Interviu cu Ștefan Cristian, din Sfântu Gheorghe, sportivul cu trei titluri de campion național și numeroase premii la culturism

 

A iubit întotdeauna sportul, iar în primii ani de liceu și-a descoperit pasiunea pentru culturism, pasiune transmisă de la fratele său. ”La sfârșitul clasei a 10-a, la vârsta de 16 ani, am pășit pentru prima dată într-o sală de culturism, cu aparatură manufacturată (…). Din acel moment, la fiecare antrenament pe care l-am făcut, am depus tot efortul și toată priceperea pentru ca într-o zi să devin campion (…)”, mărturiseștește sportivul Ștefan Cristian. A muncit mult pentru visul său, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele pe care le-a obținut, de-a lungul timpului. Printre acestea – trei titluri de campion naţional la culturism și două medalii de aur la ”Cupa României”.

Despre primii pași în culturism, despre performanțele obținute, despre planurile sale și nu numai, culturistul Ștefan Cristian, legitimat la Clubul ”Apollo Sport” Sfântu Gheorghe, ne-a spus mai multe, în cadrul interviului pe care vi-l prezentăm astăzi.

 

–          Pentru început, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.  Cu ce vă ocupați când nu sunteți la sală, care este profesia dumneavoastră și cum a intrat culturismul în viața dumneavoastră!

–            Înainte de a începe, vreau să vă mulțumesc atât dumneavoastră, cât și ziarului „MESAGERUL DE COVASNA”, pentru promovarea culturismului la nivelul județului, prin publicarea rezultatelor sportivilor ce au participat la competiții de-a lungul timpului.

Am 39 de ani, sunt căsătorit și am o fată de 11 ani. Sunt de profesie inginer și lucrez în departamentul tehnic al unei instituții, munca de zi cu zi neavând nicio legătură cu sportul.

Culturismul am început să-l practic acasă, cred în jurul vârstei de 15 ani, datorită fratelui meu mai mare care mi-a transmis această pasiune pe care o împărtășim. El era mai mult cu partea teoretică și eu cu cea practică, dar totul a început cu două gangtere de 4 kg și două de 7 kg, greutăți pe care el însuși s-a ocupat să le confecționeze din niște flanșe de fier.

La sfârșitul clasei a 10-a, la vârsta de 16 ani am pășit pentru prima dată într-o sală de culturism, cu aparatură manufacturată, amenajată într-o sală de internat a unui liceu din orașul natal. Din acel moment, la fiecare antrenament pe care l-am făcut, am depus tot efortul și priceperea pentru ca într-o zi să devin campion, asemenea celor din revistele momentului.

  . .

–          Ce înseamnă pentru dumneavoastră culturismul?

–          Pot spune fără să greșesc, că, pentru mine, culturismul este un mod de viață!

 

–          Cum se împacă acest sport cu viața de familie?

–          Bănuiesc că orice sport practicat la nivel de performanță pe o perioadă îndelungată, afectează viața de familie, însă am parte de multă înțelegere și suport din partea familiei. Altfel nu aș fi putut face performanță.

–          Practicați și alte sporturi?

–          Îmi place foarte mult înotul, iar ca rutină în perioada precompetițională în programul de antrenament am incluse alergări de viteză (sprint-uri).

–          Ați obținut rezultate frumoase la competițiile la care ați participat de-a lungul timpului. Dintre aceste rezultate, care sunt cele mai importante pentru dumneavoastră?

–          Cele mai importante rezultate sunt 3 titluri de campion național de culturism (2010, 2011, 2014), două medalii de aur la ”Cupa României” (2014, 2015) și locul 3 la Campionatul Balcanic 2015. Rezultatele obținute în ultimii trei ani competiționali se datorează în egală măsură colaborării cu prietenul și antrenorul Jasmin Borcea, căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale pentru informațiile împărtășite, atât în ceea ce privește dieta, cât și în ceea ce privește antrenamentele.

 

–          Din câte știu, sezonul competițional s-a încheiat recent. Cum a fost acesta pentru dumneavoastră, ce ne puteți spune despre rezultatele pe care le-ați obținut?

–          A fost un an cu multe competiții organizate atât de Federația Română de Culturism și Fitness, cât și în mediul privat. Pot spune că rezultatele au fost bune, mi-am îndeplinit obiectivul principal de a câștiga o medalie la Campionatul Balcanic însă, aș fi vrut să mai câștig un titlu de campion național la culturism sau culturism clasic și nu am reușit.

 

–          Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră, atunci când vă pregătiți să participați la competiţii, în ce constă pregătirea, cum este structurat antrenamentul?

–          De obicei, antrenamentul îl fac după-amiază, după serviciu, și durează aproximativ 60-80 de minute. În timpul unui antrenament, de obicei antrenez mai multe grupe musculare, grupate ori în partea superioară, ori în cea inferioară a corpului, astfel încât să nu antrenez două zile la rând, aceeași grupă. Pentru a antrena o grupă musculară e nevoie de câteva serii de încălzire și 1-2 exerciții de câte două serii efectuate cu greutăți mai mari, care să stimuleze dezvoltarea musculară. Seara se încheie cu pregătirea meselor pentru a doua zi, dieta fiind mult mai importantă, sau cel puțin la fel de importantă ca antrenamentele.

 

–          Dar când nu vă pregătiți pentru competiții? Cum vă petreceți timpul liber? Ce pasiuni aveți?

–          Antrenamentele din perioada precompetițională diferă puțin de cele din perioada necompetițională, diferența făcându-se mai mult din dietă, prin scăderea numărului de calorii în principal. Deci, foarte mult timp liber nu am, însă atât cât am, prefer să-l petrec cu familia, să vizionez filme, să citesc sau să caut informații noi pe internet în domeniile care mă interesează.

 

–          Revenind la culturism. Este acesta un sport costisitor?

–          Culturismul de performanță este costisitor, deoarece este nevoie de mâncare de calitate și suplimente nutritive care nu sunt nici ele ieftine.

 

–          Cum este văzut acest sport în țară, cum este primit de spectatori?

–          Din păcate, acest sport are un public destul de restrâns, majoritatea celor din public având relații apropiate cu concurenții sau ei înșiși fiind practicanți.

 

–          Dar în străinătate? Care este nivelul competițiilor?

–          În străinătate, lucrurile stau ceva mai bine, dar nu cu mult, deoarece nu sunt premii în bani, la nivel de amatori. Campionatele Europene sau Mondiale au un nivel foarte ridicat, iar câștigarea unui astfel de concurs permite sportivilor să treacă la profesioniști.

 

–          Cine vă inspiră în acest domeniu?

–          De-a lungul timpului, am avut mai multe surse de inspirație, de la eroii filmelor de acțiune, la campioni autohtoni, însă momentan apreciez mai mult persoane simple care, cu resurse materiale modeste reușesc să facă performanță, sau mai mult persoane cu dizabilități sau accidentări și care dau dovadă de voință supraomenească, continuând să se antreneze și uneori să concureze în diferite ramuri sportive.

 

–          Alimentația joacă un rol deosebit de important în viața unui culturist. Există trei tipuri somatice: ectomorf, endomorf și mezomorf. Ce trebuie să știm despre aceste tipuri somatice?

–          Alimentația contează mai mult decât antrenamentul în culturismul de performanță. Pe baza tipului somatic se poate alcătui un plan alimentar, tip de dietă, număr calorii, etc. De asemenea, în funcție de tipul somatic, un începător îți poate face o idee cât de repede poate adăuga masă musculară Dar nicio persoană nu se încadrează 100% într-un anume tip, având caracteristici predominante unui anume tip, dar și caracteristici împrumutate de la unul din celelalte două.

–          Dumneavoastră în care din cele trei tipuri vă încadrați și ce fel de alimentație a trebuit să consumați pentru a avea rezultate ideale în ceea ce privește formarea musculaturii?

 

–          Eu sunt mezomorf, cu tendințe endomorfe, iar în perioada precompetițională îmi priește dieta cu puțini carbohidrați (low carb diet) sau dieta ketogenică ce presupune consumarea a 30g carbohidrați pe zi, iar raportul caloriilor din grăsimi, proteine, carbohidrați este 75:20:5

 

–          Ce părere aveți despre controversa legată de diferitele substanțe care se folosesc în acest sport?

 

–          Din păcate, sunt foarte mulți care nu fac diferența între suplimente nutritive și substanțe anabolizante, de aceea sportul acesta se „bucură” de multă publicitate negativă. Cred că nu există sport în care să nu fie folosite substanțe dopante de către sportivi pentru îmbunătățirea performanțelor. Consider că se poate face culturism de performanță fără substanțe interzise, dacă ești înzestrat cu un genetic care  să-ți permită, și nu recomand folosirea acestora.

 

–          Sunteți și antrenor?

 

–          Deocamdată timpul nu-mi permite, dar în momentul în care nu voi mai participa la competiții mă gândesc să devin antrenor deoarece am multe cunoștințe care ar fi păcat să nu fie împărtășite unor sportivi ce doresc să practice culturism la nivel de performanță.

 

–          Ce sfat i-ați da unui tânăr aflat la început de drum în ceea ce privește acest sport?

 

–          În primul rând, să aibă răbdare deoarece rezultatele vin după câțiva ani de antrenamente și să ducă o viață echilibrată, deoarece alimentația și odihna sunt foarte importante în acest sport.

 

În al doilea rând, să nu încerce să folosească ”scurtături” (substanțe dopante) pentru obținerea rezultatelor, sacrificându-și sănătatea și longevitatea în acest sport.

 

–          Dar celor care nu practică acest sport, dar își doresc să aibă o viață sănătoasă?

 

–          Să nu lase nici o zi să treacă fără să facă puțină mișcare și să fie cumpătați în ceea ce privește alimentația!

–          Puteți să ne spuneți câte ceva despre planurile dumneavoastră de viitor?

–          Deocamdată încerc să mă refac puțin după un an competițional lung ce a debutat în primăvară cu Campionatul Balcanic. Dacă voi avea resursele materiale necesare voi lua în calcul participarea la Campionatul European.

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail