Covăsnenii pot să se testeze gratuit pentru depistarea Hepatitei B, C și HIV, la Centrul Medical „PRO-VITAM”, în cadrul campaniei „H-Alert”, lansate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Campania națională de testare, comunicare, informare . .  și educare „H-Alert” a fost lansată de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și partenerii săi – Asociația Română „Anti-SIDA”, „Fundația Parada” și „Romanian Harm Reduction Network”, în cadrul unui proiect ce beneficiază de finanţare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014, cofinanțarea fiind asigurată de către Ministerul Sănătății.

„Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV, precum și cea virusurile hepatitice B și C, evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecții, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu, este testarea. Cu rezultatele acestor testări vom putea, împreună cu Ministerul Sănătății, să punem bazele unor politici de sănătate publică care să permită intervenții mai rapide și mai eficiente care să diminueze amploarea infecțiilor în rândul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar și în rândul publicului larg”, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cu ocazia lansării campaniei, potrivit site-ului acesteia, www.h-alert.ro.

În judeţul Covasna, campania se derulează prin Centrul Medical ”PRO-VITAM”, unde pot fi efectuate, gratuit, teste de depistare din sânge – procedură ce conține examen de : Hepatita B  HBS, Hepatita C  – HCV, Testare HIV.

Potrivit reprezentanților „Pro – Vitam”, se va realiza o singură recoltare din sânge.

Aceștia au subliniat că toate aceste analize sunt gratuite.

Covăsnenii interesați să efectueze analizele vor trebui doar să completeze un formular de evaluare. Chestionarele pot fi găsite la sediul „Pro – Vitam” din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, pot fi completate acasă, urmând a fi aduse, ulterior, de persoanele care le-au completat, la Policlinica „Pro-Vitam”, în vederea efectuării analizelor.

Se precizează că în campanie nu pot intra persoanele care sunt depistate deja pozitiv cu Hepatitei B, C și HIV.

Pentru detalii, cei interesați sunt rugați să îi contacteze pe reprezentanții „Pro – Vitam”, la numărul de telefon 0267.364.967 –  pentru sediul din Târgu Secuiesc (str. Păcii, nr. 11), sau la numărul de telefon 0267.312.919, pentru sediul din Sfântu Gheorghe (str. Muncitorilor, nr. 16).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail