. . Două trupe de teatru compuse din elevi din judeţul Covasna au obţinut premiul I la Concursul naţional de teatru – „PADIF”, desfăşurat recent în judeţul Sălaj. Este vorba despre trupa ce aparţine Liceului Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc şi despre trupa Liceului Tehnologic „ Korosi Csoma Sandor”  din Covasna.

Concursul naţional de teatru „PADIF” este organizat încă din anul 1999, fiind dedicat elevilor din clasele V-XII. Ediția a XVII-a s-a desfăşurat în localitatea Cehu Silvaniei între 23-25 octombrie 2015, fiind organizată de Asociaţia de Tineret ”Berekenye”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti”, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, în parteneriat cu Primăria Cehu Silvaniei şi Consiliul local, Casa Orăşenescă de Cultură din Cehu Silvaniei, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECȘ).

foto: Zoltan Csaba Szasz

„Festivalul de teatru <<PADIF>> este cea mai mare manifestare culturală de teatru a elevilor din Ardeal. Anual, din aceste regiuni se prezintă echipe de teatru amatori ai elevilor din licee şi şcoli generale”, a declarat președintele festivalului – concurs, Gheorghe Bodea.

Potrivit acestuia, ediția actuală a avut, în total, 376 de participanți, adică 22 de echipe de teatru. În afara concursului, au susținut spectacole și patru trupe de teatru din Ungaria: ”Féling Színház” din Békéscsaba, ”Lenszirom” din Nyírbátos, ”Szivárvány” din Szarvas și o echipă din Sárospatak.

„În acest an a avut loc cea de- a XVII-a  ediţie a festivalului <<PADIF>>. An de an avem tot mai mulţi participanţi, ceea ce denotă că merită să organizăm acest eveniment. Faţă de anul trecut numărul participanţilor a crescut foarte mult. Activităţile propuse de noi au fost de calitate, ceea ce reiese din aprecierea juriului, cât şi din cele ale elevilor, profesorilor participanţi la festival”, a declarat președintele festivalului – concurs ”Padif”, Gheorghe Bodea.

Trupele participante au fost premiate pe următoarele categorii: gimnaziu şi liceu. La ambele secţiuni, premiul I a fost obţinut de elevi din două şcoli din judeţul nostru.

Astfel, la categoria „gimnaziu”, premiul I a fost acordat trupei de teatru „Nagy Mózes Diákszínpad” – ce aparţine Liceului Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc, coordonator fiind prof. Fűzi Enikő. Premiul al II- lea a fost obținut de trupa „Gernyeszegi  Kópék” de la Şcoala Gimnazială Gorneşti din județul Mureș, coordonator fiind Kovács Gyöngyvér; premiul al III- lea a fost obținut de trupa „Art Maszkurások”, de la Școala Gimnazială „Kós Károly” din Arduzel – județul Maramureș, coordonator Ilyés Csilla-Mária. Tot la această categorie, următoarele trupe au obținut mențiune: trupa „Palinta”- de la Liceul Tehnologic Nr. 1  – Sărmășag, județul Sălaj- coordonatori- Kiss Kinga și Veres Erzsébet, trupa  „Létra”, de la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea – județul Bihor, coordonator Kozma Éva și trupa „A Dömik” din cadrul Centrului Cultural- Carei- județul Satu Mare, coordonator Szolomájer Tímea.

La categoria „liceu”, premiul I a fost acordat trupei „Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad”, compuse din elevi ai Liceului Tehnologic „Kőrősi Cosma Sándor” din Covasna,  coordonaţi de prof. Molnár János. Premiul al II –lea a fost acordat trupei „Létra” din cadrul Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea, județul Bihor, coordonată de Kozma Éva; premiul al III-lea a fost acordat trupei „Comedia Ambulatoria” de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj, județul Alba, coordonată de Aftenie Diana; iar trupa ”Tinikomédiások” – de la Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” din Crasna, județul Sălaj, coordonată de Ozsváth Ilona, a obținut mențiune.

Președintele festivalului – concurs, Gheorghe Bodea, a transmis mulțumiri tuturor participanților și celor implicați în organizarea evenimentului: „Elevi şi profesori din regiunea oraşului Cehu Silvaniei, participanţi activi la toate manifestările culturale şi educative din zonă, vă mulţumesc pentru ajutorul material acordat la organizarea acestui festival care urmăreşte ridicarea calităţii vieţii tinerilor în domeniul social şi cultural”, a transmis Gheorghe Bodea. ” Acesta a precizat că anul acesta, Festivalul a fost finanţat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj cu suma de 2.000 lei.

Gheorghe Bodea a menționat că deja s-au purtat discuții cu membrii trupelor, juriului și comisiei de organizare, privind organizarea ediției din anul 2016 a concursului „Padif”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail