De o lună, oamenii nevoiaşi sau cei cu o situaţie financiară precară din Bucureşti, au posibilitatea să mănânce o masă mai consistentă, datorită unui proiect demarat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a municipiului Bucureşti.
„Luaţi ceea ce aveţi nevoie! Puneţi în frigiderul comunitar produsele alimentare care vă prisosesc!”, scrie pe afişul lipit pe frigider.
Scopul proiectului este acela de a-i ajuta pe oamenii săraci ale căror posibilităţi financiare le limitează accesul la hrană, şi în acelaşi timp este şi o metodă pentru a folosi mâncarea pe care bucureştenii o aruncă. Totuşi, de menţionat este că mâncarea pe care oamenii o pun în frigider nu este expirată, începută, nu sunt resturi de mâncare ori alimente alterate care ar trebui să ajungă imediat la gunoi. Cei care doresc să facă o faptă bună trebuie să respecte un minimum de reguli în ceea ce priveşte depozitarea alimentelor: nu se pot pun . . e alimente perisabile precum peşte crud, carne crudă, mâncare gătită sau ouă. De asemenea, produsele alimentare care se adaugă în frigider trebuie să fie în termen de valabilitate.
„Ideea mi se pare remarcabilă. Concret, mi-ar plăcea să văd cum se desfășoară pentru că aș vrea să știu, dacă am înființa un asemenea frigider la cantina socială, spre exemplu, cam câți ar merge să ridice alimente de acolo. Nu știu dacă ar putea să funcționeze din această perspectivă. (…) Nu ne-am gândit să instalăm un astfel de frigider. Cred că în lectura mea, societatea civilă, un ONG, ar trebui mai degrabă să demareze acest proiect. Nu știu dacă noi ar trebui să ne implicăm concret. Am putea să ne implicăm în sensul să punem câte ceva în acel frigider. Se poate face un asemenea experiment, nu zic că nu, doar că, în acest moment eu cred că inițiativa ar trebui să vină din partea ONG-urilor”, a declarat Tanko Vilmos, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Sfântu Gheorghe. Acesta şi-a exprimat sprijinul în condiţiile în care cineva preia iniţiativa de a amplasa un astfel de frigider în municipiul Sfântu Gheorghe.
***
Ideea frigiderului comunitar a pornit din Arabia Saudită în anul 2014, când o persoană privată a scos în faţa casei un frigider cu câteva alimente aflate ca surplus în gospodăria proprie. Ideea de la care a pornit aceasta, a fost ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să cerşească. Gestul a fost popularizat pe reţelele de socializare, fiind preluat şi în Spania sub denumirea de „frigiderul solidarităţii”, implicându-se şi restaurante, nu numai persoane fizice.
Maricela Dan