. . “Donează Păr Copilaşilor bolnavi de cancer” (DPC) este un concept nou în România realizat după un model britanic, iniţiat în cadrul Societăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“. Conceptul presupune donarea de păr pentru a confecţiona peruci ce vor fi oferite copiilor bolnavi de cancer care şi-au pierdut părul în urma tratamentelor agresive.

Proiectul a fost primit cu foarte mare entuziasm în toată ţara de către mii de persoane care au ales să îşi doneze podoaba capilară în acest scop.

Vineri, DPC a primit prima donaţie în păr de la o locuitoare din Sfântu Gheogrhe, după ce a auzit de campania desfăşurată deja la nivel naţional de către Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi, de la stilista sa. Coada de păr va pleca astăzi prin curierat privat pe adresa Societății Studenților Medicinişti Iaşi (str Universității, nr. 16, Iaşi, România), de unde este trimisă, alături de celelalte codiţe, către Galaţi la Stela Chiriloiu, fondatoarea site-ului peruci.ro, pentru a fi confecționate manual perucile. Costul unei astfel de peruci variază între 400 şi 1.400 de lei, acestea fiind realizate din aproximativ 7 codiţe donate. De asemenea, fiindcă până în momentul de faţă s-au strâns foarte multe codiţe de păr care necesită transformarea în peruci, organizatorii anunţă că se realizează şi o campanie de strângere de fonduri, pentru ca acestea să fie transformate în peruci. Cei interesaţi de donaţii financiare pot depune orice sumă de bani în următorul cont, cu mențiunea “DPC”:

Nume: Societatea Studenților Mediciniști Iaşi
2511.1-10805.1/RON
IBAN: RO84RNCB0178011166540001
Cod Fiscal: 8740489
BCR, Iaşi, Al. I. Cuza, Str. Ştefan cel Mare, no. 8A

“Eu zic că este o idee bună această campanie, pentru că oamenii oricum îşi taie părul. Mă simt bine că mi-am donat părul, pentru că aşa ajut un copil să treacă mai uşor peste o greutate atât de mare. Din fericire, nu am avut cazuri în familie şi nici nu am cunoscut pe nimeni bolnav de cancer”, a declarat Erdely-Borbely Imola, prima donatoare de păr din judeţul Covasna.

Potrivit informaţiilor primite, în momentul de faţă 77 de saloane s-au alăturat campaniei, două dintre acestea fiind din municipiul Sfântu Gheorghe: Salon Phoenix – 0756 503 200 şi Salon Glamour Studio – 0735 655 355. Iniţiatorul acestei campanii şi coordonatorul DPC România se numeşte Ioana-Maria Andrioaie şi poate fi găsită la numărul de telefon: 0744 81 86 85.

“Avantajul acestui proiect este că oricine poate dona. Trebuie doar ca cea mai scurtă şuviță de păr (neîmpletită) să aibă minim 17 cm. În rest, condițiile sunt rezonabile: părul poate fi drept, ondulat, cârlionțat, vopsit atât timp cât culoarea este naturală și nu o nuanță artificială, de exemplu verde sau albastru. De asemenea, se acceptă şi codițe ce au fost secționate cu mult timp în urmă, dar au fost păstrate în condiții bune. În opoziție, nu se acceptă extensiile, dreadurile, sau părul tip afro.

Procesul de secționare a părului este relativ simplu. Acesta se poate realiza atât la un salon, cât şi acasă, atât timp cât sunt respectați paşii secționării: părul trebuie spălat şi uscat bine înainte, prins cu un elastic sus, împletit, prins cu un elastic jos şi apoi secționat deasupra elasticului de sus. Părul trebuie să fie complet uscat în momentul secționării. Trebuie depozitat, apoi, într-o pungă sigilabilă curată. Poate să fie și o punguță normală, doar să fie bine înnodată. Este foarte important ca toți aceşti paşi să fie respectați.

Aşteptăm colaje cu fotografii realizate în momentul secționării părului, poze înainte şi după, sau alte tipuri de imagini ce exprimă implicarea dvs. în proiect. Vă vom ruga să postați aceste colaje direct pe pagina noastră. Astfel, vă oferiți și acordul de a le utiliza în viitoare materiale de promovare DPC”, se arată în descirerea proiectului pe pagina de Facebook.

Perucile vor fi apoi distribuite gratuit copilaşilor bolnavi din România, prin intermediul Asociației ”Little People”.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail