Centrul de Cercetări Subacvatice din judeţul Covasna organizează astăzi, la Sfântu Gheorghe, o întâlnire prin care se dorește recrutarea de voluntari, pentru un proiect ce are ca scop promovarea educației ecologice și protejarea mediului subacvatic.

Szabo Jeno, scafandrul profesionist care coordonează Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna a declarat că proiectul este realizat împreună cu organizaţia „The European Nature Trust –TENT”, care derulează programul „Regatul Sălbatic” – program în cadrul căruia un autobuz a fost transformat într-un „centru mobil de educație”.

„Inițiativa a pornit de la ideea Caravanei <<Regatul Sălbatic>> – care în vară a poposit și în județul Covasna. Deci, proiectul este derulat de Centrul de Scufundări Subacvatice, împreună cu organizaţia <<The European Nature Trust –TENT>>. Noi, până acum, ne axam pe educația ecologică subacvatică, iar cei din programul <<Regatul Sălbatic>> – cei din organizaţia <<The European Nature Trust –TENT>> – se axau pe educația ecologică legată de păduri. Acum se întâlnesc cele două proiecte, iar ideea este aceeași: copiii trebuie educați, pentru că ei sunt generația viitoare și sunt mult mai deschiși decât adulții, deci pot fi formați. Acum, mergând cu autobuzul de la școală la școală, îi scoatem pe copii din bănci și astfel, prin educație non – formală, le insuflăm ideea de protecție a mediului și încercăm să îi determinăm să iubească atât mediul subacvatic, cât și pădurile”, a declarat Szabo Jeno.

Acesta a menționat că în cadrul proiectului, un autobuz double-decker, tipic britanic, va fi transformat într-o „sală de clasă” pe roți, în care se vor preda lecții de educație ecologică și de protecție a mediului subacvatic.

Szabo Jeno a menționat că autobuzul va circula în județele Covasna și Harghita, ajungând la elevii din aceste localități, începând din luna februarie și până la finele anului școlar, și că în momentul de față, se caută voluntari care să însoțească echipa de proiect.

. .

„Căutăm voluntari, care să le predea copiilor din școli, dar care să se ocupe și de gestionarea numărului acestora. Voluntarii vor participa la un curs de formare cu durata de două luni și jumătate, susținut de specialiști din București, curs în cadrul căruia vor învăța pedagogie, psihologie, vor învăța cum să predea copiilor”, a spus Szabo Jeno.

Acesta a menționat că persoanele care doresc să se înscrie ca voluntari trebuie să cunoască limba maghiară și limba română: „Ne trebuie voluntari care să vorbească și limba maghiară, pentru că sunt multe școli în limba maghiară, dar care să cunoască și limba română. Activitățile se vor derula în schimburi și de aceea ne dorim să avem cam două – trei echipe care să fie prezente în caravană, prin rotație”, a spus Szabo Jeno.

Întâlnire, astăzi

Cei interesați să se înscrie ca voluntari în cadrul acestui proiect, se pot întâlni cu organizatorii și coordonatorii acestuia, astăzi, la ora 17.00, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe (situat în strada Presei, nr. 4).

Persoanele interesate să se implice în proiect pot lua legătura cu organizatorii și prin email la adresa [email protected].

Concursuri

Scafandrul Szabo Jeno a menționat că în cadrul proiectului vor fi derulate diverse competiții, în urma cărora câștigătorii vor avea ocazia să învețe, gratuit, să facă scufundări la lacul de la Dalnic.

***

Szabo Jeno este un scafandru profesionist, cu peste 25 de ani de experiență în domeniul scufundărilor. Între anii 1991- 1992, a fost membru al echipei  lui J.Y.Cousteau.

Detalii pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.jenoszabo.ro/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail