilor li se oferă sprijin pentru a intra pe piaţa muncii, să se acorde reduceri de taxe celor care îşi întemeiază o familie şi îşi cumpără o casă sau să se deschidă linii de finanţare pentru continuarea studiilor.

Borboly Csaba consideră că este nevoie să se ia măsuri astfel încât tinerii de la sate să aibă aceleaşi posibilităţi de trai cu cei de la oraşe, astfel încât să se stopeze migrarea acestora către alte zone şi se impune, la nivel European, acordarea unor forme de sprijin tinerilor care au plecat în alte ţări, pentru a se reîntoarce în zonele natale.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, ar trebui să scadă şi limita de vârstă la care o persoană poate alege şi poate fi aleasă, susţinând că, ‘în prezent, tinerii sunt mult mai informaţi şi ştiu mai multe’.

Borboly Csaba susţine că se acordă puţină atenţie problemelor de tineret întrucât populaţia, peste tot în Europa, este una îmbătrânită.

„Politicienii trebuie să ia decizii despre şi pentru tineri. Acum discursul politic şi cel public nu are tangenţă cu tineretul decât atunci când este o problemă mare sau o radicalizare. (…) Ar trebui o schimbare de mentalitate a politicienilor, să încercăm să facem mai mult pentru tineri. Şi aici şi tinerii sunt de vină pentru că s-au îndepărtat de viaţa publică şi asta „ajută” politicienii seniori să nu ia nicio decizie pentru ei, pentru că nu sunt traşi la răspundere de tineri. Şi atunci politicienii oferă posibilităţi şi soluţii acelora care merg la vot, adică populaţiei mai în vârstă. Şi este un bumerang care ar trebui să fie oprit”, a conchis Borboly Csaba.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail