Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Covasna (CJPC) a aplicat o serie de sancțiuni agenților economici care desfășurau activități neconforme cu prevederile legale privind protecția consumatorilor.

CJPC Covasna, prin Comisarul Șef Adjunct Mircea Diacon, a transmis printr-un comunicat de presă că în urma verificărilor efectuate la mai multe unități de prestări de servicii din Municipiul Sf. Gheorghe s-au descoperit nereguli, iar mai multor agenți economici li s-au aplicat amenzi contravenționale și avertismente.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la service-urile auto, cu identificarea pieselor auto contrafăcute. Cu ocazia controlului s-au verificat legalitatea funcționării operatorului economic și modul în care operatorii economici respectă prevederile legale privind activitățile de service, astfel încât produsul să fie sigur și să nu pericliteze  viața sau sănătatea utilizatorilor.

Amenzi contravenționale în valoare de 2000 de lei

La unul dintre prestatorii de servicii din Municipiul Sf. Gheorghe, cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că acesta nu își asuma o perioadă de garanție pentru serviciile prestate. Pentru această abatere constatată s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 1000 de lei .

La un alt service auto din oraș, comisarii CJPC Covasna au descoperit că pe afișul cu tarifele de manoperă sunt specificate 3 tipuri de tarife, și anume: standard, de înaltă tehnicitate și de foarte înaltă tehnicitate, pentru anumite mărci de autoturisme, fără a informa în prealabil consumatorul cu privire la felul lucrărilor care intră în aceste operațiuni. De asemenea, nu se specifica dacă aceste tarife de manoperă se aplicau pentru operațiunile efectuate sau pentru unitatea de timp (oră). Pentru aceste abateri, CJPC a sancționat operatorul economic cu o amendă contravențională în valoare de 1000 de lei.

. .

Alte două unități au fost sancționate cu avertismente după ce comisarii au constatat lipsa afișării termenelor de realizare a lucrărilor, respectiv lipsa afișării orarului de funcționare.

Tematica de control a vizat și identificarea cazurilor de utilizare de piese auto contrafăcute, CJPC Covasna neidentificând însă astfel de piese.

În total au fost efectuate controale la 10 unități, din care la 4 dintre ele s-au constatat abateri de la prevederile legale. La unitățile unde au fost găsite nereguli s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 2000 de lei și două avertismente.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail