La inițiativa domnului Adrian Dumitru Bughiu, Secretar de Stat pe probleme de Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, la sediul Instituției Prefectului județul Covasna au avut loc, ieri, două întâlniri în cadrul cărora au fost abordate chestiunile generale legate de activitatea tinerilor la nivelul județului cât și identificarea unor posibilități de sprijinire a formelor asociative de tineret.

În cadrul primei întâlniri, la care au fost prezenți Secretarul de Stat pe probleme de Tineret Adrian Dumitru Bughiu, prefectul județului Covasna – domnul Sebastian Cucu, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna- domnul Marian Știopu, inspectorul școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna- prof.Marcela Ștefu și directorul de cabinet al secretarului de stat pe probleme de tineret, Cătălin Lazăr, au fost identificate problemele cu care se confruntă din punct de vedere instituțional tinerii covăsneni, și tototată  s-a încercat găsirea unor soluții pentru soluționarea acestora.

„Eu am insistat să avem această întâlnire, am vrut să iau contact direct, auzind și de situația delicată în care se găsește comunitatea românească, cu ceea ce înseamnă dezvoltarea pe principii echitabile și punctuale în același timp a comunității tinere covăsnene.” – a spus Adrian Dumitru Bughiu.

Secretarul de Stat Adrian Dumitru Bughiu a punctat, în acest sens, importanța și rolul procesului inițiat de către DJST Covasna în parteneriat cu Instituția Prefectului Covasna, de a crea Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) cu scopul definirii Strategiei Județene destinată tinerilor covăsneni sub genericul  COVTIN 2020.

„Onor  predecesorului meu, domnul Cristian Cosmin,  Strategia Națională destinată Tineretului  a reușit să fie adoptată la sfârșitul anului trecut – începutul acestui an, lucru absolut lăudabil ținând cont de faptul că la nivelul celorlalte ministere există foarte puține strategii naționale (ex.„Strategia pentru reintegrarea persoanelor de etnie rromă”). Faptul că avem o strategie la nivel național este un lucru foarte bun, dar nu suficient,  pentru că problemele din Covasna nu sunt aceleași cu cele din Timișoara sau Argeș, drept pentru care este imperios necesar să identificăm punctual probleme ale comunității de tineri, problemele specifice acolo unde sunt, iar cu ajutorul acestei Strategii Județene de Tineret să încercăm să le soluționăm. În momentul actual sunt în curs de implementare 10 strategii de tineret în 10 județe, și-am demarat acest proces în al 11-lea județ, și anume în județul Argeș. Sprijinirea în elaborarea acestor strategii este una dintre prioritățile mele, este un demers la care eu țin foarte mult să se întâmple, iar faptul că județul Covasna este implicat, că s-a reușit o coagulare a societății civile de tineret alături de autoritățile locale și județene, mă îndreptățesc să consider județul Covasna un model de bună practică.”

Acesta a mai declarat, în exclusivitate pentru Mesagerul de Covasna, că  în urma propunerii venită din partea DJST Covasna, ministerul pe care îl reprezintă  va sprijini demersul  înființării și funcționării, începând cu anul 2016, a unui Centru de Tineret în localitatea Întorsura Buzăului, recunoscut oficial de către Ministerul Tineretului și Sportului și aflat în subordinea DJTS Covasna. Acest centru, în parteneriat cu autoritatea locală și județeană, poate și totodată este nevoie să ofere activități și acțiuni destinate tinerilor .

„Faptul că domnul Secretar de Stat Adrian Dumitru Bughiu vine în jud. Covasna să cunoască realitățile cu care se confruntă tinerii, dovedește pe de-o parte deschiderea domniei sale iar pe de altă parte este un semn de recunoaștere. Să nu uităm, în Covasna s-au derulat și se derulează proiecte de amploare, Gala Națională a Societății Civile Tinere ajunsă la a doua ediție și totodată eveniment de marcă în cadrul agendei Cluj-Capitală Europeană de Tineret , este doar unul dintre ele.” – a declarat domnul Ioan Marian Știopu, Directorul DJST Covasna.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail