. . Potrivit declaraţiilor făcute de primarul Antal Arpad, municipiul Sfântu Gheorghe va avea o rată a absorbţiei fondurilor europene, din ciclul 2007-2013,  de 97-100%, până la sfârşitul acestui an.

În momentul de faţă,  România se află pe un loc codaş în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară din Uniunea Europeană care are o rată de absorbţie sub 60%, potrivit şefei reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Aceasta a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene înregistrată de România este cu 20 de puncte procentuale mai mică decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene (76 %), conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, adică de doar 56%.

Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare 2014 – 2020 cu aceleaşi probleme. Deci ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară”, a spus Angela Filote, citată de Mediafax. Unul dintre motivele pentru care România se află la coada acestui clasament este „superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene”, dar şi „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului”, motive invocate şi de edilul municipiului Sfântu Gheorghe.

„Din analizele noastre, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe se vor accesa fondurile europene în proporţie 97-100%,  până la 31 decembrie. În cazul autorităţilor locale, la nivel naţional rata este undeva la 90%, însă, din păcate, în ceea ce priveşte ministerele, din cauza ineficienţei activităţii acestora, România pierde între 6 şi 11 miliarede de euro din ciclul 2007-2013. Gândiţi-vă câte locuri de muncă, câte investiţii, câte sute de milioane de euro de taxe şi impozite, care din  cauza aceasta nu ajung la bugetul consolidat al statului. S-a demonstrat că autorităţile locale sunt mult mai eficiente în gestionarea proiectelor şi finanţărilor europene şi sperăm că în noul ciclu financiar al UE autorităţile locale vor primi mult mai multe resurse pentru a se gestiona şi mult mai multe posobilităţi pentru a atrage fonduri europene”, a declarat Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail