Singurul Festival din România dedicat Dramaturgiei Contemporane a ajuns anul acesta la ediţia a XXVI-a. Începând din această seară, timp de opt zile Teatrul „Sică Alexandrescu din Braşov (renovat, modernizat) va găzdui  o seamă de spectacole   ale unor trupe celebre din ţară, dar şi  creaţii ale gazdelor. Sunt reprezentaţii selecţionate de conducerea Festivalului pe parcursul  anului precedent. De asemenea, vor ave loc  ca de fiecare dată   lansări de carte cu tematică teatrală.

 

Opt zile pline

 

În cadrul unei  Conferinţe de presă care a avut loc săptămâna trecută,  regizorul Claudiu Goga, directorul manifestării, a precizat  că  spectatorii vor putea vedea  zece piese cu tematică actuală, opt fiind incluse  în concurs, iar două (în deschidere şi închidere) sunt succese  menite să facă o bună propagandă mişcării teatrale, în general.  Prima reprezentaţie poartă titlul „La Pulce“  şi este o reinterpetare în stilul inconfundabil al lui Horaţiu Mălăiele (de data aceasta în postura de regizor) a cunoscutei piese „Puricele în ureche“ de Georges Feydeau,spectacol prezentat de Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Şi ultmul spectacol  din seara de Gală a Festivalului este în afara concursului, fiind oferit  de  Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Se numeşte „Apolodor“, după Gellu Naum, şi prezintă  un excepţional recital oferit de  Ada Milea.

„Vorbim de spectacole importante, interesante, prin intermediul cărora publicul larg  îşi va putea face o părere despre ceea ce înseamnă dramaturgia contemporană. Primul şi ultimul spectacol  nu fac parte din competiţie, dar sunt plăcute din punctul de vedere al spectatorilor, iar alăturarea teatrului clasic cu cel contemporan face ca cele două genuri să fie puse mai bine în valoare”, a declarat Claudiu Goga.

 

FDC” festival competitive de tradiţie

      

După cum se ştie,  Festivalul de Dramaturgie Contemporană (pe scurt, „FDC”) este o manifestare  competitivă, acordându-se mai multe distincţii, râvnite de participanţi. Ele constituie o încununare  a muncii şi talentului fiecărui laureat, iar prestigiul concursului de  teatru  braşovean  este de necontestat, distincţiile  reprezentând  puncte de referinţă în cariera  artiştilor.

De vor acorda  Marele Premiu, apoi Premiul pentru Regie, Scenografie, Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai bun actriţă  şi un Premiu special al Juriului.

Şi apropo de Juriu, el este alcătuit anul acesta din trei cunoscuţi critici de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Ion Parhon.

O comedie pe cinste  în Deschidere…

 

Aşa cum este obiceiul, în Deschiderea Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la  Braşov se programează un spectacol mai deosebit, cu mare succes de public. Şi ediţia XXVI-a  nu face excepţie, debutând în forţă astă-seară de la ora 19,30 cu un spectacol produs  de Teatrul de Comedie din  Bucureşti: „La Pulce”, adaptarea scenică aparţinându-i lui Horaţiu Mălăele.

Iată ce scria Răzvana Niţă despre acest eveniment artistic:  „Horaţiu Mălăele are geniu comic. Desigur, nimic nou în această propoziţie. În spectacolul de acum îi reuşeşte totul. Dincolo de faptul că râzi non-stop, mecanismele comice sunt impecabil exploatate, distribuţia îşi asumă propunerea cu poftă de joc, entuziasm şi creativitate, iar ideea cu prologul care creează rama pentru un teatru în teatru şi toate elementele de Commedia dell’Arte perfect colate pe structura unei comedii bulevardiere, cum este cea a lui Feydeau, excelente. Din punct de vedere plastic dar şi teatral, Mălăele a avut o intuiţie excepţională, montarea căpătând astfel un plus de varietate, dinamism şi caricatural.”

În distribuţie se regăsesc  câteva nume cunoscute ale teatrului românesc, precum Ştefan Bănică jr., Emilia Popescu, Valentin Teodosiu, Gabriela Popescu. Durata reprezentaţiei: 1h 45’ (fără pauză).

 

…şi un concert-spectacol deosbit în Încheiere

După cum aminteam, în încheierea  Festivalului de la Braşov, după anunţarea palmaresului are loc un aşteptat eveniment artistic, despre care vorbeşte chiar una dintre protagoniste, cantautoarea Ada Milea: „Specatcolul  intitulat «Apolodor »  este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului imaginat de Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mişcătoare. În acea zonă, orice om îşi poate schimba forma pentru a deveni personaj. Există şi personaje (în special animale) care îndată ce ies din ecran pot părea oameni. Se interacţionează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului. Memoria tuturor este ajutată de hârtiuțe lipite peste tot (inclusiv pe instrumente şi personaje) şi povestea se recompune cu ajutorul unui personaj care locuieşte în …frigiderul mobil al pinguinului!

Cântecele  pe care le veţi asculta sunt adaptări ale vechilor piese de pe albumul intitulat «Apolodor ». Pe acea înregistrare am cântat împreună cu Dorina Chiriac, Radu Bânzaru şi Adrian Mihai, iar acum am reconstruit piesele folosind actori ai Naționalului clujean. Sper să transmitem măcar o fărâmă din frumusețea acestui text minunat”…

Alături de Ada Milea apar şi actorii  Dragoş Pop, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Adriana Băilescu, Cristian Rigman, Sânziana Tarţa, Adrian Cucu, Filip Odangiu.

 

Programul  complet al Festivalului

Luni, 16 noiembrie 2015,  la ora 19.30  în Sala Mare, are loc  Deschiderea Festivalului  cu piesa „La Pulce”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, regia Horaţiu Mălăele, reprezentaţie oferită de Teatrul de Comedie din  Bucureşti, la care ne-am referit pe larg ceva mai înainte.

   Marţi, 17 noiembrie, ora 19.00  în foaierul Teratrului „Sică Alexandrescu”  va avea loc prima lansare de carte: „Dramaturgie contemporană italiană”, tom apărut  la Editura Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, Bucureşti, 2015. La ora 19.30 Teatrul Odeon, din Bucureşti prezintă în Sala Mare „Family Affairs” de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim (nerecomandat persoanelor sub 16 ani).

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.00  în  foaier o altă lansare de carte: „V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului” (volumul II ) Editura Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, Bucureşti, 2015. De la ora . . 19.30  la Sala Mare urmează reprezentaţia cu piesa „Portugalia” de Zoltán Egressy, prezentată de Teatrul „Nottara”, din Bucureşti, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză. ( Din nou un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani).

Joi, 19 noiembrie, două reprezentaţii de la 17.30 şi 19.30  în Sala Mare: „Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin” de Davide Carnevali, în regia lui Alexandru Dabija,  spectacol al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Vineri, 20 noiembrie. Ora18.00  la Sala Studio, spectacol al Teatrului „Sică Alexandrescu”, Braşov,  intitulat „Copilul problemă”  de George F. Walker, regia Adrian Iclenzan, iar  de la 20.00  în  Sala Mare „Central Park West” de Woody Allen, regia Liviu Lucaci, Teatrul „Toma Caragiu”, Ploieşti.

    Sâmbătă, 21 noiembrie. Ora 19.00  în foaier  are loc o nouă lansare de carte: „Clipe de teatru” de Doina Papp, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2015. Începând cu ora 19.30  la  Sala Mare, un colectiv al Teatrului „Sică Alexandrescu”, Braşov vine în faţa spectatorilor şi a juraţilor cu piesaDansând cu noaptea” de Patrick Ellsworth, regia Vlad Massaci.

Duminică, 22 noiembrie, ora 17.00  la  Sala Studio – „Priveşte înpoi cu mânie” de John Osborne, regia Vladimir Anton, spectacol al Teatrului  „Sică Alexandrescu”, Braşov. La 19.30  în Sala Mare are loc  reprezentaţia „Top Dogs” de Urs Widmer, regia Theodor Cristian Popescu, spectacol în concurs al Teatrului Mic, Bucureşti.

    Luni, 23 noiembrie. La ora19.30  va avea loc Festivitatea de premiere. Urmează un Concert/spectacol de Gală susţinut de inegalabila  Ada Milea, intitulat „Apolodor” după Gellu Naum, prezentat de Teatrul Naţional „Lucian Blaga”,  din Cluj-Napoca

 

Important act de cultură, ce trebuie urmărit

… An de an, în fiecare miez de Brumar, este aşteptat cu nerăbdare în municipiul de sub Tâmpa  acest important act de cultură. Suntem siguri că şi de data aceasta Festivalul de Dramaturgie Contemporană  va aduce multă  bucurie în inimile iubitorilor de teatru din zona noastră (mulţi covăsneni fiind prezenţi ediţie de ediţie), întrucât  este o  competiţie unică în peisajul dramaturgic autohton, implicând o impresionantă desfăşurare de forţe artistice.

Pe parcursul a numai opt zile se pot viziona  câteva dintre cele mai bune spectacole de teatru din România. Ceea ce nu este  puţin lucru.

Dragi iubitori ai graţiei Thalia, nu ezitaţi nici măcar o clipă să luaţi parte la această veritabilă  Sărbătoare a spiritului!

                                                                                                         Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail