Vineri, 6 noiembrie, presa locală a avut ocazia de a vizita prima casă pasivă din orașul Sfântu Gheorghe. Construcția casei este aproape de finalizare și în scurt timp va fi predată spre a fi locuită de către proprietari.

Conform proiectantului energetic al clădirii, inginerul constructor Varga Szabolcs, care este și proiectant de case pasive certificat de către Passivhaus Institut din Darmstadt, aceste case nu numai că sunt o soluție viabilă împotriva schimbărilor climatice, dar reprezintă și o oportunitate de investiție atractivă pentru viitorii proprietari.

Costurile încălzirii unei astfel de case sunt cu 10-15% mai mici decât cele ale unei case construite obișnuit, fapt ce conduce la amortizarea într-un timp limitat a investiției suplimentare necesare pentru atingerea nivelului energetic al casei pasive.

În același timp, datorită suprafețelor interioare calde și a aerului mereu proaspăt, confortul interior într-o casă de acest fel este la un nivel sesizabil mai ridicat decât într-o casă convențională.

Instalațiile de încălzire, de preparare a apei calde de consum și de ventilație sunt ușor de utilizat, fapt pe care proiectantul Varga Szabolcs dorește să îl prezinte cu ocazia vizitelor ghidate din 15 noiembrie.

Pe lângă considerentele de protecția mediului, proprietarii s-au decis asupra construcției unei case pasive din cauza faptului că, în opinia lor, casele etanșe și neventilate, construite conform reglementărilor actuale nu sunt sănătoase. De aici a fost numai un pas până la ideea unei case pasive orientată și izolată adecvat.

 

Casa pasivă din Sfântu Gheorghe va putea fi vizitată și de cetățenii interesați! . .

 

În cadrul zilelor internaționale ale Porților Deschise ale Caselor Pasive, pe 14 noiembrie vor fi organizate întâlniri profesionale, iar pe 15 noiembrie casa va putea fi vizitată de către toți cei interesați.

Casa pasivă din Sfântu Gheorghe, împreună cu o casă din Dumbrăvița, judeţul Timiș, sunt singurele reprezentante ale României, dintre cele mai mult de 350 de case pasive din lume, care vor putea fi vizitate în perioada 13-15 noiembrie în cadrul Zilelor internaționale ale Porților Deschise ale Caselor Pasive. După anul 2014, aceasta este a doua ocazie în care proprietarii își dau acordul să participe în acest program. Principala motivație a lor este de a promova construcția caselor eficiente economic.

 

Potrivit datelor furnizate de inginerul proiectant Varga Szabolcs, casa este încălzită cu energie electrică, factura lunară medie a casei, pentru încălzire pe timpul iernii nu depășește 120 de lei. Prepararea apei calde de consum se realizează în proporție de 70% cu ajutorul unor panouri solare.  Aerul proaspăt este asigurat de către o centrală de ventilare cu recuperare de căldură cu eficiența de 93%.

După spusele inginerului, experiențele de acum sunt în concordanță cu calculele de bilanț energetic realizate în timpul proiectării: pe parcursul lunii noiembrie temperatura medie a casei nu a coborât sub 21-22 grade Celsius, fără nici un fel de încălzire. Mai mult, consumul de energie primară al casei este de 111 kWh/m2, valoare care îndeplinește de acum cerințele valabile de la 1 ianuarie 2021 ale ”caselor cu consum redus de energie”.

Costurile suplimentare ale unei case pasive față de casele construite conform reglementărilor în vigoare sunt ușor de urmărit, acestea constând în termoizolațiile mai groase, tâmplăriile de calitate și sistemul de ventilare cu recuperare de căldură. De asemenea, în casa pasivă nu este necesară realizarea uneor elemente de construcție cum ar fi cazanele de mare putere, unități de stocare de capacitate mare sau a coșului de fum.

Costurile brute de construcție ale casei pasive din Sfântu Gheorghe au fost de 95.000 euro și,  potrivit inginerului constructor, sunt similare costurilor unei case convenționale mai mari cu câțiva metri pătrați.

Zilele Porților Deschise ale Caselor Pasive sunt organizate de către iPHA, Asociația Internațională  Casa Pasivă, fondată de către Passivhaus Institut din Darmstadt, împreună cu partenerii locali.

Cetățenii interesați de proiectele participante și de orele exacte de vizitare, pot găsi informațiile necesare pe site-ul www.passivehouse-database.org

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail