. . Cadastrul, fondul mutual, irigațiile și produsele bancare adaptate fermierilor sunt oportunitățile României pentru afaceri de succes în agricultură, a spus, marți, Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural într-o conferință de specialitate.

,,Anul 2015 este unul dintre anii care demonstrează necesitatea organizării fermierilor într-un fond mutual pentru că trebuie să respectăm regulamentele. Avem fond mutual, despăgubim seceta. Nu avem, nu despăgubim, dăm un ajutor de minimis de 15.000 de euro care este foarte bun pentru fermierul cu două, trei, șapte hectare, dar care nu are nici o tangență cu cel care are 2.000 de hectare. Pentru lecțiile pe care trebuia să le învățăm deja suntem datori să găsim soluții acum.

Unele probleme s-au rezolvat, dar sunt încă multe altele care au nevoie de soluții’, a spus Veronica Toncea.

Fondul mutual este perceput de finanțatori atât o metodă de securizare pentru ei, cât și pentru fermieri. Finanțatorul ar putea da, astfel, credit care să fie garantat numai cu cultura și să nu mai ceară tractoare, case, alte gajuri sau ipoteci.

Companii din diverse ramuri ale agriculturii, precum și din mediul de afaceri, au participat la evenimentul „România Durabilă — Agribusiness”, eveniment în cadrul căruia a fost dezbătut modul de dezvoltare a economiei în zona rurală.

,,În ultima perioadă a crescut mult cererea de cumpărare a terenurilor, majoritatea pentru suprafețe de 50-60 hectare. Din păcate, nu se pune problema ca fermele mici, de subzistență, să performeze. Ideal ar fi ca acești fermieri mici să se asocieze și să poată primi finanțări importante pentru dezvoltarea de afaceri sustenabile în agricultură”, a spus Doina Topală, director la CEC Bank.

Printre subiectele discutate la „România Durabilă — Agribusiness” cele mai multe sunt din zona regimului fiscal și de reglementare în domeniul agribusiness, sursele de finanțare și soluțiile de administrare, organizarea unui lanț economic profitabil și sprijinul de care trebuie să beneficieze fermierii români pentru a deveni competitivi în piața europeană.

,,Lipsa infrastructurii este o problemă care se răsfrânge și în sectorul afacerilor din agricultură. Nu este vorba doar de infrastructura de transport, este vorba chiar și de infrastructura din administrație. Doar cu un cadru fiscal bun nu poți atrage marii investitori, este nevoie și de infrastructură”, a spus Corneliu-Teofil Teha, consultant de specialitate.

Colectarea produselor agricole a fost una dintre temele cele mai disputate în cadrul conferinței, mulți dintre participanți cerând ca statul să se implice prin construirea unor centre speciale.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail