Formații de elevi și preșcolari din cinci județe au anunțat deja participarea la cea de-a zecea ediție a Festivalului de Folclor „Mlădițe românești”, ce se va desfășura în luna decembrie, la Căminul Cultural Sita Buzăului. . .

Evenimentul va fi organizat de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna și împreună cu Căminul Cultural Sita Buzăului.

Conceput în urmă cu zece ani, la iniţiativa prof. Rodica Daniela Boieru de la Clubul Copiilor şi prin bunăvoinţa prof. Alexandru Ioan Renga, director la acea vreme al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, Festivalul de folclor pentru copii ”Mlădițe românești” își propune să promoveze folclorul românesc, să cultive dragostea pentru folclor în sufletele tinerelor generații.

„Festivalul s-a născut din dorința de a transmite mai departe tradiția românească. Am considerat că avem datoria morală de a transmite celor mici, valorile culturale, populare românești”, în ideea de a nu se pierde, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, prof. Rodica Boieru, de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

Spectacolul din cadrul Festivalului va avea loc pe scena Căminului Cultural Sita Buzăului, la începutul lunii viitoare:

„Festivalul, de şapte ani, se desfășoară în Căminul Cultural din Sita Buzăului, datorită colaborării bune pe care am avut-o cu prof. Rodica Boieru și cu Clubul Copiilor, în mai multe domenii, și dânșii au ales și anul acesta să aibă loc tot la Sita Buzăului. Noi oferim tot sprijinul, tot ajutorul”, a spus directorul Căminului Cultural Sita Buzăului și coordonatorul Ansamblului „Brâulețul”, Daniel Neagoe.

Prof. Rodica Boieru a menționat că pregătirile pentru ediția de anul acesta au început cu timp în urmă. Formații și soliști de la unități de învățământ din cinci județe au anunțat, deja, participarea.

„Ediția de anul acesta se va desfășura la Căminul Cultural Sita Buzăului, în data de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae – ca un cadou de Moș Nicolae pentru toți cei dornici de a transmite mai departe tradiția. Ca și talie, festivalul este cuprins în Calendarul Activităților Extrașcolare Regionale (CAER). În ceea ce privește numărul participanților, au confirmat prezența aproximativ 13-14 formații din cinci județe”, a declarat prof. Rodica Daniela Boieru.

Directorul Căminului Cultural, care este și coordonator al Ansamblului „Brâulețul”, a transmis că locuitorii comunei din Sita Buzăului sunt așteptați la eveniment, pentru a se bucura de un spectacol de folclor autentic în spatele căruia stau eforturi îndelungate. „Evenimentul este important  pentru locuitori, pentru că aceștia au ocazia să-și vadă copiii pe scenă, au ocazia să vadă, fără să îi coste nimic, un spectacol de folclor autentic (…). În acest context, aș spune: să profite de munca noastră, în sensul că sunt spectacole reușite de folclor, unde, pe lângă faptul că își văd copiii pe scenă, dansând și cântând, își mai pot descreți frunțile (…). Îi așteptăm să participe, pur și simplu, cu inima deschisă la astfel de evenimente, pentru că pentru ei sunt organizate. Ne dăruim copiilor lor  și facem tot ce putem ca să învețe, iar finalul care este? Acela ca tinerii, copiii să iasă pe scenă, să dea un spectacol; copilul are satisfacția că după muncă îndelungată a reușit să fie capabil de a ieși pe scenă, iar ulterior, bucuria lui sunt aplauzele. Nu le trebuie altceva, nici lor (n.r. – copiilor de pe scenă), nici nouă, decât satisfacția că munca le este apreciată, ”gustată” (…). Eu nu am altă satisfacție (…). Mă bucur de bucuria copiilor și atunci când sunt ei pe scenă, am emoții, chiar și după atâția ani de activitate”, a spus directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Daniel Neagoe.

Ediția de anul viitor, într-o altă viziune

Prof. Rodica Boieru ne-a spus că, începând de anul viitor, Festivalul de Folclor „Mlădițe Românești” ar putea avea altă structură și ar putea deveni un eveniment de nivel național: „Anul acesta am depus un proiect pentru a fi transformat acest festival într-un eveniment de talie națională. Dorim să fie cuprins în calendarul competițional național, deci în CAEN (n.r. Calendarul Activităților Educative Naționale). Am venit cu o propunere de proiect, puțin diferită față de ceea ce se întâmplă la nivel național. Palatele Copiilor organizează cele mai mari festivaluri de folclor pentru copii, la ora actuală; ne putem mândri cu lucrul acesta. Noi am venit cu o propunere de proiect, un model nou, aș spune, prin care vrem să realizăm un studiu în folclorul coregrafic, în ideea că o formație de dansuri populare sau un ansamblu folcloric, dacă doreşte să abordeze o altă zonă folclorică, să o facă în mod corect. Sunt multe formații care fac dansuri din alte zone ale țării decât cele ale zonei pe care o reprezintă și poate nu sunt informați suficient, iar noi, în cadrul  acestui proiect, dorim să facem un studiu de cercetare în domeniul folclorului coregrafic, care se va finaliza cu un spectacol, poate chiar concurs (…).Sperăm ca anul viitor, acest festival să ia forma cea nouă, iar proiectul să-şi atingă obiectivele propuse. Acest eveniment s-a dezvoltat mult de la an la an (…), primele două ediții fiind de nivel local (…), apoi, încet, încet, s-a transformat în festival județean, interjudețean, inter-regional și, după cum am spus, de la anul dorim să fie cuprins în calendarul național, sub această formă nouă!” a explicat prof. Rodica Daniela Boieru, de la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail