Pentru iubitorii  spectacolelor deosebite avem  o veste excelentă: începe la Braşov Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, manifestare de anvergură aşteptată cu mare interes de publicul avizat  din Ţara Bârsei şi din judeţul limitrof, Covasna. Ajuns la  ediţia a XIII-a, evenimentul artistic amintit a devenit deja cunoscut pe plan național şi internațional, urmând să se deruleze pe toată perioada lunii noiembrie 2015, având  o agendă încărcată.

 

Sărbătoare a artei

    Despre programul, invitaţii, surprizele  Festivalului ne-au vorbit în cadrul unei Conferinţe de presă ce a avut loc în această săptămână la sediul instituţiei pianistul Ovidiu Mezei – director artistic, regizoarea Anda Tabaracu Hogea,  dirijorul Leonard  Boga ( invitat pentru  a  susţine o premieră importantă la închiderea manifestării) şi  seneografa Rodica Garştea. Din câte ne-am dat seama  din  cele expuse de gazde, completate cu răspunsuri la întrebările jurnaliştilor, inclusiv ale trimisului special al cotidianului „Mesagerul de Covasna”,  va fi un program dens, bine structurat pe genurile de bază. Sunt şi câteva noutăţi interesante, dar şi puncte de referinţă iubite de spectatori, reprezentaţii intrate deja în tradiţia prestigioasei  suite de reprezentaţii.

   După cum ne spunea şi P.R.-ul Operei braşovene, Cecilia Toma, pentru patru săptămâni vor fi oferte agreabile pentru spectatorii de toate vârstele, şi copiii beneficiind de un concert-lecţie („Vitrina cu personaje”), oferindu-li-se celor care vor trece pragul redutabilei instituţii de cultură momente de neuitat și emoție artistică autentică, întâlniri cu tinere talente, dar şi cu artiști consacrați.

. .

 

Şansă pentru  tinerele talente ale artei lirice

 

     Spectatorii vor descoperi  prima dintre noutăţile celei de-a XIII-a ediții chiar la finele acestei săptămâni. Mâine-seară, de la ora 18,30 se va auzi uvertura noii ediţii a Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, având ca protagonişti un grup de  studenți și masteranzi ai Facultăților de Muzică din București, Iași,  Cluj-Napoca şi Brașov. Ei se numesc  Mădălina  Bourceanu – soprană, Noemi Karacsony – mezzosoprană, Paula Iancic – soprană, Bianca Mărgean – soprană, Florin Guzgă – tenor, Daniel Pascariu – bariton, Ion Stancu – bas.

   Va acompania Orchestra Operei dirijată de maestrul Dorel Munteanu, comperajul fiind asigurat de un profesionist în materie, charismaticul redactor  muzical Marius Constantinescu,de  la Televiziunea Naţională.

   Aşadar, Festivalul (organizat de Opera Brașov, Consiliul Local și Primăria municipiului Brașov) le oferă prin această originală Gală a Tinerelor Talente ale Artei Lirice o importantă șansă viitorilor  interpreți de a-şi etala pe viu talentul, măiestria interpretativă acumulată până în prezent.

    În programul serii figurează pagini muzicale renumite din operele „Don Giovanni” și „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, „Trubadurul”, „Aida” și „Rigoletto” de  G. Verdi, „Faust” și „Romeo și Julieta” de Ch. Gounod, „Boema” și „Tosca” de G. Puccini,precum şi din operetele  „Văduva veselă” și „Giuditta” de Fr. Lehar, „Silvia” de E. Kalman, „Liliacul” de J. Strauss.

    Să nu uităm un fapt meritoriu reiterat  de mai multe ori în paginile ziarului nostru; anume că staff-ul Operei  braşovene  a  promovat, în ultimele  stagiuni, tinerii artişti prin intermediul Studioului experimental. Un exemplu edificator l-a constituit reprezentaţia de o  calitate deosebită  a operei «Flautul fermecat» cântată în luna iunie a.c.  de studenţi şi masteranzi, spectacol  gândit şi realizat de cuplul de excepţie, Anda Tabacaru Hogea – regie şi Rodica Garştea – scenografie plus costume.

   „A fost un succes, iar reacţia extraordinară a  publicului care a umplut până la refuz  sala, distingându-se din nou entuziaştii studenţi de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” în superbele lor uniforme albastre, ce asistă mereu la spectacolele noastre , ne-a făcut să extindem experienţa. Aşa se face că încercăm să organizăm în perioada următoare şi un Curs de măiestrie artistică de zece zile, în cadrul căruia tineri artişti vor putea   beneficia de sfaturile şi înfrumările celebrei soprane internaţionale  Leontina Ciobanu Văduva, stabilită la Paris. Vă rog să reţineţi că în acest moment  suntem singura Operă din România care oferă astfel de şanse artiştilor aflaţi la început de drum, ne-a declarat Ovidiu Mezei în amintita Conferinţă de presă.

 

Spectacole de ţinută

   Fireşte, nu va lipsi  (nu are cum) mult-aşteptata  Marea  Gală a Festivalului, programată pentru data de 7 noiembrie 2015,  de la ora 18.30. Pe afiş se regăsesc numele unor vedete precum Tina Munteanu, Evgenija Jeremic (Serbia), Maria Jinga, Cristian Bălășescu. Şi pentru prima dată în istoria manifestării va poposi o cântăreaţă de peste Ocean, Erin Wakeman (din SUA), pe care pianistul Ovidiu Mezei a întâlnit-o astă-vară în Italia cu prilejul unui concert, invitând-o să delecteze publicul braşovean într-un spectacol de ţinută.

    La pupitrul Orchestrei se va afla  cunoscutul dirijor Traian Ichim, Corul fiind condus de prof. Ciprian Ţuţu. Prezintă acelaşi  Marius Constantinescu ( de la TVR).

                                              Seara Muzicii Maghiare

    Va fi, de asemenea, ca  în fiecare an, şi o Gală a Muzicii Maghiare, ce va avea loc  sâmbătă, 14 noiembrie 2015, ora 18.30.  În cadrul spectacolului vor cânta solişti ai Operei din Cluj-Napoca sub bagheta temperamentalei  Incze Gergely Katalin, originară din Sf. Gheorghe, singura dirijoare din ţara noastră. Protagonişti sunt Benedekffy Katalin (din Budapesta), Jordán Éva, Fülöp-Gergely Timea, Ádám János, Szabo Levente (Opera Maghiară Cluj-Napoca), Fülöp Marton (Opera Română Cluj-Napoca).

    Soliștii de balet provin de la Opera din Braşov şi le amintim  pe graţioasele Iulia Coșeriu, Anca Branea, Cristina Rotundu, Ramona Mezei, ca şi pe soliştii Dorin Mirea şi Matei Rada. Coregrafia este semnată de Genoveva Breaz şi Ramona Mezei.

Baletul la mare cinste

    Baletului i s-a alocat, după cum sună şi denumirea festivalului, o seară specială. Notaţi-vă iubitori ai genului  în agendă data de  21 noiembrie 2015, ora 18.30, când în Sala Operei vor evolua membri ai celui mai titrat colectiv de gen din ţara noastră –  Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”  din Constanța, care  va prezenta  excepţionalul spectacol „Romeo şi Julieta”, pe muzică de Serghei Prokofiev. Regia și coregrafia îi aparţin talentatului balerin Horațiu Cherecheș, o mai veche cunoştinţă a spectatorilor braşoveni, datorită  altor spectacole. Nu mai puţin de 50 de artişti vor face deplasarea din oraşul de la malul mării  până în municipiul de sub Tâmpa, spre a oferi un regal al dansului clasic.

   …Îmi amintesc cu nostagie şi plăcere (făcând acum o mică paranteză) că la începutul anilor ’90,  după îndelungate tentative, i-am luat  un amplu interviu regretatului mare artist, intitulat  „Oleg Danovski – un patriarh al dansului”, maestru fiind încântat de ce a ieşit.

      Revenind la prezent am să o citez pe Mirela Stângă, care relata zilele trecute că artiștii cunoscutului Teatru tomitan   se pregătesc intens spre a prezenta cu profesionalismul care îi caracterizează spectacolul „Romeo şi Julieta” la Festivalul braşovean. „Avem o strânsă colaborare cu Opera din Brașov. Am mai fost invitați la acest Festival și anul trecut, cu baletul „Cenușăreasa”. Deşi avem o perioadă foarte încărcată,  ne străduim ca totul să iasă așa cum trebuie”, a declarat directorul Companiei de Balet, Monica Cherecheș.

      Baletul „Romeo și Julieta”, în coregrafia lui Horațiu Cherecheș, a avut premiera pe 25 octombrie 2014, în deschiderea celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului. O contribuție esențială la succesul acestui spectacol îl  au, de asemenea,  costumele somptuoase și decorurile semnate de scenografa Natalia Kornilova, Artist Emerit al Federației Ruse.

     Să mai adăugăm  că excepţionala reprezentaţie  realizată de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”  din Constanța, a primit mai multe  nominalizări la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediţia a III-a  ce are loc la Iași, printre altele  fiind considerat  „Cel mai bun spectacol”.

Urmează premiera cu „Flautul fermecat”

      Ca de obicei, finalul Festivalului va fi apoteotic, urmând ca  sâmbătă, 28 noiembrie a.c.,  să aibă loc premiera cu opera mozartiană „Flautul fermecat”. Regia îi aparţine  Andei Tabacaru Hogea, scenografia – Rodicăi  Garștea, conducerea muzicală  revenindându-i tânărului dirijor Leonard Boga. Îşi vor da concursul soliștii, Corul și Orchestra Operei Brașov.

   Dar despre acest eveniment vom relata pe larg în ajunul premierii, ţinându-vă până atunci în…suspans, stimaţi cititori.

Informaţii utile

 

    Aşadar, întreaga lună a lui „Brumar” este Sărbătoarea muzicii culte, a spectacolelor tradiţionale de Operă, Operetă şi Balet – o îngemănare a unor genuri aparte ce încântă orice iubitor de  artă. Biletele pentru Festivalul se găsesc la sediul Operei din Braşov, strada Bisericii Române, nr. 51, telefon 0268/419.380. Programul caseriei este de  luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Oportunitate ce trebuie valorificată…

  …Pentru o lună, Capitala operei şi dansului în România se va afla la numai…35 de km de Sf. Gheorghe! Cu alte cuvinte, este păcat să nu profitaţi de o asemenea oportunitate, stimaţi prieteni covăsneni, putând asista la o etalare a muzicii de calitate, eleganţei şi graţiei.

                                                                                                         Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail